14.2 C
София

Да се защитим от слънцето

За хората с бяла кожа и малките деца използването на слънцезащитни продукти е изключително важно, тъй като не биха могли да стоят на слънце повече от няколко минути. Но как да защитим човека от слънцето, без да навредим на него, а и на природата?

Минерални филтри

Специалистите отдавна препоръчва използването на слънцезащитни млека и кремове, в чийто състав са включени минерални филтри за защита от ултравиолетови лъчи. Минералните филтри се състоят от титанов диоксид, който е ефективен срещу ултравиолетовите лъчи тип B и цинков оксид, който има широки защитни функции спрямо UV-лъчи от тип А. Тези вещества действат на физическо ниво и не проникват в кожата. Те са като екран и отразяват слънчевите UV-лъчи от повърхността на кожата.

Обезпокоени потребители обаче задават основателни въпроси за минералните филтри, които могат да бъдат използвани в свръх малки частици, наречени от специалистите наночастици.

Какво са наночастици?

Наночастиците са с размер под 100 нанометра (1 нанометер е една милиардна от 1 метър). Притежават различни качества от по-големите размери на същото вещество, поради голямото съотношение повърхност/обем. Това прави частиците силно реактивни.

Защо наночастиците могат да бъдат опасни?

Има много научни изследвания, които изразяват загриженост по отношение на наночастиците в храните, опаковките и слънцезащитните средства. Наночастици в бои са увреждали дори покриви на къщи, боидисани с тях. Поради свръх малкия си размер, наночастиците са в състояние да проникнат в клетките на организмите, да нарушат процесите в една биологична система и да увредят здравето на човека. Наночастиците могат да образуват свободни радикали, които увреждат ДНК на клетките и да причинят рак. Разумно ли е да използваме продукти с наночастици върху нашата кожа? Производителите, които използват минерални филтри без наночастици изрично изписват това на опаковката.

Слънцезащита и хормони

Едно немско-датско изследване на Центъра за съвременни проучвания Цезар, института Макс Плант и Университета за репродуктивно здраве в Копенхаген доказва опасността на химикала триклозан, както и съчетанието от различни синтетични съединения, използвани в слънцезащитните кремове за спермата на мъжете. В списъка на тези вещества са: Benzophenone-3 (Oxybenzon), Homosalate (Homomenthylsalicylat или HMS), Octyl-Dimethyl-Para-Amino-Benzoic-Acid (OD-PABA), Octocrylene, Ethylhexyl Methoxycinnamate, Butyl Methoxydibenzoylmethane. Вече дълги години предупрежденията на учените за хормонално действащите съставки в козметиката върху човешкото здраве остават пренебрегнати от много производители и законодателни органи.

Слънцезащитата и химикали

За правилен избор на крем е важно дали съдържа доказано опасни химически UV–филтри.

Други оценявани параметри:

Полиетеленгликол – комплекс от съединения, които свързват маслата и водата в козметичния продукт, овлажняват и пренасят останалите съставки до кожата.
Парафини, петролни деривати, силикони – опасни съединения, получени от отпадните продукти при производството на бензин.

Алкохол, който може да съдържа и диетилфталат, известен с токсичността си върху нервната система и репродуктивността на хората.

Много слънцезащитни средства съдържат аромати, които предизвикват контактна алергия. В някои от конвенционалните слънцезащитни продукти се съдържат мускусни съединения. Те могат да проникнат в майчиното мляко и остават в околната среда, например при къпане в море или басейни.

Анализите показват, че трябва да търсим в слънцезащитните продукти не толкова високия фактор, а състава, който не е вреден за вашата кожа. В много от случаите вместо слънцезащита може да се окаже, че сте се намазали с петролни масла, които на всичкото отгоре ви носят болести.

Предупреждение

Само био сертифицираната козметика няма химически филтри.

Какво означава SPF?

Много хора търсят висок слънцезащитен фактор, като смятат, че той е свързан със силата на защита от слънцето. Всъщност международно утвърденият стандарт за слънцезащитен фактор (Sun Protection Factor, SPF) е система, която позволява да се изчисли времето и степента за слънцезащита от UVB лъчите. Но разликата  в степента на слънцезищита между фактор 50 и фактор 30 например е незначителна – само 2%.

Как се изчислите времето, за което действа даден слънцезащитен фактор (SPF) на вашата кожа без да изгорите?

Светла кожа – 10 минути

Матова кожа – 15 минути

Тъмна кожа – 20 минути

Ако сте си купили крем с фактор 30 и имате светла кожа, умножавате фактор 30х10 минути = 300 минути. Т.е можете да стоите на слънце с този слънцезащитен крем 5 часа без да изгорите, а ако сте с тъмна кожа – 7,5 часа.

Затова за децата е достатъчен и фактор SPF 15. Те не бива да стоят на слънце повече от 3 часа, дори и в подходящите сутрешни или късно следобедни часове.

Опасните вещества имат заместители в природата, но слънцето – не!

Естествената слънцезащитна козметика заобикаля по интересен начин спорното въздействие на химичните добавки в тази, която сме свикнали да ползваме. Минералните филтри образуват защитен филм върху нашата кожа, върху който се „прожектира” слънцето. То се отразява, но не успява да проникне в нея. Към това се прибавят и екстри, защото природните продукти работят за организма на всички нива. Растителните масла и екстракти в биокозметиката със слънцезащита могат да направят така, че и без много слънце да допринесат за атрактивния тен, да подхранят кожата и да я защитят от дехидратиране.

Вместо нефтени деривати, в натуралната козметиката за слънцезащита ще намерите масла от каранджа, рапица, слънчоглед, арган, сусам, невен, пчелен въсок, екстракти от моркови или алое. Витамин Е не само защитава кожата, но е и естествен консервант.

За да имате чудесно лято изберете натуралните продукти за слънцезащита

Related Articles

Как да бъдем еко на път?

Възможно ли е да обикаляме света, без да оставяме негативен екологичен отпечатък? Какво да направим, така че да пътешестваме устойчиво и трудно ли се...

Младежи се учат да живеят устойчиво в еко общност край село Буново

Мотивирани поддръжници на екологичния начин на живот се срещнаха през септември в българско еко селище за обмяна на идеи, опит и ноу-хау техники. Младежкият...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Stay Connected

22,037FansLike
0FollowersFollow
0SubscribersSubscribe
- Advertisement -

Latest Articles

Как да бъдем еко на път?

Възможно ли е да обикаляме света, без да оставяме негативен екологичен отпечатък? Какво да направим, така че да пътешестваме устойчиво и трудно ли се...

Младежи се учат да живеят устойчиво в еко общност край село Буново

Мотивирани поддръжници на екологичния начин на живот се срещнаха през септември в българско еко селище за обмяна на идеи, опит и ноу-хау техники. Младежкият...

Гората.бг подарява 15 000 дръвчета

Гората.бг ще раздаде безплатно 15 000 дръвчета на всички, които искат „да се събудят за доброто“. По този начин организацията ще отпразнува Деня на...

Как да предпазваме океаните с всяко пускане на пералнята

При всяко изпиране дрехите ни отделят микротъкани, които попадат във водния поток и така намират път към моретата и океаните. Това не би било...