10.3 C
София

Заповядайте на масата!

Обстановка и поведение

Обстановката, в която се храним, е от изключително значение. Затова би било добре да обръщаме внимание на някои детайли.

Застелете масата с хубава покривка, подредете с красиви чинии и чаши, купете цветни салфетки и букетче цветя, аранжирайте със свещи – всички тези детайли ще направят обяда или вечерята по-приятни, ще създадат една по-топла и привлекателна атмосфера. Правете това винаги, независимо дали сте поканили гости или сте сами. Отношението ви към храната, а не само към приготвянето и консумирането й, е от изключително значение за вас.

Гледането на телевизор по време на хранене е нежелателно и дори абсолютно забранено. Докато сме втренчени в малкия екран, често изобщо не обръщаме внимание на това какво ядем. А да не говорим за излъчваната информация, която най-често е негативна и стресираща. Най-добре е да си пуснете приятна, лека музика, която да повлияе на настроението и храносмилането ви.

Времето за хранене е също от съществено значение. Хубаво е да си изградите навик да се храните в приятна компания сред приятели и роднини. Докато сте на масата, избягвайте тежки спорове, разговори, които ви изнервят, разискването на семейни проблеми или обсъждане на сметки. Точно обратното – разговаряйте и споделяйте приятни случки от ежедневието, така ще можете да се отпуснете и да се наслаждавате на всяка хапка, а и организмът ви ще успее да усвои по-добре хранителните вещества от приготвената трапеза.

Друго полезно правило е преди да седнете на масата да вдишате и издишате дълбоко поне три пъти. Дишането ще ви успокои, ще улесни концентрацията върху храненето, насочвайки вниманието ви изцяло към храната, а не към машиналното гълтане. Яжте бавно, съзнателно, дъвчете продължително всяка хапка. По този начин храната се обработва по-бързо и до по-бързо се мозъка подават сигнали за засищане. Слюнчестите жлези отделят ензима птиалин, чието предназначение е да разгражда скорбялата от нишестените, житните и бобови храни. Ако не са достатъчно напоени със слюнка, те стават трудно смилаеми и не се усвояват добре, като резултат възникват храносмилателни смущения, коремът се подува и се трупат тлъстинки.

Ако искате да имате максимална полза от минералите и витамините, съдържащи се  в храната, трябва да дъвчете продължително, защото минералите се абсорбират преди всичко от малките кръвоносни съдове, намиращи се под езика.

Наслаждавайте се на всяка хапка, усещайте вкуса и миризмата на храната. Ако се храните прекалено бързо, удоволствието ще е краткосрочно и недостатъчно. Фрустрацията ще ви накара да продължите да се тъпчете, дори когато вече сте се наситили.

Когато нямаме правилна хранителна хигиена и мозъкът няма време да усвои състава на храната, той я възприема като потенциален неприятел и мобилизира имунната защита, произвеждайки левкоцити, особено ако става дума за сготвени ястия. По този начин, ако не дъвчете достатъчно, имунната ви система ще се пренатовари, а това води до отслабване на защитните сили на организма. Също така при лошо храносмилане лигавицата на тънките червата също се измъчва и могат да се появят болестни смущения като дегенеративни болести или автоимунни заболявания.

След всяка хапка оставяйте приборите на масата и дишайте бавно и дълбоко. Вдишайте аромата на топъл хляб или някоя подправка, хубаво вино или цветето от аранжировката. Така ще се спасите от навика на машиналното гълтане, тежестта в корема и поемането на повече от необходимото за вас количество храна. Не забравяйте, че прагът на засищане идва след около двадесетина минути.

Всяка хапка трябва да е удоволствие, ритуал за съпричастност.

Related Articles

Как да бъдем еко на път?

Възможно ли е да обикаляме света, без да оставяме негативен екологичен отпечатък? Какво да направим, така че да пътешестваме устойчиво и трудно ли се...

Младежи се учат да живеят устойчиво в еко общност край село Буново

Мотивирани поддръжници на екологичния начин на живот се срещнаха през септември в българско еко селище за обмяна на идеи, опит и ноу-хау техники. Младежкият...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Stay Connected

22,037FansLike
0FollowersFollow
0SubscribersSubscribe
- Advertisement -

Latest Articles

Как да бъдем еко на път?

Възможно ли е да обикаляме света, без да оставяме негативен екологичен отпечатък? Какво да направим, така че да пътешестваме устойчиво и трудно ли се...

Младежи се учат да живеят устойчиво в еко общност край село Буново

Мотивирани поддръжници на екологичния начин на живот се срещнаха през септември в българско еко селище за обмяна на идеи, опит и ноу-хау техники. Младежкият...

Гората.бг подарява 15 000 дръвчета

Гората.бг ще раздаде безплатно 15 000 дръвчета на всички, които искат „да се събудят за доброто“. По този начин организацията ще отпразнува Деня на...

Как да предпазваме океаните с всяко пускане на пералнята

При всяко изпиране дрехите ни отделят микротъкани, които попадат във водния поток и така намират път към моретата и океаните. Това не би било...