25.8 C
София

Жената с белия ореол – Лидия Ковачева

Човешкият организъм притежава собствени механизми за самолечение – това твърдение заляга дълбоко във вярванията на Лидия Ковачева – жена, развила няколко болести в разцвета на силите си. Туберкулоза, чернодробна цироза, миокардит, язва, хроничен гастрит и много тежка депресия, куп сериозни диагнози я насочват по пътя на природосъобразната медицина и то в момента, в който лекарите й предричат още само няколко месеца живот.

Днес са наистина малко хората, на които споменаването на Лидия Ковачева не им говори нищо. Но не са малко тези, които е отскубнала от смъртта със своята програма за лечение. Част от тях не само поемат по пътя към здравето, но и се решават да лекуват другите чрез методи от лечебната програма на прочутата лечителка. Обърнахме се към някои от тях с молба да споделят с читателите на GoBIO какво е направила Лидия Ковачева за тях, с какво ще я помнят завинаги.

 

„Лидия Ковачева трябва да бъде обявена за светица“ Д-р Людмила Емилова, специалист по вътрешни болести, кардиология, ревматология и здравен мениджмънт.

Лидия Ковачева е в сърцата и умовете на хората, които с нейна помощ спасиха и коренно промениха живота си. Аз съм една от тях. Когато за пръв път се срещнах с нея, бях изпълнена с отчаяние, изморена от битка с болести и без вяра за бъдещето. Всичко това се преобърна и вече 21 години повтарям, че ако станем нормална държава, Лидия веднага ще бъде обявена за светица.

Системата, създадена от нея, съчетава по удивителен начин националните ни традиции и потребностите на модерния човек за здравословен живот. В нашия медицински център имаме наблюдения над повече от 42 000 пациенти, доказващи ефекта от лечението с плодове, чай и мед дори при болести, обявени от официалната медицина за фатални. На концерта на Мадона у нас съобщиха, че на стадиона, където бях и аз, има 40 000 зрители. Помислих си, че ако Лидия може да види всички тези хора, равни по брой на лекуваните от мен и екипа ми по нейната методика, ще бъде много щастлива.

Самата аз за кратко време успях със съветите й да се спася от дългогодишна мъчителна мигрена, поражения на бъбреците, хроничен запек и др. Реших, че няма да продължа по стария начин и ще помагам на пациентите си по този удивителен метод. Спомням си колко радостна беше Лидия Ковачева от факта, че лекари проявяват интерес към плодолечението и с каква всеотдайност ме насърчаваше. На въпроса ми одобрява ли да създам свой кабинет за безлекарствено лечение във Варна, тя отговори, че дори ще идва да ми помага. Като един древен мъдрец тя не пестеше опита си и натрупаните знания и е идвала в морския град по моя покана – да изнася лекции пред пациентите и за срещи, на които стотици хора споделяха чудесата на своето изцеление.

Лидия няма да ни напусне, докато ореолът на белите й коси грее в сърцата ни със силата на добротата, която носеше в себе си.

 

„Лекотата, с която Лидия Ковачева общуваше Георги Славов e главен специалист-диетолог по лечебно хранене в лечебен център Vita Rama и основател на лечебната му система.

Това, което винаги ме е впечатлявало най-много в Лидия Ковачева, е простотата и лекотата, с която общуваше и помагаше на хората, особено на тези, които й вярваха. Като художник и човек на изкуството, тя успяваше по мистичен начин да проникне дълбоко в човешкото съзнание, да усети и прецени болката и проблемите на хората отсреща, да ги разположи и да им даде ценни, лесни и практични съвети как да постигнат пълноценно здраве. Лидия Ковачева бързо отсяваше хората и разбираше кой идва при нея само от интерес и любопитство, и кой идва по същество. Отделяше кратко време на едните и часове на другите. Всеки, който вярваше в нея, постигаше много бързи резултати и се радваше отново на естественото за човека здраве.

