21.8 C
София

Красиви спомени: Диаманти от коса и пъпна връв

Мила носталгия и поизбеляла като стара снимка сантименталност ни обзема, когато си мислим за медальоните, в които нашите прабаби и прадядовци са пазили къдрица от косата на любимия или любимата си. Първите къдрички от косичките на малките им ангелчета, заедно с тяхна снимка, са красили шиите на не една и две любящи майки. В днешно време обаче е доста необичайно да видим нещо подобно на място, различно от антикварните магазини. За сметка на това в последните години хит са синтетичните диаманти, които, направени от косата на жив или починал любим човек, както и създадени от пъпната връв на новороденото бебче, „вграждат“ в структурата си спомените и плътта.

Синтетични био диаманти създава компанията за бижута Celebration Diamonds Първият подобен диамант на компанията е жълт, представител на т.нар. „канарчета“ (диаманти с не толкова високо качество колкото кристалночистите безцветни диаманти) и е създаден от 35-40 грама човешка брада. Минава време, преди да бъде събрано необходимото количество и от компанията не са сигурни какъв размер на камъка ще постигнат. В крайна сметка теглото на получения диамант е 0,85 карата, той е с 58 фасети и диаметър от 6,25 мм. Технологията за създаването му представлява подлагане на въглерода, срещан в биологичните материи, на интензивно налягане и висока температура, които превръщат скалата в диамантени кристали.

Този опит вдъхновява компанията, която започва да предлагат на пазара диаманти, създадени от косата на съпруги и съпрузи, от близки роднини и от родители за техните деца. Използвайки кичури козина, тя предлага изработката по поръчка на диаманти от домашните любимци – котки, кучета, зайци. Компанията е категорична, че малките космати приятели стават част от семейството през годините и загубата им може да причини голяма болка. Те се опитват да компенсират донякъде страданието чрез изработката на скъпоценни камъни от тяхната козина.

Celebration Diamonds предлага и атрактивна услуга за изработката на брачни халки. Те вземат кичури от косата на двамата партньори (около 30-40 г), смесват ги и ги обработват, като получават от тях голям кристал, който режат на два индентични 0,75-каратови диаманта. „Сливането“ между партньорите на молекулярно ниво в цветните кристали те определят като „истинско свързване по най-близък начин“. Влюбената двойка разменя халки с вградените в тях био диаманти.

Най-големият диамант, който е синтезиран от човешка коса, тежи 2 карата. За него са нужни около 75-100 г коса. Най-малкият произведен от фирмата диамант тежи 0,25 карата, но този размер излиза финансово рентабилен, само ако бъдат произведени едновременно 2 или 3 подобни диаманта.

Оригиналните находки на бижутерите нямат край. Първият диамант от пъпната връв на малко бебче е създаден от компанията-майка на Celebration Diamonds – Phoenix Diamonds. Дългогодишен научен интерес и древни суеверия са свързани с пъпната връв на бебетата. „От едната страна на барикадата“ се намира запазването на стволови клетки, за които изследователи в областта на медицината вярват, че имат потенциал да променят борбата с болестите при човека (стволовите клетки могат да се използват за „поправка“ на определени тъкани или за отглеждане на органи), а от другата – подхвърлянето на пъпчето на бебето на определено красиво и охолно място, с което на родителите им се ще да бъде свързана съдбата му. Ето че сега е възможно да се произведе и скъпоценен камък, който завинаги да напомня на майките са дълбоката физическа свързаност, която са имали със своите деца преди раждането им.

Компанията Bio-Diamonds също предлага на пазара диаманти от човешка коса, но също и от праха от кремацията на починал близък. Някои хора намират за утешително запазването на подобна близост и спомен от любимия човек, други го определят по-скоро като не особено здравословен акт и се съмняват в терапевтичната му способност. Факт е обаче, че създаването на диаманта по този начин го прави уникален и персонален.

„Възползвайки се от напредъка на съвременните арт технологии и научния опит, ние създадохме диаманти, които са сертифицирани, изключително достъпни и напълно индивидуални“, твърди Мария Лейт, директор продукция на Bio Diamonds. „Химически тези диаманти са идентични с добитите от земните недра камъни, но на много по-ниска цена от тях. Всеки подобен диамант е сертифициран от AnchorCert, единствената независима компания за окачествяване и сертифициране във Великобритания“, казва тя. „Паметни диаманти“ произвежда и компанията LifeGem.

Известна личност, която се възползва от производството на подобни камъни, е легендата на световния футбол Пеле. Тази година той представи необичайна колекция диаманти, за направата на които са използвани кичури от собствената му коса. Лимитираната серия включваше 1284 диаманта, колкото са головете в кариерата на 73-годишния бивш нападател. Скъпоценните камъни, разположени в позлатена кутия, на която бразилецът бе изобразен, докато отбелязва гол на терена, струваше 7500 долара.

Related Articles

Как да бъдем еко на път?

Възможно ли е да обикаляме света, без да оставяме негативен екологичен отпечатък? Какво да направим, така че да пътешестваме устойчиво и трудно ли се...

Младежи се учат да живеят устойчиво в еко общност край село Буново

Мотивирани поддръжници на екологичния начин на живот се срещнаха през септември в българско еко селище за обмяна на идеи, опит и ноу-хау техники. Младежкият...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Stay Connected

22,037FansLike
0FollowersFollow
0SubscribersSubscribe
- Advertisement -

Latest Articles

Как да бъдем еко на път?

Възможно ли е да обикаляме света, без да оставяме негативен екологичен отпечатък? Какво да направим, така че да пътешестваме устойчиво и трудно ли се...

Младежи се учат да живеят устойчиво в еко общност край село Буново

Мотивирани поддръжници на екологичния начин на живот се срещнаха през септември в българско еко селище за обмяна на идеи, опит и ноу-хау техники. Младежкият...

Гората.бг подарява 15 000 дръвчета

Гората.бг ще раздаде безплатно 15 000 дръвчета на всички, които искат „да се събудят за доброто“. По този начин организацията ще отпразнува Деня на...

Как да предпазваме океаните с всяко пускане на пералнята

При всяко изпиране дрехите ни отделят микротъкани, които попадат във водния поток и така намират път към моретата и океаните. Това не би било...