21.8 C
София

Какво означават символите на етикетите и коя козметика е опасна?

Основните рискове за кожата, произтичащи от козметиката, са повече или по-малко силно дразнене, алергия, фоточувствителност. Но има и много, много по-лоши. Разпространението на химическите съставки в много продукти, прилагани ежедневно, засилва „коктейлния ефект“ и в резултат се получава устойчивото им натрупване в организма (в урината, кръвта, плацентата, майчиното мляко и др.).

Последиците за здравето ни, за съжаление, не са безобидни, както е видно от тревожното увеличаване на хормоналните видове рак, хроничните и автоимунните заболявания, алергиите. В същото време плодовитостта намалява драстично, невроповеденческите разстройства (аутизъм, хиперактивност) стават все по-чести. Появяват се нови заболявания като химичната чувствителност и фибромиалгията, които са истинска глобална епидемия, причиняваща 63% от смъртните случаи в световен мащаб (88% в Европа) по данни на Световната здравна организация (СЗО). Да не говорим за замърсяването на околната среда.

Козметичната индустрия използва около 9000 химически вещества, по-голямата част от които имат вредно въздействие върху здравето ни. Защитавайки имиджа на марката и да отговаряйки на здравните изисквания, производителите влагат тези вещества в достатъчно малки количества, за да бъдат толерирани. Теоретично, всеки потребител има възможност да узнае състава на всеки продаван продукт, тъй като законът изисква от производителите да изброяват съставките. От 1998 г. всички козметични производители в Европа са задължени да спазват Международната номенклатура на козметичните съставки (INCI), която изисква те да идентифицират върху опаковките на своите продукти пълен списък на съставките в низходящ ред по отношение на количеството. Но в действителност, ние все още не обръщаме достатъчно внимание на състава на нашите козметични продукти, тъй като е трудно да се ориентираме между всички тези химични наименования.

Тук ще ви посочим някои от най-тревожните химически съставки, за да можете да ги проследявате във вашата козметика и да ги избягвате в бъдеще.

Алфа хидрокси киселини – Alpha Hydroxy Acid

Хигиенните продукти, съдържащи AHAs ексфолират мъртвите кожни клетки, но не само тях. Също така отстраняват и защитната бариера на епидермиса. Могат да доведат до увреждане на кожата  в дългосрочен план.

Алкохол – Alcohol

Aлкохолът е безцветен, запалим и летлив продукт, получаван от ферментацията на дрожди и въглехидрати. Алкохолът е често използван разтворител и е в състава на много напитки и лекарства. Доказано е, че води до рак на гърлото, устата и езика. Води за уста с алкохолно съдържание от 25% или повече, са отговорни за появата на рак.

Алуминиев хлорхидрат – aluminum chlorohydrate

Този химикал е толкова опасен, колкото парабенът. Той увеличава значително вероятността за развитие на рак на гърдата. Главно се намира в антиперспирантите.

ДЕА (диетанол амин) – DEA (diethanolamine)

ДЕА взаимодейства с нитритите до образуване на канцерогенни нитрозамини. Проучванията показват, че приложен върху кожата, DEA увеличава шансовете за развитие на рак на черния дроб и бъбреците. Той се намира в течни козметични препарати като пяна, шампоани, течни сапуни, лосиони за тяло и т.н.

Бронопол – Bronopol

Силен консервант, действа като отделя нитрити, които се съчетават с ДЕА до нитрозамини. В неутрално или алкално рН, консервантът се разлага и води до образуване на формалдехид. Последният е доказано канцерогенен. Също така е важно да се отбележи, че всички химични съставки  в козметиката, чиито имена завършват на „-амин“ или „-амид“, се считат за опасни за вашето здраве. Бронополът се намира предимно в кремовете.

Колаген – Collagene

Това е твърде неразтворим влакнест протеин, който прониква в кожата, което води до запушване на порите, за да се получи усещане за мекота. Колагенът присъства в повечето ежедневни козметични продукти като кремове и маски.

Кристален силиций – Crystalline Silica

Той е доказано канцерогенен, предизвиква рак на белия дроб, при изследвания върху животни и хора. Кристалният силициев диоксид е наличен в продуктите за интимна хигиена.

