7.4 C
София

Интервю с Д-р Росица Денчева, дерматолог

 

Влияе ли съвременният начин на живот и развитието на обществото върху кожата ни?

Да, множество проучвания от последните години доказват неоспоримата роля на стила на живот и вредните навици върху вида на кожата ни и процесите на стареенето й. От тях основни са тютюнопушенето, консумацията на алкохол в големи количества, недостатъчният прием на течности, липсата на свежи храни в ежедневното ни меню и недостатъчната двигателна активност.

Друга група фактори, влияещи върху кожата са климатичните фактори. Сред тях основен фактор, активиращ процеса на стареене и увреда на кожата, е ултравиолетовото лъчение. То може да е от естествен източник – слънцето, или от изкуствен източник – солариум, кварцова лампа и др. Не можем да пропуснем и вятъра, както и температурните колебания, които оказват въздействие върху хидратацията и дразнимостта на кожата. 

И на края, но далеч не на последно място, трябва да отбележим и индустриалните фактори, въздействащи върху кожата – замърсяването на околната среда, градският смог, който е формиран от автомобилни газове и пари от промишлени предприятия, контактът с перилни и миещи препарати, както и средствата за дезинфекция на кожата, изкуствените материи и др.

 

Какви са последиците от влиянието на околната среда върху кожата ни?

Факторите на околната среда и вредните ни навици променят структурата на кожата, влияят върху нейната хидратация, кръвоснабдяването и имунната система. Под влияние на замърсяването, цигарения дим от при активното и пасивно пушене, и слънцето, кожата старее. Тя постепенно губи естествената си хидратация, еластичност и плътност, появяват се бръчки, тъмни петна и разширени капиляри.

Постоянният контакт на кожата със замърсяванията на околната среда азотни окиси, озон, фини частици и сажди, също така повишава чувствителността й, изсушава я и обуславя все по-често срещаните реакции на повишена чувствителност и дразнене. Това води до зачервяване, сухота, парене и сърбеж и обриви по кожата.

 

Тъй като явно съвременното ежедневие се оказва пагубно за кожата ни – как да я поддържаме здрава и свежа, ако все още нямаме проблеми?

От основно значение за запазване доброто състояние и здраве на кожата ни е нейното постоянно поддържане. Важно е да я почистваме редовно от замърсяването, да я хидратираме и да я предпазваме от слънцето, като един от основните фактори на стареене. Ежедневното използване на подходящи почистващи средства, хидратиращи серуми и кремове, както и слънцезащитни продукти, независимо от сезона и степента на излагане на кожата на съответните фактори, е решаваща за добрия ни вид.

 

Вредим ли на кожата си с храната, която приемаме?

Хранителните ни навици оказват влияние както върху цялото ни тяло, така и върху кожата. Свикнали сме да чуваме израза, че кожата е огледало на състоянието на организма ни. Това в много голяма степен важи за ефекта на храненето върху кожата ни.

Добре балансираното хранене с витамини и минерали, осигурени чрез консумация на достатъчно плодове и зеленчуци, подпомага здравето и добрия вид на кожата. За добрия външен вид е хубаво да бъде ограничен приемът на сладки храни и мазнини, които влияят освен върху натрупването на мазнини върху тялото ни и върху състоянието на кожата – влошават акнето, повишават степента на омазняване и т.н.

В медицинската литература са описани множество болестни състояния на кожата, поради недостиг или излишък на хранителни вещества. В съвременния развит свят, болестите, обусловени от недостатъчно хранене, са сравнително редки. Най-често такива се срещат сред възрастни хора или хора  с необходимост от специални грижи. В тези случаи, кожата става суха, лющи се и се наблюдава бавно възстановяване, дори на незначителни драскотини и наранявания.

Излишъкът на някои вещества и витамини в организма може да доведе до заболявания на кожата. Така например излишък на витамин А и неговите производни води до засилено излющване и сухота на кожата, високото количество на каротен – до жълтеникаво оцветяване на кожата и др.

 

По какво да разберем, че сме „натровили“ кожата си?

