2.4 C
София

Знаем ли вече всички какво означава биологично селско стопанство?

е важно да уточним, че органичното стопанство не е връщане назад във времето на безпомощността на човека от природните прищевки. То се основава на умелото съчетаване на традиционните селскостопански практики с модерните технологии и последните научни изследвания. Органичното селско стопанство е насочено не толкова към продуктите, колкото към процесите и технологиите на производство.

Опазване на околната среда

Във фокуса на биологичното земеделие е умелото съчетаване на икономическите, екологичните и социалните ползи. По този начин то се интегрира в задачите на стопанина за една икономически печеливша ферма, която едновременно с това опазва природата. Това е именно причината всички усилия на органичния фермер за постигането на едно устойчиво стопанство да са насочени към опазването и подобряването на здравето на почвата и нейното плодородие. Органичният фермер целенасочено използва високодобивни сортове и породи, които са добре приспособени към местните агроклиматични и почвени условия.

Многофункционалност на органичното селско стопанство

Органичното земеделие прилага концепцията за многофункционалност в практиката, като не пропуска да отдаде значение на биологичното разнообразие, безопасността на храната, естествено – в съчетание с пазарната ориентация на производството. Органичното селско стопанство е от особена важност за устойчивото развитие на селските райони и представлява критично важна стъпка за бъдещото глобално развитие на земеделието и безопасността на храните.

Целите на органичното земеделие са постижими чрез разнообразяване и интегриране със съвременните научни достижения на системите за органично селско стопанство. Управлението на растениевъдството и животновъдството е изградено чрез интегриране на природните процеси – кръговратът на веществата, фиксирането на азота, възстановяването на почвата, връзката между вредители и естествени неприятели.

Начин на живот

Органичното земеделие разглежда процесите и елементите на съобществата в тяхната цялост (т.нар. холистичен подход, т.е. цялостен). То използва процеси, които опазват околната среда, но едновременно с това създават възможност за производството на качествена храна. Това е начинът, по който допринасят за сигурността на обществото. Но органичното земеделие има също така и социални цели – избягвайки вредни за човешкото здраве пестициди, нитрати, антибиотици, стероиди, тежки метали, влизащи в хранителната верига и замърсяващи почвата и водата, естествено, опазва човешкия живот и здраве.

Принципи на растениевъдството

Всеки растителен и животински вид има много сортове, респективно породи. Трябва да се ориентираме в многообразието им и да изберем сортовете така, че да се спогодят с климата и почвата. Модерната техника за обработка на почвата в органичното земеделие подпомага здравето на растенията и потискането на развитието на плевелите и вредителите дотолкова, че почти да не причиняват щети.

Особено важно в една био ферма е подпомагането на тези естествени неприятели, които са ни полезни, чрез засаждането на подходящи храсти или поставянето на помощни съоръжения за гнездене. Птиците и другите естествени неприятели могат да унищожат хиляди от вредните насекоми. Една единствена калинка например изяжда около 100 листни въшки на ден.

Вредители, болести и плевели не се унищожават с химично синтезирани препарати, а чрез подпомагане на екологичното равновесие. Плевелът се отстранява само механично. В случай на крайна необходимост, се прилага естествена растителна защита на основата на природни препарати, каквито вече са достъпни на пазара. Използват се също така и полезни организми за регулиране на вредителите чрез създаването на благоприятни условия за тяхното развитие и размножаване.

Грижи за животните

Освен произвеждането на здрави растения върху здрава почва, правилното отглеждане на животните също е основен стълб в органичното селско стопанство. Например в органичното селско стопанство е абсолютно забранено отглеждането на пилетата в клетки, а всички свине трябва да имат легло от слама, както и естествена светлина в помещението. Кравите пък трябва да си имат двор. Ембрионален трансфер, стимуланти за продуктивност и хранене с трупно брашно са категорично забранени. Оборският тор се връща отново на полето и по този начин се затваря кръговратът на веществата в органичното стопанство. Предписанията за отглеждането на животни са строги и се отнасят до отглеждането, храненето и профилактика на болестите.

Броят на животните, които могат да се отглеждат на един хектар, е ограничен – примерно най-много две крави или дванадесет прасета.

На животните трябва да бъде предоставено достатъчно място, което освен това трябва да бъде сухо, меко и топло. Животните не бива да се отглеждат завързани и трябва да им се осигури достъп до открити местности или да се осигури двор.

Животните могат да бъдат хранени предимно с фураж от органично стопанство, ако е възможно –  от собственото стопанство. За тревопасните животни 60% от дневната дажба трябва да се състои от груб, сочен, свеж, изсушен фураж или силаж. При храненето на птиците най-малко 65% трябва да е зърнен фураж. Малки бозайници (телета, прасенца и т.н.) се хранят с естествено мляко, за предпочитане с млякото на майката. Също така на свинете и птиците с всяка дневна дажба трябва да се дава груб сочен фураж, изсушен или като силаж.

Изключително строги са и правилата за хранителните и силажните добавки, както и за помощните средства. В никакъв случай не се разрешават антибиотици, растежни стимулатори и други вещества за повишаване на продуктивността. Строго забранени са също и генномодифицираните фуражи при отглеждането на животни.

 

Related Articles

Как да бъдем еко на път?

Възможно ли е да обикаляме света, без да оставяме негативен екологичен отпечатък? Какво да направим, така че да пътешестваме устойчиво и трудно ли се...

Младежи се учат да живеят устойчиво в еко общност край село Буново

Мотивирани поддръжници на екологичния начин на живот се срещнаха през септември в българско еко селище за обмяна на идеи, опит и ноу-хау техники. Младежкият...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Stay Connected

22,037FansLike
0FollowersFollow
0SubscribersSubscribe
- Advertisement -

Latest Articles

Как да бъдем еко на път?

Възможно ли е да обикаляме света, без да оставяме негативен екологичен отпечатък? Какво да направим, така че да пътешестваме устойчиво и трудно ли се...

Младежи се учат да живеят устойчиво в еко общност край село Буново

Мотивирани поддръжници на екологичния начин на живот се срещнаха през септември в българско еко селище за обмяна на идеи, опит и ноу-хау техники. Младежкият...

Гората.бг подарява 15 000 дръвчета

Гората.бг ще раздаде безплатно 15 000 дръвчета на всички, които искат „да се събудят за доброто“. По този начин организацията ще отпразнува Деня на...

Как да предпазваме океаните с всяко пускане на пералнята

При всяко изпиране дрехите ни отделят микротъкани, които попадат във водния поток и така намират път към моретата и океаните. Това не би било...