6.8 C
София

Какво искат жените

Заобиколени сме от снимки на идеални, неостаряващи красавици, чиято визия е невъзможна за постигане. Това е една от причините миналата година около 7 милиарда долара да бъдат похарчени за антистареещи продукти за грижа за кожата.

Първо ще ви запознаем с нея – кожата. Кожата е най-големият орган в човешкото тяло и поради това е уязвим на увреждания от много страни, казва д-р Лиза M. Донофрио, професор по клинична дерматология в Йейлския университет по медицина. С течение на времето, цигарите и излагането на ултравиолетовите лъчи на слънцето, се предизвиква образуването на бръчки, а замърсяването пък запушва порите. Отровите от околната среда предизвикват реакции, които произвеждат свободни радикали – нестабилни кислородни молекули, които могат да увредят кожата, протеините и ДНК. Свободните радикали са нормален страничен продукт на обмяната на веществата. Когато сме млади, тези свободни радикали се отстраняват чрез антиоксидантите в кожата, които с течение на годините намаляват. Колаген и еластин – поддържащите кожата влакна се разрушават. Обновяването на клетките се забавя. Външните клетки на кожата не се отлюспват толкова лесно, така че кожата не се подновява така ефективно. Освен това с напредването на възрастта кожата не задържа толкова влага, както в младежките години. Клетките изпускат влагата, когато клетъчните мембрани започват да стареят, обяснява д-р Донофрио. Потните и мастните жлези произвеждат по-малко влага. Лицевите кости стават по-малко плътни и мастните натрупвания под кожата се свиват, което води до загубата на еластичност. В допълнение, през менопаузата намаляването на хормона естроген прави кожата по-тънка и тя вече не е в състояние да задържа вода. Гените също играят роля в това как кожата ви старее. Скоростта, с която жените губят колаген, еластин и влага варира. Някои жени могат да имат стегната кожа и на 60 години. Но когато става дума за вашата кожа, начинът ви на живот също оказва влияние.

Помогнете на кожата си

Естествено много от нас са объркани и претоварени от информацията, която ни залива, когато става въпрос за грижа за кожата. Бомбардирани с изкусителни реклами и зашеметяващ брой нови и скъпи продукти за грижа за кожата, не е чудно, че можете да се почувствате объркани.

Най-важните стъпки, които лекарите препоръчват:

• Първо, никога не е твърде рано да започнете да се грижите за кожата си. Младите жени могат да спрат или да не започват с вредните навици, тъй като те могат да забавят процеса на стареене на кожата.

• Използвайте слънцезащитни продукти. Най-важното, което можете да направите, за да запазите кожата си, е да избягвате прекомерното излагане на слънце. Ако не се излагаме на слънце, няма да имаме бръчки, кафяви и червени петна, дори и увиснала кожа. За да предпазите кожата си, не трябва да се излагате на слънце между 10 и 16 часа.

• Спрете цигарите. Тютюнопушенето може да увреди съединителната тъкан на кожата и да наруши снабдяването й с кислород. Дори и да сте пушили с години, спирането означава, че кожата ви ще се отърве с по-малко щети.

• Спете повече. Първо достатъчната почивка означава, че ще намалите торбичките под очите си. Това е начин и за облекчаване на стреса.

• Избягвайте дехидратацията. Пийте най-малко осем чаши вода на ден и не пийте прекалено големи количества кафе, тъй като може да причини загуби на вода в тялото ви. Въпреки че няма категорични доказателства, това ще помогне на кожата ви да получи достатъчно вода и може да помогне на тялото ви за премахване на токсините.

• Пазете диета. Избягвайте бялата захар и преработените храни, не пийте твърде много алкохол (за жени се препоръчва не повече от едно питие на ден). Важно е също да се опитате да поддържате здравословно тегло през целия си живот. „Йо-йо“ диетите, карат теглото ви да варира и ускорява процеса на стареене, което води до увисване на кожата.

Намирането на подходяща козметика

Дерматолозите казват, че има само няколко продукта за грижа за кожата, които са доказали действието си за намаляване или предотвратяване на бръчките или подобряване на външния вид на застаряваща кожа.

Витаминни кремове. Витамини C, A и E действат като антиоксиданти, които помагат да се преодолеят щетите, причинени от свободните радикали. Въпреки това и най-актуалните антиоксиданти или имат краткосрочен ефект или не се абсорбират добре в кожата.

Локалните ретиноиди (или ретинол), получени от витамин А. Витамин А производните може да намалят появата на фини линии и бръчки, както и да доведат до увеличаване на производството на нов колаген. Те също могат да помогнат за изравняване на неравномерната пигментация.

Някои ексфолианти. Два химически ексфолианта в кремовете и геловете – алфахидрокси киселини и бета хидрокси киселини могат да помогнат за самовъзстановяването на кожата. Една често срещана тяхна форма се нарича гликолова киселина. Бета хидрокси киселината може да бъде по-малко дразнеща, а най-широко използвана е салициловата киселина.

Един последен съвет: Бъдете внимателни, когато смесвате вашите продукти за грижа за кожата. Големият брой продукти увеличава шансовете за използване на несъвместими съставки. Използването на един продукт с витамин А и витамин С с друг може да предизвика възпаление, което може да се получи и при използване на твърде много киселини (като например ретинол и алфа-хидрокси) по едно и също време.

Не забравяйте обаче, че има неща, над които нямате контрол, без значение колко много продукти за грижа за кожата купувате.

Related Articles

Как да бъдем еко на път?

Възможно ли е да обикаляме света, без да оставяме негативен екологичен отпечатък? Какво да направим, така че да пътешестваме устойчиво и трудно ли се...

Младежи се учат да живеят устойчиво в еко общност край село Буново

Мотивирани поддръжници на екологичния начин на живот се срещнаха през септември в българско еко селище за обмяна на идеи, опит и ноу-хау техники. Младежкият...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Stay Connected

22,037FansLike
0FollowersFollow
0SubscribersSubscribe
- Advertisement -

Latest Articles

Как да бъдем еко на път?

Възможно ли е да обикаляме света, без да оставяме негативен екологичен отпечатък? Какво да направим, така че да пътешестваме устойчиво и трудно ли се...

Младежи се учат да живеят устойчиво в еко общност край село Буново

Мотивирани поддръжници на екологичния начин на живот се срещнаха през септември в българско еко селище за обмяна на идеи, опит и ноу-хау техники. Младежкият...

Гората.бг подарява 15 000 дръвчета

Гората.бг ще раздаде безплатно 15 000 дръвчета на всички, които искат „да се събудят за доброто“. По този начин организацията ще отпразнува Деня на...

Как да предпазваме океаните с всяко пускане на пералнята

При всяко изпиране дрехите ни отделят микротъкани, които попадат във водния поток и така намират път към моретата и океаните. Това не би било...