8.8 C
София

Защо без парабени?

Все повече жени споделят, че са объркани от многобройните послания и определения в козметичните продукти: „естествени съставки“, „100% натурална“, „био“, „еко“, „органик“. И наистина  – напоследък се появиха много „зелени“ марки козметика. На много опаковки може да се прочете „без парабени, фталати и phenoxyethanol“, или пък „без оцветители, консерванти и минерални масла“. Парабените са изключени в 6 от общо 11 изследвани бебешки продукта на българския пазар. Интересно е обаче, че някои марки рекламират отсъствието на едни химически съставки, а други марки – на други. Фактът, че в един продукт не се съдържат дадени химически съединения, не означава обаче, че останалите, които са включени в състава му, са изцяло безопасни.

Друг вид подвеждане е например голям надпис „С алое“, но тези екстракти, сок или натурални масла, са на последно място в списъка със съставките. Според номенклатурата INCI съставките се описват в низходящ ред, което означава, че алоето или смрадликата е в много малко количество, ако се намира в края на съдържанието. В някои козметични продукти едно растение „плува“ в море от петролни съединения.

Безвреден ли е козметичният продукт, който не ни причинява обрив или зачервяване?

Не винаги реакцията е видима веднага след нанасянето на крема. Има изследвания за връзката на парабените и рака на гърдата (например проучванията на Dr Philippa Darbre във Великобритания), а тези последици се откриват след години. Много производители на козметика с химически съставки казват, че количеството им е малко. Но всяка жена използва средно на ден химически съставки: с червилото – 0,024 г, с крема за лице – 2,05 г, с шампоана – 12,8 г, с душ-гела – 14,5 г. Всеки ден. А някои и повече – със спрея за коса, с фон дьо тена… Някои сега си казват: „Аз не използвам много козметика“. А пастите за зъби? В тях има доста химикали, включително и парабени. Всеки ден си мием зъбите, нали? А шампоаните? А сапуните или душ-геловете? А препарата за миене на чинии? Натрупвайки се, малко по малко тези грамчета стават много. В нашето тяло.

Вредните съставки в козметиката

Съставът на козметиката, независимо дали е био или натурален, е изписан според изискванията на международната номенклатура на козметичните съставки – INCI. Сред вредните съставки, които са недопустими в сертифицираната натурална и био козметика, са парабените, които започнаха да се избягват дори от някои от фирмите, произвеждащи конвенционална козметика, евтини парафини, синтетични аромати и оцветители.

Парабени

Парабените са синтетични химически съединения и се използват като консерванти в конвенционалната козметика, в лекарствата, в храните и дори в боите за обувки.

Как могат да се открият в състава на козметичните продукти?

Имената на различните парабени са Methylparaben, Etyhlparaben, Propylparaben, Butylparaben, Isobutylparaben, Isopropylparaben и Phenylparaben. Също могат да бъдат изписани като Metagin, Propagin, Oxybenzoesäure/Oxybenzoat, PHB и Parahydroxybenzoat.

Защо парабените създават проблем?

Тези химикали действат като естрогени и променят хормоналната система на човека, дори и на зародиша в бременните жени. В Дания парабените са забранени в детската козметика. Като хормонално действащи вещества, парабените могат да причинят намаляване качеството на спермата, рак на гърдата, простатата, тестисите, както и преждевременен пубертет при момичетата. Засегнати са най-вече жените, малките деца и младежите в пубертета. Тези вещества се натрупват по време на развитието и през целия живот.

SOS – SLS

Да, точно SOS трябва да викаме, когато намерим продукт, съдържащ това вещество. SLS означава Sodium Lauryl Sulfate или натриев лаурил сулфат. Негов близък роднина е SLeS (Sodium Laureth Sulfate) – натриев лаурет сулфат. Включват се в различни козметични продукти и целта им е да премахнат замърсяванията от кожата или косата. И го правят, защото са повърхностно-активни вещества и имат миещи, разпенващи, мокрещи, диспергиращи и емулгиращи свойства. SLS и SLeS намират широко приложение също и в производството на миещи препарати (детергенти), омекотители, бои, лепила, масла, смазки, избелващи вещества, селскостопански химикали (хербициди,инсектициди), дезинфектанти, балсами за коса, спрейове за пожарогасителии др. SLS и SLeS са много евтини и се произвеждат по синтетичен път, което обуславя широката им употреба. Вместо обещаваните „здрава блестяща коса“ и „красива кожа“, сапуните и шампоаните, съдържащи SLS и SLeS, могат директно да увредят фоликула на косъма, здравината на кожата, да предизвикат трайни увреждания на зрението при децата, да увредят черния дроб, и дори да бъдат причината за ракови образувания.

