21.8 C
София

Как да бъдем еко на път?

Възможно ли е да обикаляме света, без да оставяме негативен екологичен отпечатък? Какво да направим, така че да пътешестваме устойчиво и трудно ли се постига? Това са някои от въпросите, на които ще се опитаме да отговорим в тази статия. А вашите препоръки, гледна точка и опит са нещо, което много бихме искали да прочетем в коментарите или в социалните мрежи. 

 

От 7 години Лия пътува по света, докато работи като журналист. Пише за психично здраве, екология и осъзнато пътуване, а когато може да комбинира трите теми в едно, запява от щастие. Нищо, че не може да пее. Ако тази статия грабне вниманието ви, можете да прочетете други нейни материали на www.contrabond.com, където ще намерите и портфолиото ѝ.

 

Да пътуваме екологично може да бъде огромно предизвикателство, дори за хора със сериозен опит както в устойчивия начин на живот, така и в обиколките на света. Според някои само по себе си пътуването е неекологично, заради транспортните емисии, които обикновено произвежда. От друга страна, можем да изберем начини на придвижване, които да не затормозяват атмосферата. Например пътешествие с влак, колело или дори на стоп. Освен тази очевидна перспектива има и друга – по-фина. Когато видим, докоснем и преживеем с всичките си сетива нови култури, е много вероятно да станем по-заинтересовани. Дори хора, които доскоро не са имали кой знае какво отношение към природата, се превръщат в нейни защитници, когато се изправят лице в лице с унищожението на дъждовни гори, древни същества и богата култура. 

Живият контакт с природата има силата да ни върне към личните ни ценности. А това често означава и да стане по-съзнателни за опазването ѝ. Затова ние смятаме, че пътуването само по себе си не е непременно неекологично. Важното е как го правим и дали сме съзнателни за следата, която оставяме след себе си. 

Какво имаме предвид под “екологично пътуване”?

Основната идея е да обърнем внимание на ефекта, който присъствието ни има върху дадена среда – не само начинът, по който се придвижваме, но и какво правим, когато сме пристигнали на мечтаната дестинация. За какви продукти гласуваме с парите си? Какво окуражаваме в местната икономика по този начин? Какво оставяме след себе си като усещане в хората, но и като отпадък? 

На повечето туристически дестинации, особено в развиващи се държави, където туризмът избавя месните от бедност, действията ни оставят трайни последици. Когато стане ясно, че нещо се харесва на туристите, то започва да се предлага все по-усилено. Затова имаме огромно влияние върху екосистемите, до които пътешестваме. Можем да допринесем за опазването им или напротив – да дадем своя дял за унищожението им.  

Какви са основните еко трудности, когато пътуваме?

Разлики в културите, вербалната комуникация и езика на тялото могат да ни изправят пред ред интересни предизвикателства, когато сме на път. Това включва и еко поведението. Невинаги е лесно да обясним, че не искаме пресните ни тропически плодове да се озоват в найлонова торбичка. А отказът от сламка хвърля в недоумение хора, които до момента не са се замисляли над този проблем. На някои дестинации е трудно да си намерим храна без опаковка за еднократна употреба, а на други се притесняваме да го правим от хигиенна гледна точка. Отношението на местните към природата и отпадъците също може да бъде фрустриращо, ако се различава драстично от нашите представи. 

Освен това, съвсем естествено, всичко винаги е по-лесно, когато сме в позната среда. Също както приготвянето на храна в чужда кухня обикновено става по-бавно, докато се ориентираме кой е най-острият нож и къде стоят подправките, така и еко животът може да бъде по-предизвикателен на чужда територия. Ние обаче ви каним да посрещнем заедно това предизвикателство и да се справим с него, като започнем със следващите три лесни и ефективни начина. 

Три начина да бъдем по-еко на път

Следващите идеи са генерирани както от собствения ми опит с пътешествия в Южна Америка, Югоизточна Азия, Северна Африка и Близкия Изток, така и от примера на хора, които съм срещала по пътя. Всички те изискват минимално количество планиране, а ползотворният ефект върху природата е значителен. Надявам се да бъдат полезни и на вас.

Посуда за многократна употреба

Четири основни предмета могат да спестят немалко отпадък:

  • Канче/сгъваема чаша 

Независимо дали отиваме на пикник в близкия парк или се качваме на 18-часов полет отвъд Екватора, чашата винаги може да влезе в употреба. Например в самолетите и влаковете с вагон-ресторант, където често сервират напитките в пластмасови чашки, можем просто да подадем своята. Не само е по-екологично, но и усещането, когато отпиваме, е далеч по-приятно. 

  • Кутия

В нея можете да си подготвите собствена храна за из път. Така хем ще си осигурите нещо вкусно и здравословно, хем ще можете да използвате пътния бюджет за нещо по-интересно. Кутията може да се използва и като чиния – да речем на някой открит пазар, където се приготвят изкусителни пресни съставки. Ако сте от авантюристите, които обожават богатия вкус на уличната храна, ви съветваме винаги да избирате места, където опашката от местни свидетелства за качеството на ястията.  

  • Прибор

Има безкрайно много варианти за материали – дървени, бамбуково, сплав или дори най-обикновен метал от близкия магазин за домашни потреби. Приборът е компактен и не заема почти никакво място в багажа, а в същото време спестява пластмасовите лъжички и вилички, които влизат в употреба едва за няколко минутки, след което оставят вечна следа върху природата. 

