6.8 C
София

Защо все повече хора страдат от липса на витамин D и как да я избегнете.

Какво представлява витамин D?

Витамин D е мастно-разтворим витамин и един от малкото, които се счита, че тялото ни може да произвежда само. Ключова за този синтез е слънчевата светлина. При излагане на слънце, един химикал в кожата ни, известен с научното име 7-dehydrocholesterol се активира и преобразува до прикурсора на витамин D – D3. Впоследствие черният дроб и бъбреците преобразуват D3 до активния и необходим на тялото витамин, който учените наричат калцитриол, а ние, обикновените хора познаваме като витамин D.

Защо е нужен витамин D?

Основната роля на витамин D е да подпомага усвояването на калция, който на свой ред е нужен за здрави кости, зъби, мускули, артерии и т.н. При липса на този витамин, може да се усвои по-малко от 15% от калция в храната. Липсата на витамина при децата може да причини рахит – състояние, свързано с омекване и отслабване на костите, а при възрастните – остеомалация – костно заболяване, свързано с нарушения в минерализацията на костната тъкан. Но това далеч не е всичко. Ето какво още причинява

Дефицитът на витамин D.

При липса на витамин D организмът не може да усвоява минерала калций. Освен за костите, наличието на този минерал в кръвта е ключово за невро-мускулната и сърдечната дейност. Затова тялото не позволява нивото на калций в кръвта да спадне под определени стойности. Усвояването на калций зависи от доброто състояние на червата и наличието на витамин D. Когато организмът не е в състояние да усвоява нови количества калций, тялото започва да издърпва от собствените си запаси, намиращи се в костите и зъбите. Нивата на калций в кръвта се запазват, но костите отслабват и стават податливи на фрактури.

Липсата на витамин D при бременните жени може да има сериозен негативен ефект върху развиващата се скелетно-мускулна и имунна система на бебето, както и да доведе до усложнения на самата бременност, включително прееклампсия и необходимост от раждане чрез секцио. Кърмещите майки също се нуждаят от високи количества витамин D за синтеза на пълноценна кърма и запазване на витаминно-минералния баланс в собственото им тяло.

Витамин D е необходим за синтеза на полови хормони. Липсата му се свързва с менструални крампи, поликистозни яйчници, предменструален синдром и трудности при зачеване. Допълнително слънчевият витамин влияе на настроението и понижените му нива в организма могат да предизвикат сериозни депресивни разстройства.

При мъжете дефицитът на витамин D се свързва с повишен риск от рак на простата. В научно изследване от края на миналия век учени от Университета Харвард установяват по-висок процент на мъжете с рак на простата сред тези, които приемат добавки с калций. Учените обаче са убедени, че проблемът не е в самия калций, а в липсата на витамин D, който опосредства превръщането на минерала в усвоима от организма форма.

Защо напоследък се говори за сериозен дефицит на витамин D?

В миналото дефицитът на този витамин е бил рядкост. Едва през последните години при проведени изследвания се установява, че броят на хората с гранични стойности на витамина достига до 40% в много от развитите държави. Причините могат да се търсят в няколко насоки:

  • ·         Все повече хора работят в офиси и други затворени помещения, а не навън под слънчевите лъчи.
  • ·         Все повече хора използват слънцезащитни средства, за да предпазят кожата си от слънцето, когато все пак са на открито.
  • ·         Хранителните източници на витамин D (мазни риба, свинско месо, яйца и масло от дроб на треска) не са сред популярните храни днес по една или друга причина.

Комбинацията от тези причини води до дефицит на витамин D в епидемиологични размери сред населението на много държави включително на България. По всяко време, но особено ако планирате забременяване или сте бременна, можете да проверите стойностите на витамин D в организма си. Специализиран кръвен тест предлагат почти всички лаборатории в България.

Ако имате занижени или гранични нива на слънчевия витамин, е важно да предприемете мерки за неговото балансиране като повишите дневния си прием.

Как да си набавим витамин D и какво количество на ден е необходимо?

Най-сигурният начин да си гарантирате оптимални нива на слънчевия витамин е като през топлите месеци прекарвате средно по 20 минути на слънце, а през есенно-зимния сезон хапвате храни, богати на витамин D и взимате хранителна добавка.

При избора на добавка потърсете продукт с означението D3, ефективно усвоимата форма на витамин D. Повечето добавки се правят с D2, който е с 25% по-неефективен. Все пак имайте предвид, че добавките, съдържащи D3 не са с растителен произход, ако за вас това представлява етичен проблем.

По отношение на дневната доза, приемана под формата на хранителна добавка, учените не са единодушни. Различни авторитетни изследователски центрове препоръчват стойности в интервала 400 до 1000 IU за новородени, 600 до 1000 IU за деца и 800 до 5000 IU за възрастни. Понятието IU е съкратено от international units или международни единици. По отношение на витамин D 40 IU се равняват на 1 мкг дневно.

Както стана дума в началото, витамин D е мастно-разтворим и се натрупва в мастните тъкани. При временна липса, организмът използва запасите си. При свръх-излишък, е възможно да се достигне до токсични нива, но отравяне с витамин D може да се получи при наистина огромни дози много над 2000 IU дневно.

Каквото и да изберете, не оставяйте през зимата тялото си без светлината на слънчевия витамин!

Related Articles

Как да бъдем еко на път?

Възможно ли е да обикаляме света, без да оставяме негативен екологичен отпечатък? Какво да направим, така че да пътешестваме устойчиво и трудно ли се...

Младежи се учат да живеят устойчиво в еко общност край село Буново

Мотивирани поддръжници на екологичния начин на живот се срещнаха през септември в българско еко селище за обмяна на идеи, опит и ноу-хау техники. Младежкият...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Stay Connected

22,037FansLike
0FollowersFollow
0SubscribersSubscribe
- Advertisement -

Latest Articles

Как да бъдем еко на път?

Възможно ли е да обикаляме света, без да оставяме негативен екологичен отпечатък? Какво да направим, така че да пътешестваме устойчиво и трудно ли се...

Младежи се учат да живеят устойчиво в еко общност край село Буново

Мотивирани поддръжници на екологичния начин на живот се срещнаха през септември в българско еко селище за обмяна на идеи, опит и ноу-хау техники. Младежкият...

Гората.бг подарява 15 000 дръвчета

Гората.бг ще раздаде безплатно 15 000 дръвчета на всички, които искат „да се събудят за доброто“. По този начин организацията ще отпразнува Деня на...

Как да предпазваме океаните с всяко пускане на пералнята

При всяко изпиране дрехите ни отделят микротъкани, които попадат във водния поток и така намират път към моретата и океаните. Това не би било...