Кожата може да бъде увредена от много различни и вече изброени по-горе фактори. Но докато част от промените зависят от дейността на обществото, някои от собствените ни действия и решения могат да променят вида на кожата ни. Освен тютюнопушенето, приемът на прекалено големи количества мазни и сладки храни, излагането на високи дози ултравиолетови лъчи, могат да доведат до промени в кожата. В резултат на подобни въздействия, тя често губи свежия си розов цвят, става жълто-кафеникава, появяват се тъмни кръгове под и около очите, появяват се хлътвания и цялостен уморен вид. Тези промени трябва да ни накарат да се замислим относно режима на живот, който водим и да се опитаме да променим вредните си навици, за да ограничим въздействията на средата.

 

Кои са най-тежките пациентски случаи в това отношение, с които ви е сблъсквала практиката ви?

В годините, работейки като лекар, често съм се сблъсквала със случаи на кожа, увредена от неблагоприятните въздействия на околната среда и навиците ни. Не мога да не спомена обаче случай на 40-годишна жена и 19-годишната й дъщеря, които прегледах в рамките на кампания за профилактика на рака на кожата преди години. И двете бяха пристрастени към ползването на солариум и имаха интензивен тъмно-кафяв цвят на кожата, въпреки светлите очи и някои останали светли островчета кожа, говорещи за естествения им цвят. Реалния вид на кожата на майката беше на 60-годишна жена – с белези на тежка дехидратация, с множество бръчки, тъмни петна, липса на тургор, отпусната и нееластична, с множество бенки. Дъщерята, макар и съвсем млада, имаше видими бръчки около очите и начални тъмни петна.

 

Как можем да подобрим състоянието на кожата си, ако вече със сигурност сме натрупали токсини?

Най-добрият начин да повлияем върху кожата си и да подобрим стила си на живот – освен рационалното хранене,  трябва да си осигурим прием на достатъчно количество течности ежедневно, режим на активно движение. Да не се излагаме активно на слънце, да не ползваме солариум, да спрем тютюнопушенето. Не на последно място идва и специализираната грижа за кожата – използването на продукти, които осигуряват ефективна хидратация и слънцезащита. Когато това не е възможно да стане само с козметични средства, може да се прибегне и към специализираните дерматологични процедури като мезотерапия, която внася търсената доза свежест върху кожата ни и намалява видимите белези на стареене.

 

Колко често трябва да отделяме време за това?

Инвестицията на време в поддържането на кожата е ежедневна – това се отнася както за ежедневните хигиени грижи, така и за непрекъснатите опити да намаляваме вредното въздействие на токсините от заобикалящата ни среда върху кожата си. Когато имаме възможност, е добре да отделяме време и средства и за специфични процедури. Такива се извършват от дерматолозите и е желателно да бъдат планирани два пъти в годината – освен  мезотерапията,  такава процедура е и радиочестотният лифтинг. Те поддържат кожата ни свежа, намаляват видимите линии и бръчки и възстановяват хидратацията.

 

Коя бяла козметика считате за коректна?

Всички козметични средства, които са доказали своя ефект и безопасност в клинични проучвания, за мен са подходящи за употреба. Само така човек може да е сигурен в ефекта, който може да постигне. Има много случаи, в които дадена козметична серия има добър ефект, но няма данни за профила на безопасност на отделните активни продукти. Аз, като лекар предпочитам да се доверя на доказано ефективни и безопасни продукти, използването на които не крие риск от дразнене на кожата. В най-голяма степен на тези характеристики отговарят козметичните продукти в спектъра на медицинската козметика.

 

Имате ли опит с био козметика и какво е вашето мнение?

Характерно за био-козметиката е, че съдържа над 95% компоненти с природен произход, отглеждани с помощта на биологично земеделие. Тези продукти не съдържат вещества, получени при преработка на нефт, силикони, генетично-модифицирани съставки, изкуствени консерванти, синтетични аромати, оцветители и продукти с животински произход. Очакванията ни към тези продукти са много високи и те са отличен избор, когато искаме да ограничим вредните въздействия на индустриалния свят върху кожата ни. Не трябва да забравяме обаче, че част от растенията, независимо от начина им на отглеждане, са мощни алергени и могат да доведат до повишена реактивност на кожата ни и поява на тежки алергични или иритативни реакции.

