22.8 C
София

Да построиш дом според фън-шуй

Ето някои основни правила на фън-шуй, които трябва да се спазват, за да изберете „добър“ парцел.

 Основни правила за избор на терен

–          Идеалният парцел има хълм зад къщата, който предпазва задната й част, а също така и обитателите. Вляво и вдясно къщата трябва да бъде рамкирана от околни сгради или малки възвишения. Гъстите насаждения трябва да са разположени на определено разстояние. В предната част на терена е за предпочитане да планирате голямо отворено пространство, което предлага открит изглед напред. Това позволява да виждате надалеч и следователно отваря бъдещи перспективи.

–          Равният парцел е за предпочитане пред стръмния. Ако теренът е под  наклон, къщата трябва да се разположи в по-високата част. Наклонът на терена надолу пред къщата води до загуба на енергия. За да предотвратите това, поставете осветление в двора, което да осветява къщата и да връща енергията обратно.

–          Твърде ветровити терени са нежелателни, както и речно корито, твърде близо до дома ви. Тези две неща измиват енергията, която вашият дом трябва да съхрани.

–          Друг важен фактор е околността на новия ви дом. Виждате ли в близост грозни, нежелани, или дори „агресивни” сгради? A близкият път директно ли води във вашия дом? Ъгълът на друга сграда, насочена към вашия дом или офис, е скрита заплаха, отровна стрела, която поражда неспокойство и притеснения. Големи антени, линии високо напрежение, гробища и други подобни, носят негативен ефект върху качеството на пейзажа и следователно върху хората.

–          В идеалния случай пътищата в и извън терена, трябва да криволичат плавно. Не трябва прав дълъг път или пътища да сочат директно към врата или легло.

–          Формата на терена показва дали животът ви ще се развива безпроблемно, или ще е склонен към турбуленция. Колкото формата на вашия парцел е по-правилна, например квадратна или правоъгълна, толкова повече енергията на вашия дом ще бъде балансирана и спокойна. Колкото парцелът е по-неправилен, толкова повече проблемен ще е вашия живот.

 Видове терени

Квадратният парцел е най-добър, но къщата не трябва да се намира в предната част. Тя трябва да се разположи в средата на парцела за повече благополучие. Ако тава е невъзможно, поставете осветление в ъглите на двора, за да подчертаете дома. Правоъгълникът прилича на квадрата и също е добър избор, но къщата трябва да е разположена на дългата му страна.

Кръглият парцел е един от най-добрите. Къщата трябва да е в центъра, така се получава формата на старите китайски пари и следователно ще носи богатство и благополучие на семейството. Полукръглият парцел прилича на кръглия и също е подходящ.

Ромбът е благоприятна форма. Къщата трябва да се построи в средата или в предната част на парцела, което спомага за бърз напредък в кариерата. Къщата трябва да бъде ориентирана успоредно на страните и входът не трябва да гледа към ъглите.

Терени със заоблени страни също са добър избор, като за предпочитане е те да са заоблени отпред, за да привличат пари и успех. Ако парцелът е заоблен отзад, то къщата трябва да се намира в центъра или в задната му част.

Триъгълният парцел е добър, като вратата на къщата трябва да е обърната към равна страна. Ако къщата е в центъра, то тя не трябва да е обърната към ъгъл, защото това влияе зле на финансите. В този случай трябва да засадите високо дърво или растение, което да скрива ъгъла.

Г-образният парцел е неблагоприятен, защото ще липсва тази страна от живота, която страна на парцела липсва. Къщата трябва да се разположи под ъгъл на чупката. Трябва да създадете илюзия, че липсващият ъгъл съществува, като поставите осветление или засадите растения, така че да привлечете успеха, въпреки неблагоприятната форма.

Т-образните парцели също не са желани. Домът трябва да е ориентиран така, че входът да е в края на дългата страна.

Трапецовидните парцели трябва да се стесняват от задната страна. Така терена ще прилича на фуния и ще привлича положителна енергия и богатство. Ако парцелът се стеснява отпред, перспективите пред обитателите също ще се стесняват. За да го предотвратите, оформете алея от цветя, каменна пътека или автомобилна алея, която да се разширява към изхода на парцела.

Парцелите с неправилна форма представляват голямо предизвикателство за специалиста по фън-шуй. Правилната намеса обаче може да коригира неправилната форма и да я направи благоприятна. С оптимално оформление на градината, засаждане на жив плет, поставяне на беседка, подходящо осветление и на елементи за акумулиране на енергия (например фонтан, езерце, басейн и др.) и правилната им ориентация, можете да създадете благотворно влияние, за да осигурите всички условия за щастлив живот в дома ви.

Related Articles

Как да бъдем еко на път?

Възможно ли е да обикаляме света, без да оставяме негативен екологичен отпечатък? Какво да направим, така че да пътешестваме устойчиво и трудно ли се...

Младежи се учат да живеят устойчиво в еко общност край село Буново

Мотивирани поддръжници на екологичния начин на живот се срещнаха през септември в българско еко селище за обмяна на идеи, опит и ноу-хау техники. Младежкият...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Stay Connected

22,037FansLike
0FollowersFollow
0SubscribersSubscribe
- Advertisement -

Latest Articles

Как да бъдем еко на път?

Възможно ли е да обикаляме света, без да оставяме негативен екологичен отпечатък? Какво да направим, така че да пътешестваме устойчиво и трудно ли се...

Младежи се учат да живеят устойчиво в еко общност край село Буново

Мотивирани поддръжници на екологичния начин на живот се срещнаха през септември в българско еко селище за обмяна на идеи, опит и ноу-хау техники. Младежкият...

Гората.бг подарява 15 000 дръвчета

Гората.бг ще раздаде безплатно 15 000 дръвчета на всички, които искат „да се събудят за доброто“. По този начин организацията ще отпразнува Деня на...

Как да предпазваме океаните с всяко пускане на пералнята

При всяко изпиране дрехите ни отделят микротъкани, които попадат във водния поток и така намират път към моретата и океаните. Това не би било...