7.4 C
София

Зелени тенденции в коледната украса

Уютът и настроението по коледните празници до голяма степен зависят от декорацията на дома. Всяко семейство, разбира се, може да се отдаде на собственото си въображение в украсяването и да измисли собствени теми (впрочем подчиненият на тема украсяване е един от най-горещите трендове на предстоящата Коледа), но за онези, които предпочитат все пак да хвърлят едно око на дизайнерските повели, ето кои ще са най-отчетливите тенденции на най-топлия празник.

            Бронзов блясък

   Атрактивна алтернатива на среброто и златото ще освежава дома на 25 декември. Докато златото се опитва да задържи позиции със своята класа, блясък и топъл цвят, месингът разпръсква модерен блясък, който е особено привлекателен за дизайнерите. Медът и бронзът имат същия ефект. „Дизайнът вече не се задоволява само със сребро и злато, а търси свежест чрез бронзови, медни тонове и отблясъци на скъпоценни камъни“ – казва Франк Джоенс, вицепрезидент на LA Mart.

            Едноизмерни принтове

  Нежните или закачливи принтове ще се използват да смекчат или напълно да опровергаят солидните цветове. Особено актуални са колоритни начупени линии, икат, стилизирани животни като елени и сови. Цветните и натурални мотиви, както и принтовете с „дълбочина“, са ако не забранени, то поне строго непрепоръчителни. Според Деб Голд, президент на Gold & Company Marketing, цветовете са портокалово, фуксия, елхово зелено и зимно бяло.

            Дискретни лампички

  Огромен брой празнични продукти имат нещо бляскаво върху себе си, за да бъдат моментално разпознати като „коледни“. Дизайнерите постоянно се борят с поевтиняването на коледния блясък и измислят все по-дискретни и елегантни идеи за лампичките в интериорния и външния декор. „Всичко светещо се продава добре“ – е принципът на Джеймс Инграм, графичен дизайнер за Ohio Wholesale. От компанията създават коледните си лампички във формата на стъклени цветя, дантелено ръкоделие, ледени висулки.

            Органични материи

    Напоследък изглежда купувачите налагат на търговците да им предлагат повече природосъобразни възможности. Дизайнерката Бетани Лоу подчертава, че интересът към по-естествени материи като юта, зебло и папиемаше се увеличава. „Много потребители търсят продукти от местни източници или от рециклирани материи“ – казва тя. В резултат декорацията цели да придаде на дома по-естествен, „фермерски“ вид, създаден от земни, органични и натурални тонове и предмети. Дървета в рустик стил, украсени с горски същества и орнамети, изработени от натурални елементи като чул, сезал или клонки, също подхранват въображението на потребителя. „Използваме все повече естествени материали в нашата продуктова гама. Дърво, плат, керамика, метал и комбинация между всички тях, но задължително със семпъл дизайн – това е естетиката на съвременния потребител“ – казва Бет Лоренц, вицепрезидент на Midwest-CBK.

            Уроци по краснопис

   Елегантно изписани писма, които може да се разпръснат на различни места из къщата и дори да се закачат на стената, също са сред атрактивните декорации тази Коледа. Буквите в курсив, трябва да изглеждат винтидж, докато в същото време изписват вдъхновяващи послания. „Вдъхновени сме от елегантните писма, които са си разменяли нашите предци по това време, казва Лоренц. –В красиво изписаните послания има нещо толкова класическо, неостаряващо и в същото време бутиково, като полък от една по-романтична епоха“, добавя тя.

            Зимна приказка

   Никой не страни от бялото, когато става дума за коледна украса. „Нюанси на бялото, слоновата кост и сметаната, комбинирани с вариация от металически отблясъци, създават истинска магия за онези, които искат не толкова натрапчиво въздействие и по-неутрален декор“ казва Ингрид Лис, креативен директор. Дизайнерите представят колекции в бяло и сребристо, с участие на мед, създавайки съвременна тема с индустриални влияния. Други се насочват към ретро блясъка на цялостна бяла визия, изработвайки деликатни форми, образувани сякаш от разбит лед, довършвайки цялостната визия с детайли в шампанско, сребро и пергаментови цветове.

            Докосни ме!

    Употребата на различни текстури и слоеве ще създава много измерения във всеки дом. Дизайнерите на коледна украса търсят творчески начини да създадат топло и уютно усещане от предмети, които подканват да бъдат докоснати. Артистичната употреба на грубо, състарено дърво, антично стъкло и кристал, износен метал, създава усещане за познатост на предметите в стаята. Стари мъниста, тънки метални листи, кадифе и лен са материите, които са представителни за тази тенденция в коледната декорация.

            Стилизирана гора

    Малки горски животни, сред които лисици, катерици, сови, мечета и елени ще са сред създанията, които е много вероятно да населяват коледния ни дом тази година. Горската тема се появява всяка година, независимо колко модернизирана е версията или стилизирана интерпретацията. „Най-популярните мотиви тази година са онези, които са много изчистени, много модерни и представят горската среда изключително символично“ – заявява Патрик Бринкейт, мениджър на Kaemingk.

            Училищна ваканция

   Дъските за писане за естествено продължение на рустик стила и винтидж темите, освен това предлагат лесна възможност за персонализиране на украсата. Познатите ни от училищните години дъски могат да участват в декорацията цялостно, както и частично – под формата на някои от множеството продукти, вдъхновени от стила им.

Related Articles

Как да бъдем еко на път?

Възможно ли е да обикаляме света, без да оставяме негативен екологичен отпечатък? Какво да направим, така че да пътешестваме устойчиво и трудно ли се...

Младежи се учат да живеят устойчиво в еко общност край село Буново

Мотивирани поддръжници на екологичния начин на живот се срещнаха през септември в българско еко селище за обмяна на идеи, опит и ноу-хау техники. Младежкият...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Stay Connected

22,037FansLike
0FollowersFollow
0SubscribersSubscribe
- Advertisement -

Latest Articles

Как да бъдем еко на път?

Възможно ли е да обикаляме света, без да оставяме негативен екологичен отпечатък? Какво да направим, така че да пътешестваме устойчиво и трудно ли се...

Младежи се учат да живеят устойчиво в еко общност край село Буново

Мотивирани поддръжници на екологичния начин на живот се срещнаха през септември в българско еко селище за обмяна на идеи, опит и ноу-хау техники. Младежкият...

Гората.бг подарява 15 000 дръвчета

Гората.бг ще раздаде безплатно 15 000 дръвчета на всички, които искат „да се събудят за доброто“. По този начин организацията ще отпразнува Деня на...

Как да предпазваме океаните с всяко пускане на пералнята

При всяко изпиране дрехите ни отделят микротъкани, които попадат във водния поток и така намират път към моретата и океаните. Това не би било...