Въпреки че се твърди, че натриевият лаурет сулфат дразни по-малко, в сравнение с натриевият лаурил сулфат, той се натрупва в организма, тъй като не може да се метаболизира от черния дроб, който пък изразходва много повече енергия, в опитите си да се освободи от токсичната съставка.

В доклад, публикуван в списанието на Американската асоциация по токсикология през 1983 г., се посочва, че дори концентрация от 0,5% SLS в продукта може да предизвика дразнене, а концентрации от 10 до 30% са способни да предизвикат разяждане на кожата и силно раздразнение.

SLеS има свойството да разтваря мазнините на повърхността на кожата, което най-често води до нейното пресушаване и също така дава лесен достъп на замърсителите от околната среда да атакуват по-чувствителните й слоеве. Честата и продължителна употреба на тази съставка, предизвиквайки хронично денатуриране на кожните протеини, може да бъде причина за развитието на рак на кожата.

Но най-тревожен е фактът, че натриевият лаурет сулфат се абсорбира в тялото през кожата и попадайки там имитира активността на хормона естроген. Това може да доведе до много последици за здравето – от болезнен предменструален синдром и обостряне на симптомите на менопаузата до импотентност при мъжете или рак на гърдата при жените, където нивата на естроген оказват особено значение.

Използването на тези две съставки в детските и бебешки продукти също е особено опасно, тъй като засягат развитието на очите и могат да доведат до необратими последици.

Някои видове мухи, мравки и молци, са привлечени дори от малки количества SLS, които са достатъчни, за да ги убият.

За някои от синтетичните повърхностно активни вещества е известно, че са токсични не само за човека, но и за екосистемите, като подпомагат разсейването на други замърсители на околната среда. Въпреки това, такива вещества непрекъснато биват изхвърляни в околната среда целенасочено или с отпадните продукти от производствените и домакински дейности. Така те се натрупват в почвата и водните басейни. Пример за резултата от използването на повърхностно активни вещества и достигането им чрез канализацията до водните басейни е еутрофикацията (замърсяването) и нарушаването на равновесието във водните екосистеми.

Related Articles

Как да бъдем еко на път?

Възможно ли е да обикаляме света, без да оставяме негативен екологичен отпечатък? Какво да направим, така че да пътешестваме устойчиво и трудно ли се...

Младежи се учат да живеят устойчиво в еко общност край село Буново

Мотивирани поддръжници на екологичния начин на живот се срещнаха през септември в българско еко селище за обмяна на идеи, опит и ноу-хау техники. Младежкият...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Stay Connected

22,037FansLike
0FollowersFollow
0SubscribersSubscribe
- Advertisement -

Latest Articles

Как да бъдем еко на път?

Възможно ли е да обикаляме света, без да оставяме негативен екологичен отпечатък? Какво да направим, така че да пътешестваме устойчиво и трудно ли се...

Младежи се учат да живеят устойчиво в еко общност край село Буново

Мотивирани поддръжници на екологичния начин на живот се срещнаха през септември в българско еко селище за обмяна на идеи, опит и ноу-хау техники. Младежкият...

Гората.бг подарява 15 000 дръвчета

Гората.бг ще раздаде безплатно 15 000 дръвчета на всички, които искат „да се събудят за доброто“. По този начин организацията ще отпразнува Деня на...

Как да предпазваме океаните с всяко пускане на пералнята

При всяко изпиране дрехите ни отделят микротъкани, които попадат във водния поток и така намират път към моретата и океаните. Това не би било...