13.5 C
София

Как да повишите жизнената си енергия

Жизнената енергия Чи присъства ярко в източната медицина, изкуството и дори кулинарията. Понятието „Чи“ няма прецизен еквивалент в западната култура. Въпреки това, могат да се намерят много общи неща, например с гръцкото понятие „пнеума” (πνεῦμα – превеждано като „дъх“) и с идеята за духа на латински „Spiritus“ (от spirare – дъх, удар).

Каквито и да са вашите намерения и действия, вие се нуждаете от енергия. Това се отнася за всяка физическа активност, но вашата мисловна дейност, емоции и мисли консумират толкова енергия, колкото и мускулното натоварване. Цялата ни дейност черпи енергия от нашата Чи и не е изненадващо, че при стресирания начин на живот на съвременния човек, тя се изчерпва все по-бързо и се зарежда все по-трудно.

Можем да се балансираме енергията в тялото ни по различни начини: чрез практикуване на Тай Чи Чуан, чрез различни източни техники за релаксация, медитация, йога, чрез масажни техники като шиацу, акупунктура и т.н. След като се достигне равновесие, ще бъдете в добро здраве и в едно хармонично и спокойно тяло.

Всички предмети, материали носят енергия, към която сте повече или по-малко чувствителни. Вашата жизнена енергия и тази на обектите, които ви заобикалят, имат пряко влияние върху живота ви. Фън шуй ни позволява да разберем и коригираме енергийния поток в нашите домове въз основа на правилното подреждане на интериора. Чи, която циркулира зле или е с лошо качество поради лошо взаимодействие на цветове, материали или Ин-Ян баланс, създава дискомфорт у дома. Докато там лесно можем да коригираме неправилния поток на Чи, следвайки основните принципи на фън шуй, то възстановяването на Чи в самите нас е доста по-трудно.

Мнозина имат няколко килограма в повече, от които искат да се освободят отдавна, или пък им липсва енергия, като при най-малкото усилие се чустват изтощени, а всички знаем, че имаме лоши навици, от които ни е трудно да се освободим. За да повишим вътрешната си енергия, трябва да се освободим от тях и да ги заменим със здравословни навици, които да ни заредят със силите да преминаваме през натовареното ежедневие: работа – семейство – спорт – други!

Предлагаме ви програма от 4 стъпки, която можете да спазвате 21 дни и която ви позволи да задвижите кариерата, емоциите и енергията си на по-високо ниво.

 1.Поемете контрола върху вашето хранене

Диетата е от първостепенно значение и трябва да отговаря на определени изисквания. Избягвайте преработените храни, полуфабрикатите и химическите добавки. Това всички го знаем, но колко от нас го спазват наистина? Всеки човек и организъм има определени нужди, но има едно основно правило: Ние сме това, което ядем, както на химическо ниво, така и на енергийно.

 • Всяка сутрин отделяйте време за закуска. Имате няколко възможности – пресни плодове, зърнени култури или 1 яйце. Важно е да спазвате правилото, че със закуската трябва да осигурите нуждите си от захар и протеини за целия ден, в противен случай тялото ви (включително и мозъкът) ще си ги осигури от мускулите ви, за да запълни своите липси. Така умерената закуска всяка сутрин ще ви спести желанието да похапвате излишно.
 • За обяд изберете храни, съдържащи естествена захар, като моркови или ядки, сирене без мазнини, 1 чаша обезмаслено мляко. Избягвайте всички форми на рафинирана захар, шоколад, чипс и т.н.
 • Регулирайте порциите си по време на хранене. Възможно е да препълвате чинията си на всяко хранене. И по-добре разделете десерта на две, или най-добре яжте десерт само 1-2 пъти седмично. Ако ще вечеряте с приятели, планирайте вечерята няколко дни по-рано и намалете храната през деня за компенсация.
 • Ако наистина имате нужда от храна между вечерята и лягането, направете си една късна здравословна закуска.

 2. Движете се

Вашето тяло има нужда да бъде стимулирано, за да премахне поеманите токсини и излишни калории.

