15.8 C
София

Еко строителството – ти строиш, то диша

„Който строи къща – умира” – тази зловеща мисъл съм запомнила още от баба ми, която при всеки нов строеж тъжно констатираше, че и този път няма да мине без жертви. Сега, като се замисля, никак не е била далеч от истината, Бог да я прости. Дори и да не е имала предвид смъртта в буквален смисъл, направо си е за умиране. Един кредит, който обикновено новодомците теглят, се погасява за около 40 години и ако клетият човечец не умре от притеснения дали няма да го уволнят и как ще си погасява месечната вноска, то със сигурност ще умре от глад. 40 години са това, не са ден или два.
Преди години колеги от университета разказваха как в зората на запазването на хотели online, попаднали на супер изгодна оферта за 8-и декември. Естествено, веднага пратили цялата сума на изписаната банкова сметка. Отиват и що да видят – не само че няма хотел, ами и начало на подобен няма. Просто една копка и някакви железа, които стърчат и напомнят, че ще се почива „на зелено”. То и началото на един строеж се именува по същия начин – „на зелено”. Може би се има предвид, че строителите могат спокойно да ви пратят за зелен хайвер. Не знам, не мисля и да опитвам. Ще си живея в старата тухла на баба ми, която може и да е радиоактивна, но поне е налична. Все още, като не броим щетите от последното пернишко земетресение.

Като оставим ироничния ми поглед към заробването с непосилни заеми от банката, ако имате излишни пари в кеш, няма нищо по-хубаво от една еко къща. Не говоря за варианта, в който строителството е толкова калпаво, че след първия дъжд се настанява така плесен и мухъл, че все едно сте насред гората. Говоря за истински еко къщи, от чиито стени няма да се излъчва толкова отрова, че дори и Чернобил би се скрил в ъгъла.
Ако трябва да звуча като реклама на еко строителството, нещата щяха да са нещо от сорта на: с това строителство ще осигурите здравословна среда за вашето семейство. Подобна инвестиция ще ви гарантира ниски текущи разходи за отопление и климатизация и изключително висока устойчивост на трусове. Еко къщите имат и друго важно предимство, което никак не е за пренебрегване: близо с 1/3 по-евтино строителство от монолитното!
Масата на сградите с дървена конструкция е 7-9 пъти по-малка от тази на монолитното строителство. Това означава по-малко разходи за материали, изграждане на основите (поради по-лекото тегло на сградата), транспорт и енергия.
Площта на стените при монолитна конструкция заема 25% от общата площ, докато при къщите с дървена конструкция стените заемат едва 15% от площта на застрояване т.е. с 10% по-малко. Това означава, че при къща с дървена конструкция с площ 100 кв.м получавате 10 кв.м. повече жилищна площ, а това е една стая 3х3 м в повече при една и съща площ на застрояване.
При това строителство не се използват скъпите технологии на монолитните сгради, които изискват мокри процеси и съответно повече време за съхнене (срокове, силно зависещи и от атмосферните условия). Липсата на мокри строителни процеси намалява многократно времето за строителство, а това означава намаляване многократно на разходите в т.ч. и за заплати на строителите.
С опростената технология на строителство отпада нуждата от скъпа тежка строителна техника и се използва малък екип от хора ( 4-5 човека) – съответно по-малко разходи за труд. Лесното и бързо полагане на всички вътрешни инсталации също намалява времето и разходите за труд.
Тези и други фактори, влияещи на разходите за строителство, намаляват себестойността на еко къщите с 30%, в сравнение с монолитното строителство при една и съща степен на завършеност и луксозност.
Не особено здравословен стоманобетонен апартамент в не особено чистата столична среда или екологична къща с двор, прекрасна градина и чист планински въздух в непосредствена близост до столицата? Вие избирате. Здравето си е ваше.

Е, това, последното изречение, няма как да не ви накара да извадите пачките изпод дюшека и да ги вложите в къщата на мечтите си. То, нали, веднъж се живее, с общите усилия на родата можете и да съберете едно 20-30 000, останалите 150 ще ви ги съберат в банковата институция.
Без съмнение средата, в която живеем ние и се раждат децата ни, е повече от ужасяваща. Панелките се ронят от само себе си, тристайният апартамент може само с няколко поклащания на земята да се превърне в мезонет. Строителството от преди 30 години е правено така, че не само да чувате съседите какво си шепнат, но и без проблем незнайно как да се окажете в центъра на хола им, защото носещата стена се е преместила.
Еко къщите са умни – могат както да ви спестят излишната сметка за вода и ток, да ви научат как най-икономично да разполагате с наличните резерви. Например чешмата спира, точно когато започнете да се самозабравяте в търкането на зъбите или лампата изгасва автоматично, ако в определено време няма движение в помещението. Специални сензори показват кога е необходимо да минете само с една кърпа, за да оберете праха, и кога е необходимо да добавите препарат, за да изчистите.

Дори в този момент вовеки да се откажа и от храна, дрехи, козметика и в името на еко дома си да заприличам на Чобака, заветната еко постройка няма как да ми се случи.

Поне в този живот.

Но това в никакъв случай не означава, че не съм насадила няколко босилека, не използвам био прах и не се опитвам да ям био домати. Опитвам се, дори в стария ми червен блок, който не разполага с дишащи стени.

Related Articles

Как да бъдем еко на път?

Възможно ли е да обикаляме света, без да оставяме негативен екологичен отпечатък? Какво да направим, така че да пътешестваме устойчиво и трудно ли се...

Младежи се учат да живеят устойчиво в еко общност край село Буново

Мотивирани поддръжници на екологичния начин на живот се срещнаха през септември в българско еко селище за обмяна на идеи, опит и ноу-хау техники. Младежкият...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Stay Connected

22,037FansLike
0FollowersFollow
0SubscribersSubscribe
- Advertisement -

Latest Articles

Как да бъдем еко на път?

Възможно ли е да обикаляме света, без да оставяме негативен екологичен отпечатък? Какво да направим, така че да пътешестваме устойчиво и трудно ли се...

Младежи се учат да живеят устойчиво в еко общност край село Буново

Мотивирани поддръжници на екологичния начин на живот се срещнаха през септември в българско еко селище за обмяна на идеи, опит и ноу-хау техники. Младежкият...

Гората.бг подарява 15 000 дръвчета

Гората.бг ще раздаде безплатно 15 000 дръвчета на всички, които искат „да се събудят за доброто“. По този начин организацията ще отпразнува Деня на...

Как да предпазваме океаните с всяко пускане на пералнята

При всяко изпиране дрехите ни отделят микротъкани, които попадат във водния поток и така намират път към моретата и океаните. Това не би било...