7.4 C
София

Когато ни превземе болката

Д-р Галина Тодорова е специалист по спортна и обща медицина с дългогодишна практика. В момента работи в кабинет по природна медицина в гр. София.

 Д-р Тодорова, до какви здравословни проблеми може да доведе неправилната ни стойка?

Неправилното телодържане във всекидневието води до мускулен дисбаланс (напрежение в някои мускулни групи и отслабване на други), до болки в гърба, главоболие и в някои случаи и до изкривявания на гръбначния стълб.

Днес болките в гърба са истинска епидемия. Почти всеки втори човек е отсъствал от работа по подобни причини. Това се дължи на начина на живот на съвремения човек в условията на индустриализация и технизация. Той е обездвижен. С кола отива до работата си. В повечето случаи, там седи зад бюро. У дома сяда пред телевизора или “релаксира“ с игрички на компютъра. В днешно време се случва дори дечица на 2-3 години да засядат пред таблети и компютри. Децата прекарват по-малко време в игри навън, с които да укрепят мускулчетата. В училищна възраст продължително седят на чина в училище, след това приготвят уроците си вкъщи. Така че неправилната стойка и болките в гърба се коренят още в детството.

Ето защо много важна е профилактиката: още през втората седмица след раждането бебетата да се поставят по коремче, да не се поставят седнали преди седмия месец, да се стимулират да лазят – това развива мускулатурата на гърба.

В училищна възраст е важно да се изгради хигиена на труд на децата – да седят на тяхно работно място – с бюро, с ергономично столче, на определена височина, за да не придобият лоша стойка и гръбначно изкривяване. Да имат време за игри на открито. Много подходящ спорт за всички възрасти е плуването, което развива всички мускули, подобрява жизнената вместимост на белите дробове, без да натоварва гръбначния стълб.

Как можем да избегнем вечерната болка във врата и гърба, ако прекарваме деня си пред компютъра?

Много е важно да не стоим седнали в една поза повече от 30-40 минути. На такива интервали трябва бавно да раздвижим шията, да разгънем гръбнака, подпирайки се с ръце на кръста. Някой път го правим инстинктивно – да застанем с изправен гръб и да дадем опора на кръста. Бавно трябва да раздвижваме шията на една страна с кимване, после на другата, да правим сгъване и разгъване на шията в различни степени. Няколко упражнения може да направи човек, но ще са му от полза да не се сковава, да не го боли шията, главата или кръстът.

Вредим ли си, ако гледаме телевизия легнали?

Това, да гледаме телевизия легнали дълго време, както и дори да гледаме продължително време седнали в неудобна поза, води до дисбаланс в мускулатурата. А тъй като напрягаме повече и зрението, разваляме и очите си.

Много хора не обръщат внимание на болката в кръста. За какво може да бъде сигнал тя при изправяне, след като сме били известно време наведени?

При слаба мускулатура на гърба и корема, ако по-продължително време сме седяли на неудобен стол и след това се наведем рязко с прегънат кръст, това се случва често. Причината може да е мускулен дисбаланс, блокаж на междупрешленните ставички, но също дископатия, дискова херния.

При натоварване във времето могат да се износят хрущялните дискове между прешлените, които изпълняват ролята на амортисьори. Тогава говорим за дископатия – проблеми в междупрешленните дискове. Хернията е по-тежко заболяване, дискът се състои от периферен пръстен и ядро, съдържащо течност. Когато фиброзният пръстен се промени, стане по-рехав, се разкъсва и ядрото може да излезе встрани и да притисне нерв, а това вече е херния. Когато не може да се прибере и трайно притиска нерв или пропагира към гръбначно-мозъчния канал – това е сериозно състояние, което може да доведе до загуба на чувствителност в крака, до затруднение в ходенето, а и до други проблеми.

Защо влажното и студено време се отразява болезнено на стари травми?

Ако има стари травми, мястото се обажда, защото тъканите там са променени. В студа се свиват кръвоносните съдове и мускулите в този участък се кръвоснабдяват по-зле, затова и болката се усилва.

Днес при болка пациентът често се опитва да се самолекува. Какво е мнението ви за приема на силни обезболяващи лекарства със и без рецепта?

Против съм, разбира се. При болки в гърба или кръста например, които не преминават за няколко дни или такива, които са остри, разпространяват се по хода на нерва по ръката или крака, непременно трябва да се потърси лекарска помощ – консултация с ортопед, невролог или ревматолог, като начало.

Важно е да се постави точна диагноза, за да се предприеме правилно лечение.

Трябва да се знае, че зад болка в гърба или кръста могат да се крият и заболявания на бял дроб, сърдечносъдова система, бъбреци, яйчници, дебело черво, жлъчен мехур. Също така остеопорза, възпалителни и автоимунни заболявания на опорно-двигателния апарат, тумори и метастази – могат да се проявят с упорити болки в тази област.

Как да се предпазим от болки в гърба?

Най-важна е профилактиката. Трябва да се движим повече, да подържаме здрав мускулен корсет на гърба и корема. Да спортуваме – плуване, кънки, йога и други.

Преди години у нас се правеше профилактика в училище. Преглеждаха се децата от екип лекари и кинезитерапевти, за да се прецени дали имат лоша стойка или гръбначно изкривяване, оглеждаха се за плоскостъпие и други особености на крайниците, които по кинетичен път дават отражение върху гръбнака, и при нужда се насочваха за лечебна гимнастика в специализирани кабинети, каквито имаше във всички общини на столицата и в по-големите градове, а също и в по-малките населени места. Някои деца след прегледите се насочваха за консултация с ортопед за доуточняване на състоянието, за преценка за корсетолечение или ползване на герадехалтери и други. За съжаление тази добра традиция се унищожи.

