15.8 C
София

Лято, слънце и… хлорофил

За мен всичко започна през едно горещо лято преди около 5 години, когато със съпруга ми решихме да изкараме лятната си почивка в района на Екватора. Температури от порядъка на 25-30°С целогодишно, силно слънце и океан. Мечтата на всеки човек… освен ако, разбира се, не е със снежно бяла кожа като моята.

Откакто се помня връзката ми със слънцето винаги се е клатушкала между любовта и омразата. Обичам да ми е топло и слънцето да ме напича и мразя моментите след това, когато съм червена като рак и всяка точка по тялото ми боли. Затова и мисълта, че ще бъда изложена на парещото слънце толкова близо до Екватора, си беше предизвикателство, което ме накара да проучвам, тествам и купя всички налични кремове, мазила и тайни рецепти против изгаряне, налични на пазара.

Първият ден на плажа се оказа не толкова страшен, колкото си мислех, особено в сравнение с горещините по плажовете в България. Все пак 25°С не са като 40 и температурата се оказа изключително приятна, без чувството на силна жега, с което бях свикнала от родните ни плажове.

Оттам и неразумно звучащото на пръв поглед решение да си спестя слънцезащитния крем. И огромната изненада още същата вечер.

Аз – с приятен лек загар, без нито един изгорял участък по кожата. Съпругът ми – зачервен, изгорял и трескаво обикалящ аптеките на острова в търсене на облекчаващ еликсир. Разликата между двама ни си остана загадка и в следващите няколко дни, през които аз продължих да не използвам крем против слънце без да изгоря, а съпругът ми продължи да изгаря. Ден след ден. Докато не попаднах случайно на информацията, която разбули мъглата – тайната се оказа хлорофилът.

Оказва се, че достатъчното количество на хлорофил в менюто за дълъг период от време помага на организма да се справи по-добре със слънчевата радиация и да я неутрализира. И обратното – липсата на хлорофил в менюто означава по-трудно усвояване на витамин D от слънцето и по-силна реакция към слънчевата радиация.  Факти, които днес са доказани от две големи изследвания, проведени от Медицинския университет на Хюстън и Медицинския център към Колумбия Юнивърсити в Ню Йорк.

Според изследователите всичко започва през далечните два милиона години преди новата ера, когато човек е започнал да се… обезкосмява. Да, знам, че първоначално изказването звучи странно, но замислете се за момент каква е разликата между нас и повечето животни като котки, кучета, примати, хищници, тревопасни и т.н. – те имат сериозно окосмяване по цялото тяло, а ние – не. И според изследователите това е бил един от повратните моменти в човешката история, адаптация на организма, свързана с оцеляването – тялото ни се е научило да усвоява слънчевата енергия чрез кожата.

От друга страна, знаем също така, че преди два милиона година човек е бил hunter-gatherer или „ловец и берач“ и се е хранел основно с диви треви, билки, кореноплодни и понякога месо. Досега обаче не сме и подозирали, че между горните две връзка има.

Оказва се, че достатъчното количество хлорофил в диетата позволява на човешкия организъм да извлече повече ATP енергия, когато в допълнение към храната сме изложени и на слънце. Или казано по друг начин – за да усвоим и използваме по-пълноценно слънчевата енергия, в менюто ни трябва да присъства изобилие от хлорофил. И без да задълбавам по темата какво е ATP, ще кажа само, че от него зависи скоростта, с която клетките ни се подновяват, съответно когато производството на ATP е компрометирано от лоша диета, стрес и възпалителни процеси – ние остаряваме по-бързо. Когато пък в менюто ни има достатъчно хлорофил и сме изложени на слънце – процесът става обратим.

Всъщност, заключението на изследователите гласи: комбинацията от излагане на слънце и консумацията на тъмно зелени зеленчуци богати на хлорофил, се свързва с по-добро здраве, повече енергия, намален ефект от слънчевата радиация и по-дълъг живот с цели 17%!

Затова не е случайно, че хората, които започват да консумират повече зелени салати, зелени смутита и зелени фрешове, се чувстват значително по-добре.

Колкото по-концетриран е източникът на хлорофил, толкова по-бърз и силен ефект има зеленолистното, затова и личната ми препоръка е поне няколко месеца преди лятната почивка, да наблегнете на:

  • дивите зеленолистни като дива рукола, тученица и др.
  • билките, като магданоз, копър, мента и др.
  • зеленолистните зеленчуци, като маруля, спанак, рукола, кейл и др.
  • тъмно зелените зеленчуци, като броколи.
  • водораслите.

 Приемът на достатъчно хлорофил по време на самата почивка също е важен, но помнете, че храните не са медикаменти и действат с натрупване. Затова не може да се разчита на бърз ефект от тях след кратък прием.

Related Articles

Как да бъдем еко на път?

Възможно ли е да обикаляме света, без да оставяме негативен екологичен отпечатък? Какво да направим, така че да пътешестваме устойчиво и трудно ли се...

Младежи се учат да живеят устойчиво в еко общност край село Буново

Мотивирани поддръжници на екологичния начин на живот се срещнаха през септември в българско еко селище за обмяна на идеи, опит и ноу-хау техники. Младежкият...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Stay Connected

22,037FansLike
0FollowersFollow
0SubscribersSubscribe
- Advertisement -

Latest Articles

Как да бъдем еко на път?

Възможно ли е да обикаляме света, без да оставяме негативен екологичен отпечатък? Какво да направим, така че да пътешестваме устойчиво и трудно ли се...

Младежи се учат да живеят устойчиво в еко общност край село Буново

Мотивирани поддръжници на екологичния начин на живот се срещнаха през септември в българско еко селище за обмяна на идеи, опит и ноу-хау техники. Младежкият...

Гората.бг подарява 15 000 дръвчета

Гората.бг ще раздаде безплатно 15 000 дръвчета на всички, които искат „да се събудят за доброто“. По този начин организацията ще отпразнува Деня на...

Как да предпазваме океаните с всяко пускане на пералнята

При всяко изпиране дрехите ни отделят микротъкани, които попадат във водния поток и така намират път към моретата и океаните. Това не би било...