6.8 C
София

ЗАБАВЛЕНИЯ ЗА ВЪЗРАСТНИ

След няколко подобни и „незабравими” срещи, той най-учтиво ме помоли да започна да си записвам. В началото ми се струваше обидно, защото смятах, че забравянето е свързано с възрастта, но и до днес можете да ме видите с бележки, които стърчат от всеки джоб.

Това, обаче, не е историята на моята баба, други хора на нейната възраст и далеч по-млади. Преди години баба ми внезапно започна да забравя какво е казала или попитала току-що и така можеше да ме попита няколко пъти дали искам зарзават, и аз няколко пъти да отговоря, че вече ме е питала, и ще взема, а тя в недоумение, и до днес да казва „Не съм те питала”.  Интересното е, че макар да забравя изречения от преди малко, помни събития, които са се случили преди години. Баба не е частен случай. Рано или късно този ефект засяга повечето възрастни. В един момент от живота си, те спират да създават нови спомени и започват да живеят с онези от миналото. И Алцхаймерът, Паркинсонът и склерозата не са основната причина за това. Основната причина е безрадостния, летаргичен живот, който водят и заради който предпочитат да се отнасят в един по-добър, макар и поизбелял и чисто имагинерен свят. Светът на онези по-добри времена.

В съвсем реалния свят на запад от България, обаче, пенсионерите нямат време да живеят в миналото, те СЪЗДАВАТ СПОМЕНИ. Замислете се как ние цял живот работим и мечтаем за повече свободно време с любимите ни хора, за събития, места и активности, за които сме били твърде ангажирани или уморени. Ако вярвате, че един ден ще ви липсва въображение как по-добре да осмислите ежедневието си след години, си направете списък отсега.

 

А ето и някои идеи за забавления за възрастни:

Пътешествия. Да излезете от дома си, да се раздвижите, да отидете на места, за които сте чували, или не сте. Ако се разровите, ще научите, че повечето туристически агенции осигуряват организирани еднодневни екскурзии с автобус до разнообразни дестинации в България и съседките ни. Пътешествията са на достъпни цени, между 10-20 лв., включват транспорт, застраховка и екскурзоводско обслужване. Преди няколко години попитах мои колеги дали им се иска да отидем с автобус до Одрин през агенция и те отказаха: „Защото тези екскурзии били за баби”. Е, нека всички бъдещи баби знаят, че ако днес са твърде заети и не могат да пътуват, то утре е добър момент да стягат раниците и сетивата си за нови впечатления и запознанства.

Занаяти. Или хобита. Всеки от нас е добър в нещо. На един му се отдава селското стопанство, друг обича да плете, трети да шие, четвърти подстригва съседите си от години, произвежда зимнина, кисело мляко, готви вкусно, рисува и др. Активностите помагат на човек да се чувства жив, а ако намерите подходящо място и хора, които да се радват на вашия труд, можете да си докарвате допълнителен месечен доход. Да не забравяме, че натуралното домашно производство винаги е било на почит, а днес повечето от нас биха платили повече, за да опитат вкусни домати, мед, хляб, чай и каквото се сетите. Или с други думи, трудът ви е готов бизнес. Разходете се до най-близкия пазар, базар или хранкооп, ако това ще ви вдъхнови. Нещо много важно – не се срамувайте. Няма нищо срамно в това човек да предлага създаденото от него. Напротив, това е изключително горда постъпка.

Спорт. Или по-разумно и не така стресиращо – упражнения. Те дори не са препоръчителни, а задължителни. Едва ли някой би се радвал да обяснява за всичките си болежки, за усилията, които полага, за да изкачи 4 етажа, когато асансьорът не работи или за тежката чанта, която едва носи. Не забравяйте, че за йога, медитация, народни танци и разходки, възраст няма.

Обучения. Правете открити уроци. Така част от работата ще бъде споделена, ще предадете знания и ще се радвате на добра компания. Представете си всички онези млади хора, които организират кулинарни, занаятчийски и всевъзможни други дни на уменията си. И тях някой е научил на това, с което се справят добре.

Бъдете и от другата страна – вие посещавайте работилници и ателиета, а защо не и университет.

Срещи с приятели. Не позволявайте самотата да ви победи. И не чакайте уикенда или празниците, когато евентуално деца и внуци ще ви посетят. Бъдете социални, споделяйте с други, черпете идеи, вършете неща заедно.

И докато списъкът с идеи как да прекарвате времето си приятно може да продължи още, не забравайте най-важното – заслужената, редовна и пълноценна почивка, за която най-много сте мечтали през всичките тези години.

Related Articles

Как да бъдем еко на път?

Възможно ли е да обикаляме света, без да оставяме негативен екологичен отпечатък? Какво да направим, така че да пътешестваме устойчиво и трудно ли се...

Младежи се учат да живеят устойчиво в еко общност край село Буново

Мотивирани поддръжници на екологичния начин на живот се срещнаха през септември в българско еко селище за обмяна на идеи, опит и ноу-хау техники. Младежкият...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Stay Connected

22,037FansLike
0FollowersFollow
0SubscribersSubscribe
- Advertisement -

Latest Articles

Как да бъдем еко на път?

Възможно ли е да обикаляме света, без да оставяме негативен екологичен отпечатък? Какво да направим, така че да пътешестваме устойчиво и трудно ли се...

Младежи се учат да живеят устойчиво в еко общност край село Буново

Мотивирани поддръжници на екологичния начин на живот се срещнаха през септември в българско еко селище за обмяна на идеи, опит и ноу-хау техники. Младежкият...

Гората.бг подарява 15 000 дръвчета

Гората.бг ще раздаде безплатно 15 000 дръвчета на всички, които искат „да се събудят за доброто“. По този начин организацията ще отпразнува Деня на...

Как да предпазваме океаните с всяко пускане на пералнята

При всяко изпиране дрехите ни отделят микротъкани, които попадат във водния поток и така намират път към моретата и океаните. Това не би било...