Гликолови етери – PEG, PРG

Семейството на гликоловите етери се състои от над 80 химични вещества, които са производни на етиленгликола, пропилен гликол, а също и производни на диетилен гликола. Тези молекули са силен дразнител, причиняват неврологични увреждаия, главоболие, виене на свят, дори и кома, в случай на прилагане на високи дози, а някои производни имат и репродуктивна токсичност. Откриват се в боите за коса, лосионите и лаковете за коса. Присъстват също и в лосиони за тяло, дезодоранти, балсами, гел за коса, крем за ръце.

Флуор – Fluoride

Според няколко проучвания, флуоридът влияе на развитието на рак на костите. Той присъства главно в пастите за зъби.

Катрани

Това са канцерогенни оцветители, често замърсени с арсен и олово. Тези синтетични багрила са налични в много други продукти, като например оцветителите за коса.

Минерално масло – Mineral Oil

Под това име се описва петролното производно вазелин.Това масло образува мазен филм върху кожата и неутрализира влагата, а тъй като запушва порите, става капан за токсини и отпадъци. Той пречи на естественото дишане на кожата чрез блокиране на снабдяването й с кислород.

Нитрозамини – Nitrosamine

Това са отдавна доказани канцерогенни вещества, резултат на брака между DEA и нитритите. Той се намира във всички козметични продукти, съдържащи DEA.

Парааминбензоена киселина – PABA

Бензоловите производни са доказано канцерогенни и причиняват алергични реакции и екзема, свръхчувствителност към светлина, което води до дразнене, обриви и подуване. Присъства най-вече в козметиката за защита от слънцето.

Парабени – Paraben (mеthyl paraben, еthylparaben)

Първоначално парабените са били разработени, за да заменят други консерванти, смятани за опасни, като формалдехида. Парабените могат да предизвикат алергия (уртикария, дерматит), ускорено стареене на кожата от слънцето. Този продукт на химията значително повишава риска от развитието на рак, предимно рак на гърдата. Предполага се, че за около 80% от туморите на гърдата са отговорни парабените. Намират се в антиперспирантите, кремове, балсами, лосиони за  тяло, шампоани.

Четвъртични амини – Quanternium-15

Те са продукт на разлагането на формалдехида и имат значителен канцерогенен ефект, като се предполага, че са свързани и с развитието на болестта на Алцхаймер. Присъстват главно в дезодорантите.

Натриев лаурет сулфат – Sodium Laureth Sulfate (SLЕS)

Това е основният пенещ агент във всички шампоани и препарати за миене на ръце. Особено е опасен, когато е замърсен с канцерогенния диоксан. Лесно се абсорбира през кожата. SLES може да предизвика потенциално канцерогенни образувания на нитрати и диоксини чрез взаимодействие с останалите съставки на тези продукти. Големи количества нитрати могат да влязат в кръвоносната система и от най-обикновения шампоан!

Натриев лаурил сурфат – Sodium Lauryl Sulfate (SLS)

Подобно на SLЕS, SLS е пенещ агент, вещество, което бързо се абсорбира и задържа в очите, мозъка и черния дроб, като може да има дългосрочни вредни последицио. Това може да забави оздравяването, да предизвика катаракта при възрастни и препятства нормалното развитие  на детските очи.

Талк – Talc

Използва се главно под формата на пудра, като изследвания, публикувани в научната литература, показват, че ежедневното приложение на талк увеличава с 3 до 4 пъти на риск от развитие на рак на яйчниците.

Триетанол амин – Тriethanolamine (TEA)

Емулгиращ агент, който може да се намери главно в кремовете за лице и ръце. Взаимодейства с нитритите до образуване на канцерогенните нитрозамини.

Пара фенилендиамин оцветители – Para-phenylenediamine

Когато се окисляват, е доказано, че са канцерогенни. Присъстват в боите за коса и особено в цветовете черно и тъмно кафяво, където се окисляват задължително, за да могат да оцветят косата.

Можем ли наистина да се доверим на любимите ни марки?

Едно нещо е сигурно – най-доброто ни оръжие срещу тези вредни вещества е добрата ни информираност и внимателното четене на етикетите. Трябва да знаете, че повечето производители имат ясна представа за опасностите, които причиняват съставките на техните продукти, защото всички те са обект на контрол от здравното законодателство. Вярвайки, че тези съединения са от съществено значение за доброто качество на техните продукти, безскрупулни производители ги включват в малки количества, които са в съответствие със здравните норми и не оказват вредно въздействие поради ниското си съдържание. Все пак, имайте предвид, че честото им използване в продължение на няколко години, става опасно и може да предизвика рак, възпаление, алергии, екземи, стерилност, а понякога дори и болестта на Алцхаймер.