  • Бутилка

Когато отида на ново място, първо питам местните дали чешмяната вода е годна за пиене. В много държави, особено в Европа, водата от кранчето е чудесна и ако носим собствено шише, си спестяваме бутилираните в пластмаса напитки. В други държави, като Мароко и Тунис, бутилките за фрешове от нар и портокал са на всеки ъгъл, а продавачите с усмивка наливат в собственото ви шише. Така и те спестяват разходи за еднократни чаши. Освен всичко останало, водата в пластмаса е вредна, тъй като опаковката освобождава едно от дозакано канцерогенните вещества – Бисфенол А (BPA). 

  • Платнена торбичка за многократна употреба

Въпреки че не е точно посуда, торбичката е незаменим помощник на всеки, който иска да пътува по-екологично. Използвам я когато отивам до местния пазар за вкусни и екзотични плодове или прибирам в нея новите си ръчно направени находки. Във всеки случай платнената торбичка е едно от първите неща, които прибирам в багажа си, а докато се разхождам из дестинацията си, винаги е с мен.  

Не се притеснявайте да кажете: “Не, благодаря”

В някои култури все още е много странно да откажем найлонова торбичка, пластмасова чиния или сламка. Просто там все още не се говори по тези въпроси и достъпът до информация е оскъден. Докато обикновено съм привърженик на това да се държим като местните, до колкото е възможно, този въпрос определено е изключение. Да, може би ще ви изгледат с недоумение, но това е прекрасна възможност да допринесете към мястото, което посещавате. Когато се отправям към нова дестинация, опитвам да науча няколко простички думи или фрази, с които да обясня, че искам да пазя природата и че пластмасата ѝ вреди. Не е необходимо да навлизаме в технически подробности – тези думи често са достатъчни, за да накарат някого да се замисли и сам да потърси информация.

Произведено къде? 

Изумително, но понякога продукти, пропътували целия океан, могат да са по-евтини и разпространени от местното производство. През изминалата година прекарах няколко месеца в южна Испания, където се гледа авокадо. И все пак много от магазините предлагат авокадо от Южна Америка. За търговците този продукт е по-изгоден заради ниската цена. Само че винаги, когато попадна на подобен случай, си напомням, че ако не крайният потребител, то някой друг плаща. Ниската цена на авокадо, пристигнало от друг континент, е знак, че е отглеждано с много пестициди, за да се увеличи продукцията. Освен това, трудът на земеделците вероятно е бил нищожно заплатен, а условията им на работа – нездравословни. 

Друг подобен пример е евтиният шоколад – за да бъде по-ниска цената, много какаови ферми използват труда на деца, които на практика поробват. За устойчивост при производството, разбира се, не може и дума да става. 

Авокадото и шоколадът са само два от безбройните примери за тежката реалност, която седи зад храните. Затова важна част от екологичното пътуване е да знаем къде и как е произведена храната ни. Дори да не можем да направим цялостно проучване, обикновено има лесно решение – да си купуваме колкото можем по-често пресни продукти от местни производители. Пазарите са идеално място за тази цел, а освен това са цветни и интересни. 

Екологичното пътуване не само е възможно, но може да бъде и лесно, стига да помислим за него предварително. Когато използваме поне тези три принципа, не просто взимаме вълнуващи изживявания от новата си дестинация, но и оставяме ползотворна следа след себе си. Освен това, еко пътуването е мост към местните хора, тяхната среда, нуждите им и връзката на всички ни с природата. Надявам се, че тези съвети ще се окажат полезни и за вас при следващото ви пътешествие. А ако искате да споделите и вашите еко открития, ние от GoBio ще сме много щастливи да ги прочетем тук или в социалните мрежи. 


Интересно ли ви е да четете за екология, съзнателни пътешествия и психология? Разгледайте блога на Лия www.contrabond.com, където ще намерите и портфолиото ѝ от материали за други медии. 

Related Articles

Как да бъдем еко на път?

Възможно ли е да обикаляме света, без да оставяме негативен екологичен отпечатък? Какво да направим, така че да пътешестваме устойчиво и трудно ли се...

Младежи се учат да живеят устойчиво в еко общност край село Буново

Мотивирани поддръжници на екологичния начин на живот се срещнаха през септември в българско еко селище за обмяна на идеи, опит и ноу-хау техники. Младежкият...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Stay Connected

22,037FansLike
0FollowersFollow
0SubscribersSubscribe
- Advertisement -

Latest Articles

Как да бъдем еко на път?

Възможно ли е да обикаляме света, без да оставяме негативен екологичен отпечатък? Какво да направим, така че да пътешестваме устойчиво и трудно ли се...

Младежи се учат да живеят устойчиво в еко общност край село Буново

Мотивирани поддръжници на екологичния начин на живот се срещнаха през септември в българско еко селище за обмяна на идеи, опит и ноу-хау техники. Младежкият...

Гората.бг подарява 15 000 дръвчета

Гората.бг ще раздаде безплатно 15 000 дръвчета на всички, които искат „да се събудят за доброто“. По този начин организацията ще отпразнува Деня на...

Как да предпазваме океаните с всяко пускане на пералнята

При всяко изпиране дрехите ни отделят микротъкани, които попадат във водния поток и така намират път към моретата и океаните. Това не би било...