 

Какво е отношението ви към декоративната козметика?

Ако трябва да отговоря еднозначно на този въпрос, бих казала позитивно.  Все пак  живеем в ера на естетиката и средствата, които ни карат да се чувстваме по-привлекателни, биха имали позитивен ефект не само върху вида ни, но и върху личността ни и цялостното ни поведение. Има и заболявания като витилиго, някои вродени петна върху кожата, за които „маскирането“ с декоративни средства е единственият начин за адекватна социална адаптация и реализация.

От друга страна, масовото използване на козметика крие значителни рискове. Част от използваните декоративни козметични средства са с много ниско качество, не са тествани за алергии и биха могли да предизвикат засилено дразнене на кожата. При редица заболявания като атопичен дерматит, контактен дерматит, розацея и др., прекомерното използване на декоративна козметика може да има неблагоприятно въздействие върху кожния проблем. В такива случаи съветвам пациентите си или да спрат използването на тези средства, или да се ограничат до ползването на медицински серии за много чувствителна кожа.

 

Нужни ли са специални техники за отстраняването на грима, за да могат дамите да са спокойни за кожата си в дълбочина?

Важно е отстраняването на грима и почистването на кожата да бъде ежедневно, задължително преди сън. Подборът на средствата за премахване на грима трябва да става според типа кожа и да бъде съобразено с евентуални подлежащи заболявания на кожата.

 

Кога смятате, че трябва да се включат продуктите срещу бръчки?

Единственият логичен отговор на този въпрос е, когото се появят първите бръчки. Няма възрастова формула, чрез която да определим кога ще се случи това. При едни хора на това става на 25-30, при други на 45-50, или дори по-късно. Появата им зависи на първо място от генетичните фактори, но и в много голяма степен от навиците ни и средата, в която живеем и полаганите грижи.

 

В лекарската си практика, сблъсквала ли сте се с нанесени щети върху кожата от употребата на козметика?

Да, разбира се. Често използването на козметични средства води до алергични реакции от продуктите или до влошаване на подлежащо заболяване. Не рядко в кабинета ми идват жени с реакция спрямо използвани козметични средства – пудра, сенки, червила и т.н. Възможно е обаче неправилно избраният козметичен продукт да влоши съществуващо акне, атопичен дерматит, розацея. Ето защо е важно, когато забележим реакция от използването на даден продукт, особено, когато тя е обширна, да не прибързваме с предположенията си, а да потърсим лекарска консултация. Само така човек може да е наясно какво е довело до появата на обрива и как да избегнем повторната му поява в бъдеще.

 

При някои хора сухотата на кожата причинява тежки проблеми – примерно кожата на ръцете се разранява в студа, трябва ли да вземат специални мерки? Има ли изход?

Да, разбира се, че е необходимо полагане на специални грижи за този тип кожа. При установяване на подобен род реакция, е необходимо често омазняване на кожата, използване на неутрални средства, които не дразнят допълнително, носене на ръкавици, избягване на честото мокрене на кожата.

 

Нанасят ли трайни щети върху скалпа сешоарите?

Не бих казала, че промените, които настъпват върху скалпа, са трайни и необратими. За съжаление обаче, честото използване на сешоар, маши и други стилизиращи косата уреди може да доведе до значителна дехидратация и сухота на косата и скалпа, поява на сърбеж на скалпа и лющене. В тези случаи косата става суха, без блясък с чупещи се краища.

 

Как можем да си помогнем, ако вече скалпът ни се лющи от това?

Най-добрият подход, когато установим подобен проблем е да намалим честотата на третирането на косата, да подберем шампоан за чувствителен скалп и подхранваща маска за косъма.

 

Много хора страдат от мазен и смесен тип кожа на лицето, какво препоръчвате за тяхната ежедневна грижа?

