22.8 C
София

Добрият и лошият холестерол

Д-р Михнева, какво всъщност представлява холестеролът?

Името на холестерола идва от гръцкото chole- (жлъчка) и stereos (твърд) и химическата наставка „-ол“ за алкохол, тъй като учените за първи път откриват и идентифицират холестерол в твърда форма в жлъчни камъни през 1784 г.

Холестеролът се съдържа в клетъчните мембрани на всички тъкани на човешкото тяло. Той е необходим за синтеза на хормоните на кората на надбъбречната жлеза – кортизон, кортикостерон, алдостерон, мъжките полови хормони – тестостерон, андростерон, женските полови хормони – естрон, естриол, естрадиол, прогестерон, витамин D, жлъчните киселини.

Колко вида холестерол съществуват и каква е разликата между тях?

Човешкият организъм може да си синтезира до 80 % от холестерола, който му е необходим. Нормалната синтеза е около 10 mg холестерол дневно за 1 kg телесна маса. Новосинтезираният холестерол, заедно с приетия с храната, постъпват в черния дроб. Там холестеролът се свързва със специални транспортни белтъци в липопротеидни комплекси с ниска плътност (Low Density Lipoproteins – Cholesterol, LDL-C, наричан още „лош холестерол“). LDL-C разнасят холестерола до всички клетки и тъкани на човешкото тяло. При някои обменни нарушения холестеролът от LDL-C не може да се усвои от клетките. Тогава холестеролът се отлага по стените на кръвоносните съдове, където се образуват атеросклеротични плаки.

В кръвта има специална белтъчна защитна система, която свързва натрупания по стените на кръвоносните съдове холестерол в липопротеини с висока плътност (High Density Lipoproteins – Cholesterol, HDL-C). HDL-C отнася холестерола обратно в черния дроб. Поради това HDL-C се нарича още „добър холестерол“. Съществуват и липопротени с много ниска плътност (VLDL), съставени предимно от тригилицериди, малко количество белтъци и холестерол.

За какво говори високото ниво на добрия холестерол?

Наличието на ниско ниво на LDL и високо на HDL е желателно за намаляване на риска от образуването на атеросклеротични плаки.

С какво ни застрашават високите нива на лошия холестерол в кръвта?

Дислипидемията представлява нарушение в мастната обмяна, което се характеризира с високи нива на триглицеридите в кръвта, висок LDL холестерол („лош холестерол”), нисък HDL холестерол („добър холестерол”). Тя е основен рисков фактор за атеросклерозата.

Атеросклерозата води до стеснение на лумена (отвора) на кръвоносните съдове, което може да доведе до недостатъчно кръвоснабдяване на органите.

Добре е, че чрез ултразвуковата диагностика могат да се изобразят атеросклеротичните плаки в по-големите артерии. Освен големината на плаките и тяхната морфология, чрез цветна доплерова ехография може да се прецени до каква степен тази плака се отразява на кръвния ток.

Какви могат да бъдат причините за повишаването на холестерола?

Високият холестерол може да бъде в резултат на генетични фактори, на нездравословен начин на живот или и на двете. В следствие на генни дефекти, клетките не отстраняват ефективно холестерола от кръвта, или черният дроб произвежда прекалено голямо количество холестерол под формата на VLDL. Генетичното предразположение може да доведе до прекалено малко количество HDL.

А някои вредни навици?

Да, други чести рискови фактори за повишен холестерол в кръвта са:

– Недостатъчна физическа активност – намалява нивото на HDL.

– Затлъстяване – наднорменото тегло увеличава триглицеридите, намалява нивото на HDL и увеличава VLDL. Мазнините в областта на корема и коремните органи увеличават риска от нарушения, свързани със затлъстяването. Обиколката на женската талия не трябва да надминава 80 см, а мъжката 94 см.

– Хранене – холестеролът естествено се намира в храните от животински произход – месо, яйца, сирене и др. Приемът на храни, богати на мазнини и холестерол, допринася за повишеното му ниво в кръвта.

Как да открием навреме наличието на подобен проблем?

Най-добрият начин за ранното откриване на повишен холестерол и вземането на навременни мерки е редовното изследване на нивото на холестерола в кръвта. Препоръчва се заедно с общия холестерол да се изследват HDL и триглицеридите.
LDL може да бъдат пресметнато от горните три стойности. При необходимост от прецизно установяване на LDL, се прави специфично изследване.

Вие как лекувате пациенти с висок LDL?

Лечението на пациентите с дислипидемия е комплексно – всички рискови фактори, освен липидните нарушения, които могат да бъдат повлияни (т.нар. модифицируеми рискови фактори), следва да бъдат оптимално контролирани. Първичната профилактика започва с промяна в начина на живот – спиране на тютюнопушенето, умерени физически  натоварвания и промяна в начина нахранене.

