28.8 C
София

Да твориш красота с любов

Кога създадохте фабриката за производство на козметични продукти и какви са проблемите, свързани с производството им?

От 1997 г. имаме собствена фабрика за производство на козметични продукти и работим не само за износ, но и за налагане и разпространение на продуктите ни на българския пазар. За тези години бих казала, че козметиката се разви главоломно. Всичко, което сме правили в началото, когато започнахме през 1992 г., сега вече се прави по съвършено друг начин, в съответствие с европейски директиви и с изключително високи изисквания към самото производство. Говорим за Добра производствена практика, условия на производство, стриктни изисквания към влагани суровини, завишен входящ контрол върху суровините и материалите, контрол на крайните продукти. Всичко това се случи в рамките на по-малко от 10-15 години. Развитието на козметичното производство в рамките на този период от време, на който сме преки свидетели, днес вече се намира на светлинни години.

 Какви са проблемите и новите предизвикателства пред козметичната индустрия?

С всеки изминал ден изискванията към козметичната индустрия стават все по-високи и всяка уважаваща себе си компания е принудена да инвестира много сериозни средства, за да е в съответствие с тях. Привеждането на производството в съответствие с новите изисквания е непрекъснат процес, което означава, че всяка година производителите са принудени да осигуряват финансов ресурс за инвестиции.

През 2013 г. компанията стартира дългосрочна програма за цялостно обновяване, модернизация и реконструкция на козметичната фабрика. Амбициозният ни инвестиционен план обхваща периода 2013-2018 г. и цели цялостно привеждане на производствената база в съответствие с европейските норми и изисквания.

С настъпването на пролетта и в синхрон с възраждащата се природа „Билка Лайфстайл“ ООД осъществи първия етап от инвестиционната си програма и влезе официално в обновения си дом. Изпълнените мерки по проект „Намаляване на енергоемкостта на производството в „Билка Лайфстайл“ ООД по Договор за безвъзмездна помощ на Европейския фонд за регионално развитие, ОП „Развитие на конкурентоспособността на българските предприятия“ e първият етап от мащабен инвестиционен план за модернизация и реконструкция на производството. Въвеждането на енергоспестяващи производствени технологии и на мерки за намаляване на енергоемкостта, ще позволят на компанията да повиши конкурентоспособността си и да разшири продуктовото портфолио, оптимизирайки производствените процеси. По този начин ще отговорим на все по-високите изисквания на потребителите, гарантирайки високо качество и пълно покритие на европейските норми и изисквания. Инвестиционната програма е изцяло съобразена и с екологичните норми на производство.

 Какво е съдържанието на кремовете „Билка“, г-жо Златкова?

Нашите продукти вече са изключително много. В козметиката за лице и тяло въведохме и развихме нишата на гроздотерапията, може да се каже, че сме пионери в това отношение. Наложихме използването на екстракта от грозде и маслото от гроздови семки като мощен антиоксидант и емблематичен за България компонент. Стараем се да влагаме в нашите продукти всичко това, с което България се гордее и е известна по света, като всички тези съставки са чисти и натурални. В съответствие с тенденциите, ние влагаме вече в продуктите си органични биологично активни съставки. Философията на марката „Билка“ е влагането на български биологично активни компоненти с доказано действие.

 Кои са тези български биологично активни компоненти?

В зависимост от насочеността на серията и търсеното действие се използват различни биологично активни компоненти. Например в гроздовите серии това са екстракта от грозде и маслото от гроздовите семки. С доказано от древността полезно действие за косата са екстрактите от орех, бреза и коприва. Розовото масло и розовата вода, които са с изключително ефективно успокояващо и подмладяващо действие, се влагат в anti age серии. Екстрактът от краставица се влага съответно продукти, в които използваме хидратиращата сила на краставицата – 98 % вода. На първо място държим тези биологично активни компоненти да са с доказано действие, на второ място – да са максимално чисти. Задължително условие за продуктите от марката ни е да съдържат в качеството на активен компонент екстракти от български билки или други български съставки с растителен произход.

 Как успяхте да наложите марката на българския и международния пазар?

„Билка“ има за основа богатата българска природа, която предлага огромно разнообразие от билки и растения, някои от които са уникални и се срещат единствено в региона. В определени категории продуктите ни заеха завидни пазарни позиции и се утвърдиха сред българските потребители, благодарение на нестандартния подход и стабилното високо качество. На международните пазари имаме успех с нестандартните, природосъобразни продукти. Например продуктите от серията „Билка хомеопати“ са лидери в своята ниша – хомеопатичната козметика, добре се приемат както в България, така и навън, защото нямат конкуренция. Това е и максимално чиста козметика, което я прави предпочитана и от българските, и от световните дрогерийни вериги.

