20.2 C
София

Как да овладеем алергичните пристъпи

Д-р Марио Янакиев има 25-годишна практика като лекар. Започва трудовия си стаж в спешна помощ, след което се насочва към педиатриатрията. Като общопрактикуващ лекар на над 2000 пациента ежедневно се среща със ситуации, в които традиционната медицина не е напълно полезна, така започва да прилага и хомеопатия.

Д-р Янакиев, какво представляват полените?

Полените са всички тези растителни микрочастички, които проникват в нас от външния свят и които могат да предизвикат в нашия организъм бурна алергична реакция с продължително действие и с проява на най-различни симптоми. За съжаление наблюдаваме увеличаване на реакциите на хората към полените. Това е така, не защото се увеличава броят на растенията, които могат да предизвикат алергии, а защото ние, хората станахме по-чувствителни към тях. Като причина за този процес може да се посочи изключително влошената екологична обстановка и каскадата от нервни стресове, на които сме подложени в ежедневния си живот.

Най-кратко казано – какво представлява алергията като заболяване?

Алергията е свръхреакция на организма към всякаква външна микроагресия. Казвам микроагресия, защото всички алергени, които читателите много добре познават, са в микроскопични размери. Но ако попаднат на организъм, който е свръхчувствителен, предизвикват каскада от реакции с най-различни прояви (симптоми) – от алергичен ринит до бронхиална астма или тежка уртикария. За съжаление последните изследвания показват, че при 30 % от хората се среща нагласа за алергични болести.

Какво знае днес медицината за погрешния имунен отговор на организма към алергените?

Това, което можем да твърдим със сигурност е,че съвременните изследвания доказват защо организмите реагират така бурно на външните въздействия. Главна роля в пуска на алергичните реакции играят т.нар. Т-хелпери – имунни клетки, които когато се активират, подпомагат производството на имунни антитела. От своя страна Т-хелперите биват два вида – Т-хелпери 1 и Т-хелпери 2. Първите при външни въздействия стимулират производството на антитела срещу вируси и бактерии, а вторите – производството на имуноглобулин Е, който е главният виновник за пуска на алергичната реакция. Именно тук е ключът и обяснението за лавинообразното повишение на алергиите при хората. Поради прекомерната употреба на антибиотици, други агресивни медикаменти, влошената еко обстановка и нервните стресове, имунната реакция се преносочва към Т-хелпер 2 – производството на имуноглобулин Е и възпроизвеждане на бурни алергични реакции. Основният извод е, че не трябва да се борим с последствията на алергията, а да предотвратим именно този трансфер на по-горно ниво.

Кои са първоначалните симптоми, които трябва да породят в нас съмнение за поленова алергия?

Естествено, класическите симптоми за поленова алергия са серия от кихане и обилни бистри секрети както от носа, така и от очите. Болните се чувстват изключително дискомфортно. Имат парене и сърбеж по всички лигавици. На по-следващ етап могат да се появят кашлица и обриви по кожата. Това, което наблюдавам напоследък, е че при поленовата алергия симптомите са по-силни и по-продължителни. И като капак – се лекуват все по-трудно. Когато започнем да имаме честа кашлица и затруднено дишане като първа проява на бронхиална астма, то това е маркер, че патологията се задълбочава.

По какво можем да различим една алергична хрема от такава с простуден или вирусен произход?

Понякога много трудно се различават различните видове хрема. А много често започнала като една, тя се превръща в друг вид. Но все пак има някои маркери, които клинично могат да ни помогнат да разберем етиологията (причината) на даден вид ринит.

И така:

  • При алергичната хрема липсва инфекциозен синдром. При другата в повечето случаи е налице, а именно – високата температура.
  • При алергичната хрема секретът е бистър, докато при другата може да е гъст и дори с гноевиден характер.
  • Алергичната хрема почти винаги е свързваме с кихане.
  • Внезапносттта на симптомите – бързата поява и бързото отшумяване също говорят в подкрепа на алергичната причина.