Препоръчваните днес стойности на холестерола най-често са:

 

всички

(mmol/l)

ИБС

Захарен диабет

Общ холестерол

 

< 4,5

LDL холестерол

 

< 2,5

триглицериди

< 2

 

HDL холестерол

> 1

 

Пациентите, които не могат да достигнат тези стойности само с диета, бедна на холестерол, се налага да приемат лекарствени продукти.

Няколко групи медикаменти се препоръчват за първична профилактика на атеросклерозата и лечение на дислипидемията. Най- често се използат статини и фибрати.

Фибратите са лекарства, снижаващи триглицеридите, като намаляват продукцията им, отстраняват ги от кръвообращението и могат да увеличат нивото на HDL („добрия холестерол“).

Статините действат директно върху черния дроб, като блокират субстанциите, използвани от него за производство на холестерол. По този начин чернодробните клетки се изпразват от холестерола, което ги кара да поемат холестерол от кръвта. Статините могат да подпомогнат организма в извличането на холестерола от атеросклеротичните плаки в стените на съдовете. Статините се използват от над 100 милиона души по света. Приемат се вечер, защото докато през деня тялото ни използва енергията си за движение, то вечер синтезира съставните си части, включително синтезира и холестерол.

 

Какви мерки можем и трябва да вземем сами, за да държим в референтни граници холестеролните нива?

Физическите упражнения са много важни. Те трябва да бъдат умерено натоварващи, ежедневни или 4-6 пъти седмично по 30 минути с разход на около 4-7  kcal/min или общ разход на поне 200 kcal на ден. Препоръчват се бързо ходене, каране на колело, водна аеробика, плуване, йога  или друг вид спорт. Освен тези аеробни упражнения, два пъти седмично трябва да се извършват и силови упражнения за развитие на мускулатурата.

А какви храни и как трябва да се приемат при овладяване на високия холестерол?

Диетата трябва да включва много плодове, зеленчуции, зърнени продукти, приемани в пет или повече хранения на ден. Също така 1/3 от храните трябва да са цели ядки, риба и крехко нетлъсто месо. Приемът на храни, богати на наситени мазнини, трансмазнини и холестерол, трябва да бъде ограничен. Могат да се приемат растителни ненаситени мазнини (около2g/ден) или разтворими фибри (10-25 g/ден) за понижаване на LDL-C. Максимално допустимият дневен прием на холестерол с храната е 250 мг и се равнява на жълтъка на 1 яйце, на 2 чаши пълномаслено мляко или на 200 г „шарено“ свинско месо.

Хранителните продукти, съдържащи най-големи количества холестерол, са яйцата, тлъстите меса, колбасите, черният дроб и пълномаслените млечни продукти. А тези от растителен произход (плодове, зеленчуци, зърнени храни, ядки и семена) са без холестерол. Хранителните продукти, които съдържат целулоза и пектин, съдействат за изхвърляне на холестерола от организма. Целулоза има във всички плодове и зеленчуци, но най-богати на нея са ябълките, портокалите, броколито, шипката и зелето, както и пълнозърнестите храни. Ябълките и портокалите са най-богати на пектин.

При пушачите образуването на атеросклеротичните плаки е ускорено.  HDL-много често е понижен, а прекратяването на тютюнопушенето води до повишаването му в рамките на 30 дни.

Related Articles

Как да бъдем еко на път?

Възможно ли е да обикаляме света, без да оставяме негативен екологичен отпечатък? Какво да направим, така че да пътешестваме устойчиво и трудно ли се...

Младежи се учат да живеят устойчиво в еко общност край село Буново

Мотивирани поддръжници на екологичния начин на живот се срещнаха през септември в българско еко селище за обмяна на идеи, опит и ноу-хау техники. Младежкият...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Stay Connected

22,037FansLike
0FollowersFollow
0SubscribersSubscribe
- Advertisement -

Latest Articles

Как да бъдем еко на път?

Възможно ли е да обикаляме света, без да оставяме негативен екологичен отпечатък? Какво да направим, така че да пътешестваме устойчиво и трудно ли се...

Младежи се учат да живеят устойчиво в еко общност край село Буново

Мотивирани поддръжници на екологичния начин на живот се срещнаха през септември в българско еко селище за обмяна на идеи, опит и ноу-хау техники. Младежкият...

Гората.бг подарява 15 000 дръвчета

Гората.бг ще раздаде безплатно 15 000 дръвчета на всички, които искат „да се събудят за доброто“. По този начин организацията ще отпразнува Деня на...

Как да предпазваме океаните с всяко пускане на пералнята

При всяко изпиране дрехите ни отделят микротъкани, които попадат във водния поток и така намират път към моретата и океаните. Това не би било...