Подобно на всяка кожа, мазната също трябва да бъде почиствана. Не е необходимо прекалено честото миене с почистващ продукт. Използването на подходящ мицеларен разтвор или гел веднъж дневно е достатъчно, а допълнителна ексфолиация може да се прави 1-2 пъти седмично. Независимо от склонността към омазняване, кожата има нужда и от хидратация, която не бива да бъде пренебрегвана. Съвременната козметична индустрия предлага множество продукти с хидратиращ ефект, които успяват и да матират кожата, така че да бъде избегнат неприятният мазен блясък през деня.

 

Хората с нормален тип кожа облагодетелствани ли са, при тях възникват ли медицински проблеми?

Подобно на всеки тип кожа, нормалната кожа също може да има проблеми. Те не зависят от типа на кожата, а от допълнителни генетични фактори и от факторите на околната среда, с които се сблъсква съответния индивид. Подобно на всички останали видове кожа, нормалната също има нужда от основни грижи – почистване, хидратация и слънцезащита.

 

Вие как се грижите за своята кожа?

Почиствам редовно – 1 път дневно, с подходящи средства (мицеларен разтвор), с който махам и грима. 2-3 пъти седмично измивам кожата с мек и недразнещ гел за чувствителна кожа.

Използвам ежедневно хидратиращ крем, понякога при раздразване – само него, но предпочитам да комбинирам с продукт срещу белези на стареене на кожата.

Ежедневно сутрин използвам слънцезащитен продукт – през летните месеци със защитен фактор SPF 50+, а през зимата с 30.

Старая се веднъж седмично да правя активно хидратираща маска на лицето.

При поява на тъмни петна след летния сезон използвам допълнителни изсветляващи средства.

За тялото предпочитам ежедневно използване на душ-олио за измиване за чувствителна кожа и задължително хидратиращ крем през есенно-зимните месеци на годината.

Поради твърде чувствителната си кожа, предпочитам да разчитам на медицински процедури за намаляване на белезите на стареене, отколкото ежедневното третиране с агресивни продукти. Обичайно прилагам хидратираща или колагенова мезотерапия 1-2 пъти в годината, която ми осигурява по-витална и стегната кожа, с по-добър тургор. Чрез радиочестотен лифтинг поддържам стегнатостта на кожата и контролирам появата на фини линии и бръчици.

Смятам, че балансът между ежедневна грижа и неагресивни медицински процедури, както и здравословният начин на живот с адекватно хранене и двигателен режим, гарантира добър вид на кожата и контрол върху основните проблеми, които има всеки човек.

 

Related Articles

Как да бъдем еко на път?

Възможно ли е да обикаляме света, без да оставяме негативен екологичен отпечатък? Какво да направим, така че да пътешестваме устойчиво и трудно ли се...

Младежи се учат да живеят устойчиво в еко общност край село Буново

Мотивирани поддръжници на екологичния начин на живот се срещнаха през септември в българско еко селище за обмяна на идеи, опит и ноу-хау техники. Младежкият...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Stay Connected

22,037FansLike
0FollowersFollow
0SubscribersSubscribe
- Advertisement -

Latest Articles

Как да бъдем еко на път?

Възможно ли е да обикаляме света, без да оставяме негативен екологичен отпечатък? Какво да направим, така че да пътешестваме устойчиво и трудно ли се...

Младежи се учат да живеят устойчиво в еко общност край село Буново

Мотивирани поддръжници на екологичния начин на живот се срещнаха през септември в българско еко селище за обмяна на идеи, опит и ноу-хау техники. Младежкият...

Гората.бг подарява 15 000 дръвчета

Гората.бг ще раздаде безплатно 15 000 дръвчета на всички, които искат „да се събудят за доброто“. По този начин организацията ще отпразнува Деня на...

Как да предпазваме океаните с всяко пускане на пералнята

При всяко изпиране дрехите ни отделят микротъкани, които попадат във водния поток и така намират път към моретата и океаните. Това не би било...