С какво могат да облекчат състоянието на зачервените си, сърбящи очи алергичните пациенти?

За лечението на синдрома на зачервено око, за който е причина както алергията, така и очната преумора, има множество медикаменти. Но първата ни работа е да намалим работата и напрежението на очите. Понякога може да е невъзможно да си починем от компютъра, но това лекува. Има най-различни лекарства, но аз препоръчвам всички очни капки, които са от групата на изкуствените сълзи. Много съм доволен от ефекта на билката Еуфразия. Благодарение на нея аз си излекувах много агресивен вътреболничен конюнктивит. Тази билка може да се използва като отвара и с нея да се правят промивки и компреси. Влиза в състава на очни капки, които се наричат Окулофлаш.

А хомеопатичния медикамент Еуфразия 9 СН, приет 3 пъти по 5 гранули  на ден, ще затвърди излекуването.

Доказано ли е, че пролетната алергия може да прерасне в много по-сериозни заболявания? В какви?

Да, отдавна е доказано, че една сезонна алергия, при предразположени пациенти и при неправилно лечение, може да прерасне в други по-тежки алергични болести. За това допринася и неправилното и агресивното лечение с кортикостероидни препарати, които временно облекчават състоянието, но потискат нормалната реакция на организма. Така че при голяма част от пациентите наблюдаваме развитие от поленов ринит към астма.

Какво може допълнително да влоши състоянието на пациенти с подобна алергия?

Най-вече недодяланото лечение, наличието на други хронични болести и нервните стресове. Какво разбирам под неправилно лечение – това е прекомерното използване на антихистамини през устата, кортикостероидни препарати и широкоспектърни антибиотици.

Как лекувате пациентите си, страдащи от това заболяване през пролетния сезон?

Познавам пациентите си и започвам един месец преди сезона с хомеопатична терапия, която е индивидуална за всеки. Така те по-лесно приемат поленовата агресия и с всяка година симптомите им намаляват.

Има ли спасение през пролетта за такива пациенти, особено ако живеят в непосредствена близост до природата?

Да, има спасение, като използваме индивидуална профилактична хомеопатична схема. Резултатите от нея са видими и много успешни. Просто лекарят трябва добре да познава пациентите си и навреме да започне с профилактичните му схеми.

Вие каква профилактика смятате, че би помогнала за облекчаване на алергичното състояние по време на най-активните растителни и дървесни цъфтежи?

Аз смятам, че най-добрата профилактика за всеки пациент е изготвянето на индивидуална хомеопатична терапия. Много е важно лекарят да определи типа човек. Именно това ще помогне за трайното излекуване и недопускане на възможните усложнения.

Related Articles

Как да бъдем еко на път?

Възможно ли е да обикаляме света, без да оставяме негативен екологичен отпечатък? Какво да направим, така че да пътешестваме устойчиво и трудно ли се...

Младежи се учат да живеят устойчиво в еко общност край село Буново

Мотивирани поддръжници на екологичния начин на живот се срещнаха през септември в българско еко селище за обмяна на идеи, опит и ноу-хау техники. Младежкият...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Stay Connected

22,037FansLike
0FollowersFollow
0SubscribersSubscribe
- Advertisement -

Latest Articles

Как да бъдем еко на път?

Възможно ли е да обикаляме света, без да оставяме негативен екологичен отпечатък? Какво да направим, така че да пътешестваме устойчиво и трудно ли се...

Младежи се учат да живеят устойчиво в еко общност край село Буново

Мотивирани поддръжници на екологичния начин на живот се срещнаха през септември в българско еко селище за обмяна на идеи, опит и ноу-хау техники. Младежкият...

Гората.бг подарява 15 000 дръвчета

Гората.бг ще раздаде безплатно 15 000 дръвчета на всички, които искат „да се събудят за доброто“. По този начин организацията ще отпразнува Деня на...

Как да предпазваме океаните с всяко пускане на пералнята

При всяко изпиране дрехите ни отделят микротъкани, които попадат във водния поток и така намират път към моретата и океаните. Това не би било...