На пръв поглед това, което отличава естествената от промишлената козметика, е цялостната визия, която понякога може да отблъсне потребителите. Поради липса на химически консерванти и синтетични оцветители, натуралната козметика обикновено е по-малко привлекателна от гледна точка на миризма, консистенция, цвят и др. Но определено си заслужава да ползваме един продукт, който не е толкова привлекателен на външен вид, но е по-безвреден, отколкото друг, който е по-добре изглеждащ, но с потенциално вредни компоненти в него.

Ето някои конкретни примери за съдържанията на продукти, продавани в супермаркетите и аптеките, като ще маркираме най-вредните съдържани в тях компоненти.

Мъжки дезодорант – дезодорант за мъже, произведен от голяма френска марка и продаван в супермаркетите.

Съдържание: аква, алуминиев хлорхидрат, PPG-15 стеарил етер, стеарет-2, стеарет-21, Аромати, PEG -8, тринатриев EDTA, глицерил лаурат, Persea gratissima, quanternium-15, лимонена киселина, октилдодеканол

Паста за зъби – това е паста за зъби на много популярна на пазара марка.

Съдържание: аква, хидратиран силиций, глицерин, сорбитол, PEG-32, натриев лаурил сулфат, аромат, алуминиев оксид, cellulosegum, динатриев azacyclo, хептан  дифосфонат, натриев флуорид, тринатриев фосфат, натриев бензоат, лимонен.

Хидратиращ крем – дневен крем на престижна марка, който се продава и в дрогериите.

Съдържание: аква, глицерин, октилдодеканол, стеаринова киселина, PEG-100 стеарат, глицерил стеарат, палмитинова киселина, steareith-10, parafinum liquidium, минерално масло, стеарет съполимер, цетилов алкохол, алантоин, ксантанова смола, миристинова киселина, isobutylparaben, trocolosan, метилпарабен, феноксиетанол, пропилпарабен, етилпарааминобензоената, бутилпарабен, парфюм/аромат.

Шампоан – Разгледахме един шампоан, който присъства в престижните фризьорски салони. Съдържание: аква, натриев лаурил сулфат, динатриев cocoamphodiacetate, диметикон, натриев хлорид, цетилов алкохол, цетил етер hidroxystearyl, натриев цетеарил, сулфат, PPG-5 Ceteth-20, натриев метилпарабен, гума hidroxypropyltrimonium хлорид, карбомер, dndnhydantoin, токоферил ацетат, ropilene glucol, феноксиетанол, hidroxypropyltrimonium glycide, аргинин, киселина, бутилпарабен, етилпарабен, пропилпарабен, isobutylparaben, парфюм/аромат.

 

Наш дълг е да сме недоверчиви! Вече не можем да се доверим изцяло на производителите и разпоредбите и сме длъжни да отделяме повече време, когато избираме нашите продукти за красота.

 

 

 

Related Articles

Как да бъдем еко на път?

Възможно ли е да обикаляме света, без да оставяме негативен екологичен отпечатък? Какво да направим, така че да пътешестваме устойчиво и трудно ли се...

Младежи се учат да живеят устойчиво в еко общност край село Буново

Мотивирани поддръжници на екологичния начин на живот се срещнаха през септември в българско еко селище за обмяна на идеи, опит и ноу-хау техники. Младежкият...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Stay Connected

22,037FansLike
0FollowersFollow
0SubscribersSubscribe
- Advertisement -

Latest Articles

Как да бъдем еко на път?

Възможно ли е да обикаляме света, без да оставяме негативен екологичен отпечатък? Какво да направим, така че да пътешестваме устойчиво и трудно ли се...

Младежи се учат да живеят устойчиво в еко общност край село Буново

Мотивирани поддръжници на екологичния начин на живот се срещнаха през септември в българско еко селище за обмяна на идеи, опит и ноу-хау техники. Младежкият...

Гората.бг подарява 15 000 дръвчета

Гората.бг ще раздаде безплатно 15 000 дръвчета на всички, които искат „да се събудят за доброто“. По този начин организацията ще отпразнува Деня на...

Как да предпазваме океаните с всяко пускане на пералнята

При всяко изпиране дрехите ни отделят микротъкани, които попадат във водния поток и така намират път към моретата и океаните. Това не би било...