7.4 C
София

Марулята и нейните хранителни качества

Безспорно, някои хора обичат да ядат маруля, така както други обичат шоколад. Но остава фактът, че повечето листа маруля – не тези, които виждаме снимани за опаковки и реклами, нямат много силни вкусови качества, интересна текстура или особено забележителна питателна стойност.

И докато използваме марулята за пълнеж на сандвичи и обем на салати – дали отглеждането и издигането им в здравословен култ не носи със себе си повече вреди, отколкото ползи?

Водещата американска авторка по темата за храна и диети Тамар Хаспел спори, че питателната стойност на марулята не си заслужава, когато се сравни с времето, енергията и пространството, което изисква този зеленчук, за да се отгледа. Хаспел отбелязва, че вместо марули могат да се отглеждат много по-питателни култури, които не биха били смятани за хабене на ресурси.

Дали тя има право?

Наистина марулите имат много ниска хранителна стойност, но не е ли така с повечето зеленчуци? Картофите, например, са съставени от около 80% вода, а морковите – 87. Но марулите се състоят от 96% вода, което е същото количество, което бихте намерили в бутилка минерална вода. Тоест, ако си купите 1 килограм маруля, инвестирате в около 960 мл чиста вода. Тамар Хаспел обвинява: „Марулята е превозно средство за охладена вода от фермата до масата.”

Салатата айсберг не е по-добре в това отношение – в порция от 72 грама ще намерите едва 3 грама фибри и 1 грам протеини, както и изключително малка част от необходимия прием на витамини А и С, на калций и желязо. За тази цел е много по-полезно да се консумира спанак, зеле и други зеленчуци от семейство Кръстоцветни. По-цветните видове марули също са по-богати на минерали.

И докато диетолозите са съгласни, че е полезно за отслабване да запълваме сандвичи и салати с маруля (защото така ни отнема повече време да сдъвчем храната и се засищаме с по-малко количество калории), то повечето готови салати съдържат много други съставки, които марулята не може да компенсира. Например в италиански ресторант салатата Цезар може да изглежда здравословно, заради голямото количество маруля или айсберг. Но ако махнете листата, виждате че остава голямо количество пържен хляб, олио и пиле. Марулята в този случай основно помага да се самозаблуждаваме. Домашните салати не са изключение – за да овкусим скучната маруля, бихме използвали повече дресинг или майонеза.

От гледна точка на околната среда марулите също не са най-добрата култура. В години на суша или недостатъчно валежи, отглеждането на една маруля изисква 15 литра вода, за да порасне. А като добавим и горивото, което ще се изразходва, за да стигне до масата на потребителя, влиянието й върху околната среда става пагубно.

А имайки предвид и процеса на опаковане, за да стигне до супермаркетите – миенето във вода, богата на хлор и опаковането могат да унищожат по-голямата част от витамините в марулите, твърди Джоана Блитман, която също пише по теми за храни и диети.

Естествено, не всички марули са ужасни – когато се отгледат домашно, обикновено имат много повече вкусови и хранителни качества. Освен това се зараждат дори повече различни и интересни цветове от зеленчука, които да развеселят салатата ни.

Все пак – когато отново се загледате в салата с маруля, преценете внимателно дали си заслужава.

 

Related Articles

Как да бъдем еко на път?

Възможно ли е да обикаляме света, без да оставяме негативен екологичен отпечатък? Какво да направим, така че да пътешестваме устойчиво и трудно ли се...

Младежи се учат да живеят устойчиво в еко общност край село Буново

Мотивирани поддръжници на екологичния начин на живот се срещнаха през септември в българско еко селище за обмяна на идеи, опит и ноу-хау техники. Младежкият...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Stay Connected

22,037FansLike
0FollowersFollow
0SubscribersSubscribe
- Advertisement -

Latest Articles

Как да бъдем еко на път?

Възможно ли е да обикаляме света, без да оставяме негативен екологичен отпечатък? Какво да направим, така че да пътешестваме устойчиво и трудно ли се...

Младежи се учат да живеят устойчиво в еко общност край село Буново

Мотивирани поддръжници на екологичния начин на живот се срещнаха през септември в българско еко селище за обмяна на идеи, опит и ноу-хау техники. Младежкият...

Гората.бг подарява 15 000 дръвчета

Гората.бг ще раздаде безплатно 15 000 дръвчета на всички, които искат „да се събудят за доброто“. По този начин организацията ще отпразнува Деня на...

Как да предпазваме океаните с всяко пускане на пералнята

При всяко изпиране дрехите ни отделят микротъкани, които попадат във водния поток и така намират път към моретата и океаните. Това не би било...