22.8 C
София

Да минеш под дъгата… във водата

Огромен аквариум, пълен със стотици литри вода, приглушено осветление, тихо бълбукаща помпа за въздух, царствено плуващи малки разкошни същества, обагрени в цветовете на дъгата… За никого не е тайна, че наблюдаването на декоративни рибки е своеобразен леснодостъпен и безплатен начин да се разтоварим от ежедневния стрес. Повечето видове миниатюрни разкошества не изискват особени грижи, с което се превръщат в още по-желан антистрес движещ се шедьовър на изкуството.

Някои видове обаче не спират да ни изненадват и то не само с великолепния си външен вид. Според специалисти, някои видове водни обитатели преминават през изключително драстична промяна поради хормонален дисбаланс, други – промени в социалната стълбица на вида. Но резултатът е втрещяващ – смяна на пола.

Гоби (ивичесто попче)

Популярни като гоби, ивичестите попчета имат невероятната способност да сменят пола си според… социалната йерархия. Целият период по трансформацията не отнема повече от две седмици, а белег за протичането й е основно самото поведение на рибката. Ако женската започне да се движи по-бързо, да извършва резки движения, особено по време на ухажване, това означава, че вече е почти чисто нова мъжка. Същото важи и за мъжките гоби – ако мъжкарят започне да се движи по-плавно, по-покорно, спрямо другите мъжки, очевидно процесът по половата му трансформация е към своя край.

Хелер (мечоносец)

Специалистите по хелери например единодушно споделят, че при тези ефирни създания често се наблюдава майката на аквариума изведнъж да се превърне в мъжка и да започне настойчиво да ухажва досегашните си приятелки. Можете да различите все още или вече мъжкият по време на размножителния период по бързите движения напред и назад. А ако през този важен период изведнъж някой мъжки прояви агресивност към женски хелер, можете да сте сигурни, че вторият вече не е женски.

Вкусни представители на сексуалната трансформация са някои видове лавраци и костури. Силно се повлияват от околната среда и мъжките от семейство Labridae, което отключва тяхната метаморфоза, такива са юнкерите, зеленушките и лапините.

Като цяло специалистите твърдят, че тази удивителна промяна на пола може да се случи на една и съща рибка неопределен брой пъти. Със сигурност това е поредната хитрост на природата, с която се цели съхраняването на даден животински вид. Ако нямате медицински противопоказания, като например алергия към рибки или храната им, горещо ви препоръчваме да си подарите един малък разкош вкъщи. Отглеждането на декоративни рибки не изисква особени умения, нито отнема извънредно много време. Но пък ще ви носи истинска наслада, освобождавайки ви от пагубния ежедневен стрес.

Важно да запомним!

– Не смесвайте в един аквариум топлолюбиви и студенолюбиви рибки. Първите умират доста бързо в студена вода, а вторите – в топла.

– Ако не искате да жертвате растителноядните си рибки, не ги слагайте при хищни. Досещате се защо.

– Същото важи за смесването на по-дребни с по-едри видове – по-малките рибки ще станат плячка на по-големите.

– Повечето видове декоративни рибки живеят на стада – в един аквариум трябва да има не по-малко от 6-8 рибки от всеки вид.

– Избирайте видове, живеещи на свобода при подобни условия – така ще сте спокойни, че взаимно ще се понасят и няма да претърпите загубата им.

Related Articles

Как да бъдем еко на път?

Възможно ли е да обикаляме света, без да оставяме негативен екологичен отпечатък? Какво да направим, така че да пътешестваме устойчиво и трудно ли се...

Младежи се учат да живеят устойчиво в еко общност край село Буново

Мотивирани поддръжници на екологичния начин на живот се срещнаха през септември в българско еко селище за обмяна на идеи, опит и ноу-хау техники. Младежкият...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Stay Connected

22,037FansLike
0FollowersFollow
0SubscribersSubscribe
- Advertisement -

Latest Articles

Как да бъдем еко на път?

Възможно ли е да обикаляме света, без да оставяме негативен екологичен отпечатък? Какво да направим, така че да пътешестваме устойчиво и трудно ли се...

Младежи се учат да живеят устойчиво в еко общност край село Буново

Мотивирани поддръжници на екологичния начин на живот се срещнаха през септември в българско еко селище за обмяна на идеи, опит и ноу-хау техники. Младежкият...

Гората.бг подарява 15 000 дръвчета

Гората.бг ще раздаде безплатно 15 000 дръвчета на всички, които искат „да се събудят за доброто“. По този начин организацията ще отпразнува Деня на...

Как да предпазваме океаните с всяко пускане на пералнята

При всяко изпиране дрехите ни отделят микротъкани, които попадат във водния поток и така намират път към моретата и океаните. Това не би било...