9.2 C
София

Детокс на черния дроб и хранителен режим

Д-р Атанасова, какво представлява черният дроб?

Черният дроб е най-големият ни орган, това е най-голямата лаборатория в организма. Всичко преминава през него, той прочиства бактерии, токсини.

Какви са основните функции на този орган в организма?

Сред основните му функции е прочистването на кръвта, за да могат хранителните вещества да достигнат до клетките чисти. Това е орган с много важна дейност. Даже все още не са изучени всичките му функции. Да остане здрав участък от него с размер два пръста, той пак ще се възстанови. Но сме безмилостни към него с лошата храна, алкохола, лошия въздух, стреса. Жлъчката освен това е барометър на емоциите.

А по отношение на витамините каква роля играе черният дроб?

Чрез него организмът усвоява всичко, особено мастноразтворимите витамини, които пък трябва да приемаме с малко мазнини. Чрез дейността на черния дроб всички микроелементи, минерали, витамини навлизат в кръвта и достигат до клетките. Често е подпомаган от други органи – щитовидна жлеза и далак, но тези органи страдат, когато му помагат, защото тогава не могат да вършат своята дейност. Затова се налага да се прави детоксикация редовно.

Как протича вашата програма за детоксикация на организма?

3 дни не се яде, чисти се кръвоносната система, далака, черния дроб, всичко се изхвърля чрез отделителната система. Приемат се само билки с лъжичка мед. От четвъртия ден започва захранване, но според кръвната група на пациента. Не всичко, което ядем, можем да усвоим, така се натрупват отпадни продукти в междуклетъчните пространства. А е важно да можем да снабдим организма с това, от което имаме нужда. Не всичко е подходящо за всеки организъм. Както не можем да си преливаме кръв от различна от нашата кръвна група, така е и с храните – не усвояваме всичко, което ядем, ако е неподходящо за нас. 80-годишни пациенти идват при мен и след 7 дни се чувстват прекрасно. Нормализира се кръвната захар, всичко се подобрява, като се направи правилен детокс на черния дроб. Спира затлъстяването, олеква му на човек, добива сили още от четвъртия ден.

Кои са билките и храните, които подпомагат по-добрата работа на черния дроб?

Съществуват билки, които трябва да пием като чай, като примерно белият трън. Виждате животните, магаретата налитат на магарешкия бодил, защото е много добър като храна и билка. Трябва да се набавят също Витамин А и Е, но е най-добре да ги получаваме от билките. Трябва да консумираме много растения, зеленчуци и плодове. Всички български храни и билки за нас са лечебни и полезни, а вносните храни не са. Петър Дънов е казал, че най-лечебни са растенията, които растат около нас, в региона, от който произхождаме. У нас имаме и противоракови билки – келено ушенце (попова паничка). Казвали са ми го и китайските лечители – да не търсим спасение в билки от други региони, от други страни.

А кои храни и напитки затрудняват правилното функциониране на черния дроб?

Това са алкохолът, препържените мазнини. Растителната мазнина не трябва да минава през термична обработка, защото затруднява дроба. Може да се използва свинска мас и масло. След навършването на 25-годишна възраст нямаме ензим, който да разгражда казеина и така млечните храни стават вредни. Можем да ги заместваме според кръвните групи – с извара, но домашно приготвена, като с оцет пресечем млякото. Сусамовият тахан е много полезен. За вегетарианската кръвна група са много полезни моркови с лъжичка зехтин. Месата са много важни за черния дроб също. Растителното желязото е трудноусвояемо, а чрез месото се усвоява 25% от него, но това важи за кръвните групи без А. Месото е различно според кръвните групи, един вид месо може да е вреден за даден черен дроб, друг – да е полезен.

Необходимо ли е след продължителен прием на дадено лекарство да обръщаме внимание на състоянието на черния си дроб?

Да, защото то се отлага в самия черен дроб, а остатъци от него има в кръвта и клетките. Трябва да се прави детоксикация. Ако се прави поне веднъж годишно, организмът няма да страда, няма да боледува въобще, защото ще се освободи от отровите. Така се засилва имунната система и тя се справя с всичко, което попадне в организма. Черният дроб прочиства всичко – справя се с микроби и вируси. Имам пациентка, която гледа детето си по този начин от бебе и то е здраво – внимава какво яде детето, създава му навици, не му дава вредни чипсове, газирани напитки. Много е небрежно отношението ни към отглеждането на децата ни – те трябва да знаят, че тези храни и напитки са отрова. Много е важно майките да са грамотни, за да израсте здраво поколението на децата им.

А кои медикаменти са най-тежки за този орган?

Всички! Всяко лекарство е тежко и трудно. Оттам пък няма безобидно увеличаване на черния дроб.

Лесно ли се различават първите симптоми на претоварен черен дроб?

Да, има различими симптоми – тежест в стомаха, оригвания, киселини. Болки в дясното подребрие.

При кои случаи задължително трябва да се посети специалист и кога можем да си помогнем сами?

Да спре да яде това, което яде и усеща, че не се чувства добре от него. Но е задължително да се консултира, да се види на ехограф. Безмилостни сме към стомаха също, а там се осъществява храносмилането. При мен беше дошла майка, давала сода бикарбонат на детето си, за да го алкализира – а това изглажда гънките на стомаха, храносмилането става неправилно и стомахът започва да боледува от ранна детска възраст. Това е недопустимо!

А можем ли да направим нещо сами, за да облекчим сами състоянието на черния си дроб?

Не, не може без да се отиде на лекар, защото като му разкажете какво сте яли и пили, той ще състави диагноза, ще вземе мерки. Много пациенти се самолекуват, но рано или късно пак идват на лекар, подобрението е временно. Най-ефикасните мерки са детокс на организма и хранителен режим, да се внимава какво се яде и пие, да се спи 7-8 часа на ден. Някои се наспиват и с 6 часа, ако са минали програмата за детокс. Това зависи и мястото, където се намираме – високо в планината стигат 4-5 часа, защото въздухът е наситен с кислород. В запрашено място и цял ден да спиш, пак не се чувстваш отпочинал. Околната среда има огромно влияние върху нас. Зависим и от водата, която пием. Препоръчвам замразена-размразена вода, защото така й се променя кристалната решетка.

Related Articles

Как да бъдем еко на път?

Възможно ли е да обикаляме света, без да оставяме негативен екологичен отпечатък? Какво да направим, така че да пътешестваме устойчиво и трудно ли се...

Младежи се учат да живеят устойчиво в еко общност край село Буново

Мотивирани поддръжници на екологичния начин на живот се срещнаха през септември в българско еко селище за обмяна на идеи, опит и ноу-хау техники. Младежкият...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Stay Connected

22,037FansLike
0FollowersFollow
0SubscribersSubscribe
- Advertisement -

Latest Articles

Как да бъдем еко на път?

Възможно ли е да обикаляме света, без да оставяме негативен екологичен отпечатък? Какво да направим, така че да пътешестваме устойчиво и трудно ли се...

Младежи се учат да живеят устойчиво в еко общност край село Буново

Мотивирани поддръжници на екологичния начин на живот се срещнаха през септември в българско еко селище за обмяна на идеи, опит и ноу-хау техники. Младежкият...

Гората.бг подарява 15 000 дръвчета

Гората.бг ще раздаде безплатно 15 000 дръвчета на всички, които искат „да се събудят за доброто“. По този начин организацията ще отпразнува Деня на...

Как да предпазваме океаните с всяко пускане на пералнята

При всяко изпиране дрехите ни отделят микротъкани, които попадат във водния поток и така намират път към моретата и океаните. Това не би било...