9.2 C
София

Костен бульон, ползи за здравето

Поколението, което винаги бърза, винаги няма време и при което всичко се случва на бързи обороти. В нашите кухни, домашно приготвеният костен бульон се замени с такъв на кубчета и… пилешката супа спря да бъде лечебна. Затова днес искам да ви върна знанието и смисъла на домашно приготвения костен бульон и се надявам да накарам поне една малка част от вас да се замислят и да върнат старите забравени традиции в собствения си дом.

Костен бульон, ползи за здравето

Костният бульон е богат на почти всички минерали плюс желатин, колаген, пролин и глицин – аминокиселини, които са жизненоважни за няколко аспекта от здравето ни.

Костен бульон и храносмилателна система

Карл Войт, изследовател от 1800 г., открива, че желатинът подобрява храносмилането, заради способността си да нормализира случаите на недостиг и излишък на солна киселина в стомаха. Той е известен и в традиционните култури като храна, която успокоява цялата храносмилателна система.

„Желатинът образува фин слой върху лигавицата на стомашно-чревния тракт, като по този начин го предпазва от всички възможни стресори на храносмилателния процес“, пише Ерих Кон от Медицинската Поликлиниката на университета в Бон през 1905 г. Кон препоръчва желатин за хора с „чревен катар“ – възпаление на лигавицата, познато днес като синдром на раздразнените черва.

Тоест в стомашно-чревния тракт костният бульон е изключително благоприятен за състояния като пропускливост на червата, хранителни непоносимости, чревен дисбаланс, рефлукс, гастрит, язва и различни форми на колит.

Костен бульон и стави, кости, хрущяли

За да разберем защо тези хранителни вещества са толкова критични за здравето на ставите, се консултирах с няколко учебника и научих, че hyaline хрущялът, най-често срещаният тип в човешкото тяло, черпи своята сила от гъста, кръстосана мрежа от колагенови влакна, а устойчивостта си от гелоподобната матрица, в която са вградени въпросните влакна.

Според учебниците за костни заболявания, пролинът и глицинът играят основна роля в колагеновите влакна, изградени от гигантски протеини, съдържащи около 1000 аминокиселини всяка. Глицинът допринася за една трета от общия размер на аминокиселините в тези влакна. Той е малка аминокиселина, помагаща за структурирането на много плътноопакованите вериги.

Другите аминокиселини, заемащи видно място, са пролинът и хидроксипролинът – необичаен отбор със страст към самоусукването в тясно навити спирали вляво, които могат да сменят посоката си на усукване вдясно, превръщайки се в суперспирали. Тези малки въжеиграчи формират стегнати, жилави, пръчковидни макромолекули, които от своя оформят дебелите влакна, наречени фибрили. Нищо чудно, че хрущялът има такава впечатляваща сила на опън.

Костен бульон и бебета, деца, бременни

Децата и бременните жени също се нуждаят от добри количества глицин в диетата. Проучванията показват, че дефицитът на глицин може да ограничи растежа при децата и заявяват, че „изискванията на развиващия се плод за глицин са много високи, както в абсолютно изражение, така и в сравнение с други аминокиселини, 2-10 пъти повече.“ Чрез оптимизиране на приема на тази аминокиселина резултатът от преждевременно родени бебета може да бъде подобрен.

В допълнение, глицинът е важен при деца, възстановяващи се от недохранване. Освен това е важен показател за нормална бременност. Друго проучване за храненето на бебета показа, че общият брой на свободните аминокиселини в плазмата се увеличава след хранене и съотношението на глицин към валин пада. Видът на храненето определя колко бързо това ще се случи и колко скоро преди да бъдат възстановени нормалните нива.

Взети заедно тези проучвания категорично подкрепят идеята, че ако глицинът е в недостиг по време на първите месеци от живота, растежът на бебето може да бъде ограничен. Но дори и след като децата порастват, необходимостта от глицин не намалява. Както е отбелязано по-горе, тази малка аминокиселина служи за много метаболитни функции и не се синтезира автоматично в достатъчни количества от организма.

Костен бульон и красива кожа

Съединителната тъкан е трудна и се възстановява най-бавно, но според някои специалисти, костният бульон възстановява ставите, елиминира артрита, подобрява сериозно състоянието на кожата, изглажда бръчките и т.н.

Какво да правите с готовия костен бульон:

* използвайте го за приготвяне на супи

* затоплете леко с различни билки и подправки и пийте като бульон/чай – изключително подходящ за засищащ обяд, а защо не и за закуска

* приготвяйте с него различни сосове, добри идеи има във френската кухня

 От 1 кг кокали, залети с 4 литра вода, получавате около 2-3 литра готов костен бульон. Затова, ако разполагате с голям уред за готвене, можете директно да удвоите или да утроите количеството

 

Related Articles

Как да бъдем еко на път?

Възможно ли е да обикаляме света, без да оставяме негативен екологичен отпечатък? Какво да направим, така че да пътешестваме устойчиво и трудно ли се...

Младежи се учат да живеят устойчиво в еко общност край село Буново

Мотивирани поддръжници на екологичния начин на живот се срещнаха през септември в българско еко селище за обмяна на идеи, опит и ноу-хау техники. Младежкият...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Stay Connected

22,037FansLike
0FollowersFollow
0SubscribersSubscribe
- Advertisement -

Latest Articles

Как да бъдем еко на път?

Възможно ли е да обикаляме света, без да оставяме негативен екологичен отпечатък? Какво да направим, така че да пътешестваме устойчиво и трудно ли се...

Младежи се учат да живеят устойчиво в еко общност край село Буново

Мотивирани поддръжници на екологичния начин на живот се срещнаха през септември в българско еко селище за обмяна на идеи, опит и ноу-хау техники. Младежкият...

Гората.бг подарява 15 000 дръвчета

Гората.бг ще раздаде безплатно 15 000 дръвчета на всички, които искат „да се събудят за доброто“. По този начин организацията ще отпразнува Деня на...

Как да предпазваме океаните с всяко пускане на пералнята

При всяко изпиране дрехите ни отделят микротъкани, които попадат във водния поток и така намират път към моретата и океаните. Това не би било...