22.8 C
София

Как да си изберем слънчеви очила

Чувствителността на кожата ни спрямо слънчевата светлина варира в зависимост от типа кожа, но по отношение на очите опасността е еднаква за всички. В днешното общество зрението е повече от всякога най-важното от нашите пет сетива. 80% от информацията, която възприемаме чрез сетивата ни всеки ден, получаваме чрез очите ни. Окото, един от най-крехки и уязвими части на тялото ни, е поставено на изпитание всеки път, когато времето е слънчево. Всяко излагане на UV-облъчване е вредно за очите, независимо от техния цвят. Очите ни са изключително чувствителни, защото са вътрешни тъкани на човешкото тяло, директно изложени на UV-лъчи. UV-A и UV-B имат кумулативно и необратимо въздействие с течение на времето. Ултравиолетовите лъчи представляват реална опасност за окото и без адекватна защита, могат да причинят значителни вреди на очите. Те ни облъчват през целия ден от изгрев до залез, с пик в средата на деня, когато Слънцето е в зенита си. Поради това, защитата на очите срещу вредните ултравиолетови лъчи е особено важна.

Какво представляват слънчевите лъчи?

Слънчевите лъчи представляват вълни от енергийни частици, наречени фотони. Колкото по-къса е дължина на вълната, толкова енергията й е по-висока. При повече енергия, силата на проникване е по-голяма и рискът от увреждане на очите е по-голям. Лъчите с най-малка дължина на вълната са най-опасни.

Има различни лъчи, които са повече или по-малко опасни за очите ни:

• Лъчи на видимата светлина

Те си взаимодействат с очите ни и ни позволяват да виждаме света. Тези лъчи не са опасни.

• Високо енергийни сини лъчи

Тези лъчи са пряко отговорни за макулната дегенерация и за ускоряване на преждевременната катаракта.

• Инфрачервени лъчи

Това са нискоенергийни лъчи, които, в умерени количества, не носят риск за очите. Те са причина за неприятното затопляне, когато носите слънчеви очила.

• Ултравиолетови лъчи

Те са невидими и са три вида – UV-C, UV-B и UV-A лъчи.

• UV-A лъчи (320 – 400 nm)

Те са много агресивни за очите ни и са много опасни, защото ускоряват катарактата, могат да увредят ретината и дори да причинят слепота. Задържат се само в част от лещата. Проблемът е, че не ни причиняват болка, коята да ни накара да се предпазваме.

• UV-B лъчи (280-320 nm)

Те могат да причинят изключително болезнено и необратимо дразнене на роговицата и т.нар. снежна слепота.

• UV-C лъчи (100-280 nm)

Тези лъчи се поглъщат почти напълно от озоновия слой.

Интензитетът на UV-радиацията варира в зависимост от времето, сезона, надморските ширина и височина. UV-лъчите могат да постигнат до нашите очи по три различни начина: директно (слънце>око), чрез разсейване (Слънцето>дифузия в атмосферата>око) и отразяване (Слънцето>огледален ефект върху на повърхността>око).

Как да си изберете слънчеви очила

Моделите на повечето големи производители на слънчеви очила са в съответствие с правилата за UV-защита. Ще видите знака UV400 отбелязан на по-голямата част от тях. Слънчевите очила със знак UV 400 са създадени с цел да блокират 100% от UV-лъчите с дължина до 400 nm. Знакът означава, че в химическия състав на стъклата влизат добавки, които осигуряват тази 100% защита.

Много хора погрешно смятат, че цветът на стъклата е свързано с UV-защитата, но това не е така. Различните нюанси на оцветяването на стъклата са проектирани да абсорбират светлината по различен начин и да виждаме по-добре.

Имайте предвид следващата информация, когато стане време да изберете своя чифт слънчеви очила:

Сиви стъкла

Идеални за ежедневни дейности, сивите стъкла не променят възприятието ви на цветове и ще намалят отблясъците.