Сега родителите трябва да стимулират децата да играят повече навън, да ги запишат на плуване, да им осигурят ергономични бюро и стол, както и удобно, но по-твърдо легло, анатомична възглавница, и ако забележат, че нещо в стойката на децата им ги притеснява, да ги заведат на лекар.

В някои развити страни по света съществуват училища за гърба, където деца и възрастни се обучават какво е устройството на гръбначния стълб и на структурите около него – мускули, връзков апарат, стави, как реагират те при неправилно натоварване. Обучават се в правилна стойка при различни дейности и упражнения за гърба за профилактика и при болка.

За малки и големи е важно също да имат режим на труд и почивка, време за релаксиране, защото психическото напрежение и стресът също могат да провокират болки в шията, гърба и кръста.

Хората, които имат проблеми и често страдат от болки в гърба и кръста, трябва да си изградят правилен стереотип как да се навеждат, как да извършват рутинните си задължения вкъщи, как да гладят, например. Винаги да се навеждат с изправен гръб, а ако взимат предмет от земята, да клякат и то с изправен, а не с превит гръбнак. Важно е също така как заставаме в превозното средство – да не кръстосваме крака, когато седнем, а когато сме прави в транспорта, да стоим с леко присвити колене.

Спортуването в зала без нужните познания нерядко води до травми. Какво ви е впечатлило от вашата практика?

Много е важно човек да се движи и да спортува. Аз препоръчвам плуването, защото то е подходящо за всички възрасти, не натоварва костната система, а се тренират всички мускули. Най-подходящо за гърба е плуването по гръб и стил кроул.

Трябва да се избира спорта за всяко дете индивидуално, защото всеки си има генетични особености. Например, подбират дечица за художествена гимнастика, защото са много гъвкави, но зад тази прекалена гъвкавост може да се крие съединително-тъканна малостойност (непълноценност на колагена и други градивни елементи на съединителната тъкан). Тогава големи тренировъчни натоварвания при спортно-състезателна дейност могат да влошат състоянито на децата – да се появят болки в гърба, но и да се оформят тежки гръбначни изкривявания.

По време на бързото израстване доста често се развиват различни болести на растежа (асептични некрози) като болестта на Шоерман-Мау на прешлените, болест на Осгот-Шлатер на издатината на големия пищял, където се залавят мускулите, разгъващи коляното. Тогава трябва спортуването да бъде по-щадящо, за да няма трайни усложнения.

Едно гръбначно изкривяване води след себе си не само физически, но и до психически дискомфорт. Като израснат, децата се притесняват, че не изглеждат добре, че са приведени или криви на едната страна. По-тежките гръбначни изкривявания могат да се съчетаят и с деформиране и на гръдния кош, което от своя страна води до дискомфорт на органите в гръдната кухина – бял дроб и сърце. Ще се затрудни дишането, може да започне и сърцебиене.

Днес прекарваме всекидневието си най-често в статика. Можете ли да препоръчате няколко лесни за изпълнение вкъщи упражнения, за да облекчим сковаността на тялото си?

Хубаво е да правим изометрични упражнения за  укрепване на мускулите на гърба и на корема, релаксиращи упражнения за мускулите, които са напрегнати в спазъм. Дихателната гимнастика е също много важна.

При кои хронични мускулни, ставни и костни заболявания алтернативната медицина значително може да повиши качеството на живот на пациента?

Най-важно е да е поставена точна диагноза от лекар-специалист. След това може да се прецени доколко и с какво може да помогне алтернативната медицина. В някои случаи може да помогне акупунктура и акупресура, при други прочистване на организма и хранителен режим. Напоследък доби известност Боуен-терапията „лечение с правилна поза на тялото“. Биорезонансна и честотно-резонансната терапия чрез балансиране на енергията и чрез борба с инфекциозни причинители също има своето място. Подходящи хомеопатични препарати, билкови чайове и хранителни добавки също могат да помогнат.

Related Articles

Как да бъдем еко на път?

Възможно ли е да обикаляме света, без да оставяме негативен екологичен отпечатък? Какво да направим, така че да пътешестваме устойчиво и трудно ли се...

Младежи се учат да живеят устойчиво в еко общност край село Буново

Мотивирани поддръжници на екологичния начин на живот се срещнаха през септември в българско еко селище за обмяна на идеи, опит и ноу-хау техники. Младежкият...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Stay Connected

22,037FansLike
0FollowersFollow
0SubscribersSubscribe
- Advertisement -

Latest Articles

Как да бъдем еко на път?

Възможно ли е да обикаляме света, без да оставяме негативен екологичен отпечатък? Какво да направим, така че да пътешестваме устойчиво и трудно ли се...

Младежи се учат да живеят устойчиво в еко общност край село Буново

Мотивирани поддръжници на екологичния начин на живот се срещнаха през септември в българско еко селище за обмяна на идеи, опит и ноу-хау техники. Младежкият...

Гората.бг подарява 15 000 дръвчета

Гората.бг ще раздаде безплатно 15 000 дръвчета на всички, които искат „да се събудят за доброто“. По този начин организацията ще отпразнува Деня на...

Как да предпазваме океаните с всяко пускане на пералнята

При всяко изпиране дрехите ни отделят микротъкани, които попадат във водния поток и така намират път към моретата и океаните. Това не би било...