Името на Лидия Ковачева е пътеводител за здравословно хранене.
През 1995 г. създадох здравословен център в Слънчев бряг, където ни гостуваше Лидия Ковачева. Тя, както и целият ни екип от специалисти, често организирахме посещения-обучения в елитни ресторанти в Слънчев бряг. Под наставленията на Лидия Ковачева, в кухнята на ресторантите се приготвяха здравословни вегетариански ястия. Персоналът на ресторантите винаги с голяма радост подготвяше и сервираше здравословните блюда. Всяко обучение на Лидия Ковачева в ресторант беше като здравословен празник както за персонала на ресторанта, така и за гостите му и много хора, ентусиазирани от общуването и атмосферата, която тя умееше да създава, поеха по пътя към здравословен начин на живот. Нейното име беше като пътеводител за здравословно хранене.

Критичността на Лидия Ковачева към учениците й.
Лидия Ковачева и нейните ученици – аз, д-р Георги Гайдурков,  д-р Вергиния Георгиева,  д-р Людмила Емилова, често изнасяхме лекции и презентации в големите градове. Лидия Ковачева винаги даваше думата на всеки член от екипа си, за да представи природосъобразния начин на хранене и живот. Често по време на нашите изказвания, тя се намесваше и ни коригираше. След събитията не ни спестяваше критики по отношение на начина, по който представяхме информацията. Тя казваше: „Вие не бяхте много убедителни, защото мислите, че лечебната система е много лесна. Вие казвате, че 10 дневното разтоварване и захранване минават като песен и организмът бързо оздравява. Това не е точно така, защото е необходимо постоянно наблюдение върху здравословното състояние, както и нужда от корекции в храненето, защото лечебните кризите могат да бъдат чести. Вие трябва да предупредите и подготвите хората за лечебните кризи, които често настъпват.“

Тя изискваше максималното от нас и затова често ни критикуваше.

Лидия Ковачева харесваше изключително много здравословните лечебни храни, които й приготвях.
Лидия Ковачева се хранеше много просто. Нейната съседка готвеше за нея, а единственото ястие, което тя си приготвяше сама, беше зеленчукова супа. Тя казваше, че е много отговорно да се готви здравословно и затова се хранеше само с храна, която е приготвена от човек, който знае как да готви здравословно. Като инструктор по лечебно хранене, аз бях единственият в екипа, специализирал се в здравословното лечебно готвене. За нея беше празник, когато аз й приготвях здравословните ястия, които тя харесваше изключително много. Лидия Ковачева казваше, че единствено, когато гостува в лечебния център и се храни с храната, която й приготвях, успява да възвърне своите жизнени сили и да си почине пълноценно.

Related Articles

Как да бъдем еко на път?

Възможно ли е да обикаляме света, без да оставяме негативен екологичен отпечатък? Какво да направим, така че да пътешестваме устойчиво и трудно ли се...

Младежи се учат да живеят устойчиво в еко общност край село Буново

Мотивирани поддръжници на екологичния начин на живот се срещнаха през септември в българско еко селище за обмяна на идеи, опит и ноу-хау техники. Младежкият...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Stay Connected

22,037FansLike
0FollowersFollow
0SubscribersSubscribe
- Advertisement -

Latest Articles

Как да бъдем еко на път?

Възможно ли е да обикаляме света, без да оставяме негативен екологичен отпечатък? Какво да направим, така че да пътешестваме устойчиво и трудно ли се...

Младежи се учат да живеят устойчиво в еко общност край село Буново

Мотивирани поддръжници на екологичния начин на живот се срещнаха през септември в българско еко селище за обмяна на идеи, опит и ноу-хау техники. Младежкият...

Гората.бг подарява 15 000 дръвчета

Гората.бг ще раздаде безплатно 15 000 дръвчета на всички, които искат „да се събудят за доброто“. По този начин организацията ще отпразнува Деня на...

Как да предпазваме океаните с всяко пускане на пералнята

При всяко изпиране дрехите ни отделят микротъкани, които попадат във водния поток и така намират път към моретата и океаните. Това не би било...