Кафяви стъкла

Перфектни за шофиране, кафявите стъкла поглъщат синята светлина и улесняват възприемането на яркостта. Те се препоръчват за хора с катаракта или ретинални проблеми.

Зелени стъкла

Способни да намалят значително отблясъците, тези стъкла са трудни за понасяне на тъмен път.

Поляризирани стъкла

Тези стъкла абсорбират повече лъчи от отразяващи повърхности като вода, сняг и дори пясък и асфалт. Когато изберете поляризирани лещи, вие няма да бъдете заслепени по време на разходка или спорт на открито.

За да сте сигурни в качеството на очилата си, избирането на много тъмен нюанс не е достатъчно. Доказано е, че прозрачните стъкла също могат да предоставят много добра защита срещу UV-лъчите. Филтрацията на вредните лъчи е първият елемент, който трябва да се провери. Оптик може да ви посъветва как да се насладите на чудесна лятна почивка без вредни последствия! Настоявайте очила със знак CE! От 1995 г. европейските стандарти определят категориите на филтрите. Избирайте само очила, подпечатани със знака „CE“, последван от числа от 0 до 4, който посочва категорията на защита. Това означение показва степента на пропускливост на светлината от слънчевите очила или степента на затъмнение на стъклата.

Категория

Пропускливост на стъклото спрямо УВ лъчите

Метеорологични условия

Употреба

СЕ 0

100% – 81%

Облачно

Удобство и естетичност

СЕ 1

80% – 40%

Частична облачност

Слаба слънчева светлина

СЕ 2

43% – 19%

Слънчево време

Слънчево време

СЕ 3

18% – 9%

Слънчево време, на море и планина

Ярко слънце

СЕ 4

8% -3%

Слънчево време, на море и планина, без употреба при шофиране

Изключително силна слънчева светлина, забранени при шофиране

Очилата  със стандарт „CE 3“ гарантират достатъчно филтриране на вредните ултравиолетови лъчи и са най-подходящи за градската среда, но не и в екстремни условия. Имайте предвид, че ако сте късогледи, най-подходящи за вас са очила с кафяви или сиви стъкла. Ако имате добро зрение и искате да виждате по-добре в слънчево време, идеален цвят за вас е тъмнокафявото или сивозеленото. Ако очилата ви имат степен на затъмнение около 85%, повече не ги носете по време на шофиране.

При шофиране избягвайте сините, розовите и всички други оцветени стъкла, които променят цветното възприятие. Подходящи за шофиране са очилата с кафяви стъкла и поляризиращ ефект.

 

Related Articles

Как да бъдем еко на път?

Възможно ли е да обикаляме света, без да оставяме негативен екологичен отпечатък? Какво да направим, така че да пътешестваме устойчиво и трудно ли се...

Младежи се учат да живеят устойчиво в еко общност край село Буново

Мотивирани поддръжници на екологичния начин на живот се срещнаха през септември в българско еко селище за обмяна на идеи, опит и ноу-хау техники. Младежкият...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Stay Connected

22,037FansLike
0FollowersFollow
0SubscribersSubscribe
- Advertisement -

Latest Articles

Как да бъдем еко на път?

Възможно ли е да обикаляме света, без да оставяме негативен екологичен отпечатък? Какво да направим, така че да пътешестваме устойчиво и трудно ли се...

Младежи се учат да живеят устойчиво в еко общност край село Буново

Мотивирани поддръжници на екологичния начин на живот се срещнаха през септември в българско еко селище за обмяна на идеи, опит и ноу-хау техники. Младежкият...

Гората.бг подарява 15 000 дръвчета

Гората.бг ще раздаде безплатно 15 000 дръвчета на всички, които искат „да се събудят за доброто“. По този начин организацията ще отпразнува Деня на...

Как да предпазваме океаните с всяко пускане на пералнята

При всяко изпиране дрехите ни отделят микротъкани, които попадат във водния поток и така намират път към моретата и океаните. Това не би било...