9.2 C
София

Зимни неволи и настроения

Постоянно изтичащото време е субективно понятие за всеки от нас. Ако очакваме събитие, което свързваме с позитивни емоции и преживявания, обикновено ни се струва, че то се движи със скоростта на костенурка инвалид. В обратния вариант, когато ни предстои период, в който преобладават негативните усещания, часовете и дните по магичен начин развиват скоростта на подгонен в лова заек. За всички от нас е загадка как така лятото отминава, много преди да успеем да му се зарадваме истински, а есента и зимата, още с първите си знаци, успяват да ни направят унили и меланхолични.

Любителите на зимните спортове ще започнат ревностно да ме опровергават и ще бъдат прави. За тях времето се оправя. Снегът, студът, огънят в камината, снежните човеци и хипнотизиращият танц на снежинките са всичко, което ни кара все пак да се усмихваме на зимата.

Ако разгледаме проблема от физиологична гледна точка, установяваме, че смяната на сезоните води до дисхармония в организма ни. Студеното и влажно време, в комбинация с понижено атмосферно налягане, обикновено провокира старите ни болежки. Счупвания, навяхвания и въобще ставни проблеми от всякакъв вид ни напомнят за срока на годност на собствените ни тела. Дебелите дрехи и атаките на новите вируси с непроизносими имена добавят последни щрихи в зимния натюрморт.

Непреработени емоции от незараснали душевни рани често изплуват незнайно как на фона на целодневно стелещия се мразовит смог и упорития слой оловни облаци. Липсата на слънчева светлина в късите, зимни дни, ни прави потиснати и сълзливи. Сутрин полагаме героични усилия да станем от топлото легло и дори двойната доза кофеин не може да събуди сетивата ни. Обичайните тапи по светофарите, сега гарнирани с много кал и неразчистен сняг, ни вадят от равновесие и ни карат да изригнем в неподозиран от самите нас бяс.

Това е така, защото стресът потиска една специална част от нашия мозък (епифиза), която пък е отговорна за производството на мелатонин. Мелатонинът е медиатор на серотонина, а всички знаем, че това е т.н. хормон на щастието. Неговите нива са отговорни за настроението ни, отношението ни към храната и секса, поносимостта ни към болка, денонощния ритъм на тялото (сън-бодърстване) и въобще за цялостната ни психична стабилност. Намалените му нива водят до всичко изброено преди малко, което, в зависимост от своята продължителност и интензитет, може да се окаже симптом на настъпваща или вече в ход сезонна депресия.

Най-висок процент на хора, страдащи от депресия, има в скандинавските страни и това е свързно с липсата на достатъчно слънчева светлина.

Установено е, че жените изпадат в състояние на депресия по-често от мъжете. Виновни са хормоните в женския организъм, както и разликата във функционирането на мъжкия и женския мозък. Жените дават изява на състоянието си със сълзи, тъга и фокусиране в негативното. Мъжете остават по-затворени и мълчаливи. По-трудно дават изява на чувствата си. Опитват се да излязат от състоянието, като се занимават със спорт, повече работа или задачи. Понякога в състояние на депресия, мъжете могат да демонстрират и състояния на силен афект, проявени като ярост и гняв. Жените са склонни да споделят по-често от мъжете. Вербализирането на проблема намалява напрежението, а проливането на „безпричинни“ сълзи води до облекчение.

Няма да ви разказвам повече за депресията, но ще изброя няколко начина за справяне с негативните страни на мразовитата част от годината.

Ежедневните хитрини, които могат да ни помогнат да се справим с лошото настроение в зимните месеци, са достъпни и възможни, според желанието и мотивацията на всеки от нас. Жените могат да се отдадат на шопинг терапия и изведнъж да се окажат с плашещ брой ненужни вещи и дрехи. Разбира се, разумното награждаване с нещо красиво и харесвано е добър начин да качим нивата на настроението си поне за няколко часа или дори за няколко дни. Можем да похапнем хубав черен шоколад и в това няма нищо лошо. Знаем, че проблемът винаги е в количеството. В този ред на мисли чашата червено вино в добра компания също е добър завършек на работния ден. Масаж,  ароматерапия, комедийна театрална постановка или филм, физическо натоварване – всичко това са чудесни начини за противодействие на унилото настроение. Не забравяйте за цитрусите и ароматните чайове с дъх на канела. Смело посягайте към светлите, ярки цветове, за да внесете колорит в тъмния пейзаж. Червеното, жълтото и оранжевото ще покачат градуса на настроението ви и ще върнат светлината на летните дни. Ако решите, можете да опитате вкуса на емоцията от танцуването на салса или фламенко. В тях има толкова страст и пламък, че кръвта ви дълго ще тече в ритъма на бързите стъпки.

Бой със снежни топки и майсторене на снежни човеци ще направи децата ви безкрайно щастливи, а вие с изненада ще откриете, че сте забравили колко ви е студено и как нищо не ви се прави. Опитвайте се винаги, когато имате възможност, да излизате извън града. Зимата може да бъде и невероятно красива, когато я видим извън пределите на многолюдните квартали и калните улици. Белите писти, очарованието на живия огън в камината и неповторимият звук на натрупан, чист сняг под краката ни, ни кара да преосмислим смисъла на зимата. Да си припомним, че периодът на покой е нужен, за да се  подготви всичко живо за големия цветен изблик през пролетта и лятото. Очите ни започват да виждат колко много цветове има в бялото.

Слушаме тишината и чуваме как някъде там, под пластовете сняг и лед тупти животът. Спи зимен сън и чака своето време. Една част от вас ще имат възможност да направят малки или големи бягства към места с по-благоприятни метеорологични условия. Следвайки миграцията на птиците, ще надхитрят лошото време и студа. Дали обаче, ако зимата е в сърцето ни, можем да избягаме от нея?

Related Articles

Как да бъдем еко на път?

Възможно ли е да обикаляме света, без да оставяме негативен екологичен отпечатък? Какво да направим, така че да пътешестваме устойчиво и трудно ли се...

Младежи се учат да живеят устойчиво в еко общност край село Буново

Мотивирани поддръжници на екологичния начин на живот се срещнаха през септември в българско еко селище за обмяна на идеи, опит и ноу-хау техники. Младежкият...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Stay Connected

22,037FansLike
0FollowersFollow
0SubscribersSubscribe
- Advertisement -

Latest Articles

Как да бъдем еко на път?

Възможно ли е да обикаляме света, без да оставяме негативен екологичен отпечатък? Какво да направим, така че да пътешестваме устойчиво и трудно ли се...

Младежи се учат да живеят устойчиво в еко общност край село Буново

Мотивирани поддръжници на екологичния начин на живот се срещнаха през септември в българско еко селище за обмяна на идеи, опит и ноу-хау техники. Младежкият...

Гората.бг подарява 15 000 дръвчета

Гората.бг ще раздаде безплатно 15 000 дръвчета на всички, които искат „да се събудят за доброто“. По този начин организацията ще отпразнува Деня на...

Как да предпазваме океаните с всяко пускане на пералнята

При всяко изпиране дрехите ни отделят микротъкани, които попадат във водния поток и така намират път към моретата и океаните. Това не би било...