6.8 C
София

Египет

Египет – магнетичната дестинация, привличаща от незапомнени времена туристи, археолози и културолози… Зашеметяващото крайбрежие е притегателен център за гмуркачи от цял свят – красотата, която Червено море им разкрива, със стотиците си пъстроцветни рибки и корали, го поставят на челните туристически места за гмуркане в света. А загадъчната Сахара и оживените градски улици правят Египет допълват мечтаната от всеки почивка.

Южната част на страната е най-посещавана през зимните месеци, тъй като през лятото е горещо и почти невъзможно да се пътува комфортно. Това включва Асуан и Луксор, където има изобилие от древни египетски гробници. Летните месеци са най-благоприятното време за посетителите на плажовете по средиземноморския бряг.

Цените на екскурзиите до оазисите на Сахара или до върховете на планината Синай са разумни. Магазините по крайбрежието на Червено море са многобройни и тъй като конкуренцията е голяма, а цените са ниски.

Курортите Шарм ел Шейх и Хургада са космополитни градове с посетители от всички краища на света.
Оазисите в пустинята Сахара и Бялата пустиня до Либийската граница са идеално място за бягство от тълпите в градовете.

Кайро
Кайро е най-посещаван през пролетта и есента, когато е най-доброто време за културен туризъм – тогава са възможни екскурзии до по-голямата част от забележителностите във всички региони. Така че Египет наистина е дестинация за цялата година. В града можете да посетите Египетския античен музей, Цитаделата „Al-Qalaa”, Коптския музей, Музея на ислямското изкуство, Джамията на Иб’н Тулун, Двореца-музей „Абдийн”, Пирамидите „Абу Сър”, Двореца-музей „Маниал” и др. Но има три исторически обекта, които ако не посетиш, все едно не си бил в Египет.

Пирамидите в Гиза

На първо място, разбира се, са пирамидите в Гиза, построени като гробници за велики египетски фараони. Движещата сила в строителството на пирамидите е било желанието за вечен живот. Тези световно известни паметници са били изградени като част от погребални комплекси, включващи храмове и светилища.

Имхотеп е проектирал и построил първaта пирамида, известна днес като Стъпаловидната пирамида на Сакара, първият паметник в Египет, направен изцяло от дялан камък.

Луксор – долината на царете

Долината на царете е най-богатото гробище, открито досега. Там са разположени 62 гробници, като е малко известен фактът, че това е туристически обект от 2000 години насам, посещаван дори римляните като туристи. Днес, за да се сведе увреждането на гробниците до минимум, през деня са отворени за посещение само по три от тях.

Най-популярна е гробницата на Тутанкамон, открита от великия археолог Хауърд Картър през 1922 г. Тясната гробница е последният дом на момчето-фараон, най-известният син на Древен Египет. Тя не е била предвидена за гробница на фараон, но се е наложило бързо да бъде подготвена с изрисуване на погребални сцени по стените, след неочакваната смърт на Тутанкамон на 18 години. Посетителите на гробницата все още могат да видят тялото на Тутанкамон във вътрешността й, положено в оригиналния саркофаг.

Полезно е да знаем

Според митническите правила туристите могат да внесат и изнесат чужда валута, равна на не повече от 10 000 USD, по-големите суми задължително се декларират.

Забранен е вносът на видеозаписи и печатни издания, които противоречат на нормите на исляма, морала и нравствеността.

Забранено е да се изнасят корали, предметите с историческа ценност и местна валута. Дори да сте събрали корали по брега и ги открият у вас на митницата, могат да ви глобят 1000$ или да ви арестуват, тъй като се считат за национално богатство. Същото така е забранено коралите да се вадят от водата.

Нрави, шопинг и незабравки

Жената не трябва да излиза на улицата сама. Освен това трябва да избягвате разголеното облекло, излизайки в града – Египет е ислямска страна, хората вярващи, а традициите пуритански. Разголени рамене, тесни дънки и къси поли не ви препоръчваме за разходка.

Разхождайки се по магазинчетата, можете да разглеждате стоката, да разпитвате, но ако приемете покана да изпиете чаша чай или някой дребен подарък от продавача – се очаква да извършите покупка в магазина. В повечето магазини в курортите няма фиксирани цени и след класическо пазарене можете да постигнете 2-3 пъти по-ниска от обявената цена.

Относно придвижването, както навсякъде, можете да използвате обществен транспорт, такси, или да наемете кола. Последното не ви препоръчваме, тъй като на практика няма правила за движение по пътищата.

Горещо ви съветваме също така да не използвате за нищо чешмяна вода, както и да консумирате наливни разхладителни напитки от улични продавачи.

При къпане в морето се постарайте нищо да не пипате с ръце, тъй като голяма част от рибите са отровни. Ако ви ухапе риба или настъпите морски таралеж, полейте мястото с вода и потърсете лекар.

Ако решите да пояздите камила, трябва да знаете, че качването е безплатно, но за да слезете, ще се наложи да си платите.

Related Articles

Как да бъдем еко на път?

Възможно ли е да обикаляме света, без да оставяме негативен екологичен отпечатък? Какво да направим, така че да пътешестваме устойчиво и трудно ли се...

Младежи се учат да живеят устойчиво в еко общност край село Буново

Мотивирани поддръжници на екологичния начин на живот се срещнаха през септември в българско еко селище за обмяна на идеи, опит и ноу-хау техники. Младежкият...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Stay Connected

22,037FansLike
0FollowersFollow
0SubscribersSubscribe
- Advertisement -

Latest Articles

Как да бъдем еко на път?

Възможно ли е да обикаляме света, без да оставяме негативен екологичен отпечатък? Какво да направим, така че да пътешестваме устойчиво и трудно ли се...

Младежи се учат да живеят устойчиво в еко общност край село Буново

Мотивирани поддръжници на екологичния начин на живот се срещнаха през септември в българско еко селище за обмяна на идеи, опит и ноу-хау техники. Младежкият...

Гората.бг подарява 15 000 дръвчета

Гората.бг ще раздаде безплатно 15 000 дръвчета на всички, които искат „да се събудят за доброто“. По този начин организацията ще отпразнува Деня на...

Как да предпазваме океаните с всяко пускане на пералнята

При всяко изпиране дрехите ни отделят микротъкани, които попадат във водния поток и така намират път към моретата и океаните. Това не би било...