Според вас, какво би могло да се промени в съвременните тенденции на развитието на козметичната индустрия?

В козметичната индустрия процесите са изключително динамични. Съвременните тенденции категорично са в посока „био“ и има още какво да се очаква в това направление. Всеки производител се старае да е максимално „био“, да предлага максимално изчистена козметика, която същевременно да има действие. Това е изключително трудно за постигане. Следва внимателно да се прецизира докъде може да е „био“ козметиката. Ние не можем да се върнем назад във времето и да се заливаме с масла, не можем да си слагаме хума на лицето или яйца на косата. Живеем в един съвременен свят и трябва да се използва козметика, която е безопасна, ефективна и качествена. Също така се работи активно за безвредни консерванти на растителна основа. Това са тенденденциите и очакванията са големи в тази посока. Има огромно предлагане на пазара на биологично активни съставки за козметични продукти с доказана ефективност и от растителен произход. Но по отношение на консервантите и пенителите има още какво да се очаква. Към момента превесът е на страната на химията и замяната й няма да е лесна. Всеки ден ни се предлагат все по-нови и по-изчистени съставки за козметичната индустрия. Същевременно потребителите трябва да са наясно, че всички биологично активни вещества от растителен произход  са  много големи алергени, а това е един голям проблем, с който трябва да се справяме.

 

Вие самата придържате ли се към природосъобразния начин на живот?

Природосъобразният начин на живот е вътре във всеки и за това по-скоро бих казала, че всеки един от нас трябва да го осъзнае. Дали ще си мие зъбите, спирайки водата, какво поведение ще има, как ще си изхвърля боклука… Не е достатъчно само да се каже и да се парадира с този начин на поведение. Затова се изисква упорита и осъзната работа и от страна на медиите – за образоване и осъзнаване на хората, с цел промяна в  тяхното вътрешно усещане и нагласи. Аз лично се старая да променя всичко в себе си, което не е природосъобразно и на което не са ни учили години наред. Всеки един ден човек трябва да се опитва да направи нещо полезно за природата, дори само да й се възхищава и да намира вдъхновение в нея.

А каква е цената на успеха?

Не може да се измери в някаква стойност, тя се измерва в това, доколко човек се чувства изтощен от усилията, които полага, за да успее. Във всички случаи, времето, което остава за „лична консумация“, е изключително малко за хората, които активно се занимават с бизнес. За да си успешен в бизнеса е задължително да „гориш“, да се отдаваш ежедневно и напълно, непрекъснато да мислиш и да живееш с идеите, продуктите, хората… Това съвсем естествено означава лишаване от време за близките ти хора. Едновременно с това получаваш едно огромно удовлетворение, че си създал нещо, което ще остане след теб.

Related Articles

Как да бъдем еко на път?

Възможно ли е да обикаляме света, без да оставяме негативен екологичен отпечатък? Какво да направим, така че да пътешестваме устойчиво и трудно ли се...

Младежи се учат да живеят устойчиво в еко общност край село Буново

Мотивирани поддръжници на екологичния начин на живот се срещнаха през септември в българско еко селище за обмяна на идеи, опит и ноу-хау техники. Младежкият...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Stay Connected

22,037FansLike
0FollowersFollow
0SubscribersSubscribe
- Advertisement -

Latest Articles

Как да бъдем еко на път?

Възможно ли е да обикаляме света, без да оставяме негативен екологичен отпечатък? Какво да направим, така че да пътешестваме устойчиво и трудно ли се...

Младежи се учат да живеят устойчиво в еко общност край село Буново

Мотивирани поддръжници на екологичния начин на живот се срещнаха през септември в българско еко селище за обмяна на идеи, опит и ноу-хау техники. Младежкият...

Гората.бг подарява 15 000 дръвчета

Гората.бг ще раздаде безплатно 15 000 дръвчета на всички, които искат „да се събудят за доброто“. По този начин организацията ще отпразнува Деня на...

Как да предпазваме океаните с всяко пускане на пералнята

При всяко изпиране дрехите ни отделят микротъкани, които попадат във водния поток и така намират път към моретата и океаните. Това не би било...