14.2 C
София

Как да се забавляваме на всяко парти без последици за добрата форма

Партитата могат да бъдат прекрасни събития, на които се забавляваме много, срещаме се с близките и приятелите си и завързваме нови познанства. В същото време, те могат да ни изкарат извън строя на другия ден с тежък махмурлук, проблеми със стомаха и, ако сезонът на партитата продължи няколко дни, както обикновено се случва по Великден, с няколко килограма отгоре. 

Нутриционистката Кели Левекю издава 6 трика, които ще ни помогнат да се забавляваме повече, да сме свежи по време на самото събитие (и на другия ден!) и да се разминем с негативните последици от сезона на купоните. Ето кои са те:

 

Пре-парти протеинов шейк

Поглъщането на 15-20 грама протеин преди партито ще призове белтъчините и мазнините на помощ, за пристигнем сити на събитието. Това ще помогне да не поглъщаме първите хапки и ордьоври с вълчи апетит, без дори да се замислим. Пристигането с добре балансирана кръвна захар ще ни позволи да сме спокойни и с лекота да пропуснем по-калоричните мезета и десерти, в същото време акомпанирайки питието си с най-отбрани деликатеси.

 

Да „заработим“ алкохола си

Ако направим споразумение със себе си, че ще тренираме преди събитието и на следващия ден, ще сме по-предпазливи с напитките и няма да позволи на махмурлука да попречи на здравословната ни рутина. Идеалната тренировка е до 2-3 часа преди събитието, следвана от протеинов бар и след това оправяне на косата и грима. Можем също така да се разходим преди купона и да пристигнем освежени и в приповдигнато настроение.

 

Шоколад!

Чудесно би било ако изберем само едно изкушение за вечерта: или захар, или алкохол. Освен това е по-добре, ако все пак ги комбинираме, да хапнем черен шоколад, вместо плодове. Тъй като фруктозата се метаболизира в черния дроб, ако съчетаем фруктозата от алкохола с фруктозата от плодовете, обричаме тялото си на тежка пост-парти детоксикация.

 

Да проучим менюто

Най-добрият начин да маневрираме успешно през сериозните изкушения на партито, е да знаем предварително менюто. Дали ще се сервират топли блюда, или ще е студен бюфет? Дали ще се пие бира, вино, или спиртни напитки? Ако купонът е с наши приятели, по-добре е сами да занесем онова, което ще пием, и да се придържаме към него.

 

Подходящите предястия

Някои предястия, като кишове и пържени храни, са истински калорийни бомби. Те могат да допринесат за инсулинова резистентност, възпалителни процеси и качване на тегло. Трябва да избираме внимателно предястията – за предпочитане протеинови хапки като морски дарове, агнешки котлетчета или пилешки шишчета. Сирене и маслини към виното също са добра идея. Ако спазваме веган режим на хранене, хумусът е чудесен вариант – стига да не излапаме цялата купа и да не си помагаме с хляб. Не трябва да забравяме, че отиваме на парти, за да се наслаждаваме на емоции и разговори, а не само на храна.

 

Алкохолни тънкости

Най-лесният начин да се хидратираме и да си поемем въздух, когато пристигнем, е да пропуснем първия тур на питиетата. Когато сме на събитието, може да се „почерпим“ с една чаша сода с лимон или просто вода, преди да започнем да пием. Тази техника позволява да се огледаме и опознаем обстановката, без да смучем жадно от коктейла си за кураж. Кой знае, може пък да решим дори, че точно това парти не си струва махмурлука на сутринта? Дори продължим с алкохол, можем да редуваме напитките – например на всяка чаша джин с тоник да изпиваме по една само с тоник или след всяка чаша шампанско да пием чаша газирана вода. Това гарантирано пречи да погълнем много алкохол и помага да сме свежи по време на партито и на сутринта.

 

Да спрем с извиненията

Много пъти ядем неконтролируемо, защото се чувстваме тревожни, по навик или дори от любезност. На парти сме склонни да посягаме към храна, която по принцип не харесваме, само защото ни се струва, че ще обидим домакините, ако не опитаме всичките им творения. Тази битка никога не завършва в наша полза. Затова просто можем да се придържаме към онова, което ни харесва, без извинения и без обяснения. Никой не се интересува наистина дали ще изядем това парче кейк. Достатъчно е да се усмихнем любезно в отказ и да се върнем към разговора.

Related Articles

Как да бъдем еко на път?

Възможно ли е да обикаляме света, без да оставяме негативен екологичен отпечатък? Какво да направим, така че да пътешестваме устойчиво и трудно ли се...

Младежи се учат да живеят устойчиво в еко общност край село Буново

Мотивирани поддръжници на екологичния начин на живот се срещнаха през септември в българско еко селище за обмяна на идеи, опит и ноу-хау техники. Младежкият...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Stay Connected

22,037FansLike
0FollowersFollow
0SubscribersSubscribe
- Advertisement -

Latest Articles

Как да бъдем еко на път?

Възможно ли е да обикаляме света, без да оставяме негативен екологичен отпечатък? Какво да направим, така че да пътешестваме устойчиво и трудно ли се...

Младежи се учат да живеят устойчиво в еко общност край село Буново

Мотивирани поддръжници на екологичния начин на живот се срещнаха през септември в българско еко селище за обмяна на идеи, опит и ноу-хау техники. Младежкият...

Гората.бг подарява 15 000 дръвчета

Гората.бг ще раздаде безплатно 15 000 дръвчета на всички, които искат „да се събудят за доброто“. По този начин организацията ще отпразнува Деня на...

Как да предпазваме океаните с всяко пускане на пералнята

При всяко изпиране дрехите ни отделят микротъкани, които попадат във водния поток и така намират път към моретата и океаните. Това не би било...