 • Започнете да посещавате фитнес.
 • Правете повече разходки на открито със семейството и приятели.
 • Практикувайте динамични спортове като тенис, бойни изкуства, танци и т.н.
 • Дори и една обикновена разходка всеки дневно може да направи чудеса. Създайте си навик да ходите около 10 000 стъпки на ден. Възможно е и доказано ефективно.

 3. Успокойте се, отпуснете се и се дишайте, дишайте и… дишайте

 • Забавеното дишане, пълно и дълбоко, е една от тайните на здравето и жизнеността.
 • Релаксацията във всичките й форми помага да увеличите енергията си. Лесно можете да откриете много ефективни и прости техники за релаксация.
 • Имате нужда също така и от сън. Тялото ви се нуждае от 8 часа почивка всеки ден, за да се зареди с нова енергия. Не 5 или 7, а точно 8 часа са необходими, за да се даде възможност на тялото и ума да се отпуснат, да абсорбират енергията, която е около вас и да бъдат готови да посрещнат новия ден. Доброто качество на съня е от съществено значение, трябва да се стремите да избягвате всичко, което може да попречи на съня, т.е. преди лягане не приемайте алкохол, кафе, не пушете, не слушайте силна музика, избягвайте филмите с насилие и др.

 4. Овладейте подсъзнанието си

Всички знаем, че диетата и физическите упражнения са задължителни, за да се заредите с енергия. Въпреки това, вашето подсъзнание има също толкова голямо влияние.

 • Поемете контрола върху това, което става в подсъзнанието си, защото най-големите загуби на енергия са инициирани от нервното безпокойство.
 • Намерете начин да се справите с отрицателните мисли, като визуализирате целите си или си поставяте ясна и постижима цел, която да ви мотивира.

 За да изпълните четирите стъпки, трябва да разрушите рутината – вземете си малка ваканция и се отдайте на нещо, което ви вълнува. Правейки нещо, което обичате, дори да изисква физическо усилие, помага да засилите циркулацията на енергията през тялото ви, като се премахва застоялата енергия и се заменя с положителната енергия, която ви заобикаля. Това е основният принцип на Чи.

В заключение трябва да сте наясно, че като следвате тези съвети, ще минете през различни чувства:

• В първите два дни тялото ви ще ви казва: „Виж, гладен си… яж… хапни още малко… от това няма да те заболи!“. Не го слушайте!

• След три дни ще видите, че вече се чувствате по-добре. Ще се гордеете със себе си!

• След 5 дни ще искате да изядете целия хладилник. Не се поддавайте!

• След 10 дни кантарът ще ви покаже защо се чувствате по-добре. Това е страхотен резултат!

• След 21 дни, когато този начин на живот ще се е превърнал в навик за вас, хората ще ви казват: „Наистина изглеждаш в страхотна форма!“

Заслужава си да опитате!

Related Articles

Как да бъдем еко на път?

Възможно ли е да обикаляме света, без да оставяме негативен екологичен отпечатък? Какво да направим, така че да пътешестваме устойчиво и трудно ли се...

Младежи се учат да живеят устойчиво в еко общност край село Буново

Мотивирани поддръжници на екологичния начин на живот се срещнаха през септември в българско еко селище за обмяна на идеи, опит и ноу-хау техники. Младежкият...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Stay Connected

22,037FansLike
0FollowersFollow
0SubscribersSubscribe
- Advertisement -

Latest Articles

Как да бъдем еко на път?

Възможно ли е да обикаляме света, без да оставяме негативен екологичен отпечатък? Какво да направим, така че да пътешестваме устойчиво и трудно ли се...

Младежи се учат да живеят устойчиво в еко общност край село Буново

Мотивирани поддръжници на екологичния начин на живот се срещнаха през септември в българско еко селище за обмяна на идеи, опит и ноу-хау техники. Младежкият...

Гората.бг подарява 15 000 дръвчета

Гората.бг ще раздаде безплатно 15 000 дръвчета на всички, които искат „да се събудят за доброто“. По този начин организацията ще отпразнува Деня на...

Как да предпазваме океаните с всяко пускане на пералнята

При всяко изпиране дрехите ни отделят микротъкани, които попадат във водния поток и така намират път към моретата и океаните. Това не би било...