28.8 C
София

Есенен ДЕТОКС – кога и как?

Регулярното прочистване на организма от насъбраните токсини е една от тайните на доброто здраве и красивата външност. През есента ние подготвяме тялото си за предстоящите студени месеци и затова е много важно да се изчистим и да подкрепим имунната си система.

КОГА?

Добре е да съгласуваме времето за прочистване с фазите на Луната – така ще имаме много по-голям ефект. Както знаем, електромагнитното въздействие на лунните фази над водата е причината за океанските и морските приливи и отливи. Представете си тогава какъв ефект имат те върху човешкото тяло, което се състои от 60% вода.

Най-подходящият период е при намаляваща Луна. Следващ такъв период има между 1-ви и 15-ти ноември. Продължителността и въпрос на избор и на издръжливост, но не е добре детоксът да надвишава 10 дни.

KAK?

  • Винаги се прави подготовка на тялото няколко дни преди началото и винаги в края се завършва с няколко дни захранване. По време на подготовката постепенно се изключват животинските продукти – първо месото, след това и млечните продукти.
  • Не консумирайте нищо пържено или готвено с мазнина, както и никакви пакетирани или консервирани храни.
  • Необходимо е да изключите също алкохола и кафето от менюто си за дните на прочистване. Заменете кафето със зелен чай, който тонизира и изчиства тялото от токсините. Ментовият чай също е много подходящ за детоксикация на храносмилателния тракт.
  • Пийте много течности (1,5-2 л.), най-добре топъл чай или вода.
  • Сутрин започнете с чаша гореща вода с лимон на гладно, последвана от ябълка.
  • До 12ч. пийте чай и яжте само плодове, а след 18ч. НЕ яжте нищо повече (може да се пие чай). Сутрин обмяната на веществата е засилена и тялото се чисти от токсините, което прави момента изключително подходящ за фастинг (гладуване) или разтоварване на чай и ябълки. След като залезе слънцето, метаболизмът се забавя и организмът по-трудно обработва хранителните вещества, заради което голяма част от тях не се усвояват правилно, а отиват като резерва в мастните депа.
  • Ако се чувствате добре, можете да направите еднократно 24 часа на чай и плодове по средата на пречистването.
  • За менюто си изберете основно сезонни плодове и ядки, пресни зеленчуци или приготвени на пара/ сварени/ печени без мазнина. Можете да хапвате всякакви варива (боб, леща нахут), както и ориз, киноа, гречка, лимец, просо и т.н. Избягвайте хляба (по време на захранването можете да започнете да го добавяте в менюто си с 1-2 препечени филии на ден).
  • НЕ консумирайте захар (заменете с мед или агаве), по възможност и сол (или поне в много малко количество). 

От вас зависи степента, в която ще спазвате режима. Съобразете го с темпото на вашето ежедневие и натовареност. Ако усещате, че ви е много трудно да продължите, започнете да се захранвате, но в никакъв случай не се наяждайте веднага с нещо тежко. За захранване си правете картофена/ зеленчукова супа, препечени филии с авокадо или със зеленчуци. Ако добавяте някаква растителна мазнина, го правете след термична обработка, не преди или по време. Хранете се по-често, но в по-малки количества – порцията ви при едно хранене не трябва да надвишава една шепа.

Това, както и други от изброените по-горе, са основни принципи на здравословното хранене. Вие можете да прилагате тези принципи в ежедневието си дори и след режима. В ритъма на забързания живот е възможно да ни затрудни постоянното им спазване, затова е добре поне няколко пъти годишно да обновяваме жизнените сили на организма си със здравословен детокс.

Related Articles

Как да бъдем еко на път?

Възможно ли е да обикаляме света, без да оставяме негативен екологичен отпечатък? Какво да направим, така че да пътешестваме устойчиво и трудно ли се...

Младежи се учат да живеят устойчиво в еко общност край село Буново

Мотивирани поддръжници на екологичния начин на живот се срещнаха през септември в българско еко селище за обмяна на идеи, опит и ноу-хау техники. Младежкият...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Stay Connected

22,037FansLike
0FollowersFollow
0SubscribersSubscribe
- Advertisement -

Latest Articles

Как да бъдем еко на път?

Възможно ли е да обикаляме света, без да оставяме негативен екологичен отпечатък? Какво да направим, така че да пътешестваме устойчиво и трудно ли се...

Младежи се учат да живеят устойчиво в еко общност край село Буново

Мотивирани поддръжници на екологичния начин на живот се срещнаха през септември в българско еко селище за обмяна на идеи, опит и ноу-хау техники. Младежкият...

Гората.бг подарява 15 000 дръвчета

Гората.бг ще раздаде безплатно 15 000 дръвчета на всички, които искат „да се събудят за доброто“. По този начин организацията ще отпразнува Деня на...

Как да предпазваме океаните с всяко пускане на пералнята

При всяко изпиране дрехите ни отделят микротъкани, които попадат във водния поток и така намират път към моретата и океаните. Това не би било...