15.8 C
София

Греби! Краката! Дръж се!

Корените на рафтинга се крият дълбоко в гористите планини на Северна Америка, където от далечни времена дървосекачите имали навика да се спускат по пълноводните и бързотечащи реки, стоящи върху привързани с въжета дървени трупи. Доста опасен, но и същевремено лесен и бърз начин на придвижване.

Думата „рафтинг“ произлиза от английската raft ,означаваща сал. Около 1970 г. рафтингът се формира като самостоятелен спорт и с течение на времето евоюлира от малки двуместни или триместни лодки до съвременните варианти, при които лодките побират до 20 човека екипаж.

Белите води са по-бързите участъци от реките, където съвкупността от бързотечащи води, подводни скали и остри завои дава много добра възможност за практикуване на рафтинг. Колкото по-бяла е водата, толкова по-голяма и силна е тръпката от преминаването й с лодка.

Лодките са изработени от специална многослойна гума и винил, като са подсилени и заздравени в зоните с повече напрежение. Съставени са от различни по брой, големина и форма независими въздушни камери, като големината на лодките варира от 1,5 м за единичните рафтове до 6 м дължина и 2,5 м широчина за 16-20 местните лодки. С развитието на рафтинга се развиват и мерките за безопасност, основната екипировка си остава неопрена, защитната жилетка и каската.

Рафтингът набира популярност в България преди около 10-12 години, като се развива с устоичиви темпове и добива все повече последователи и  известност.

Най-подходящите сезони за практикуването на рафтинг са пролетта и есента, когато реките са по пълноводни. Подходящите за рафтинг реки в България са Арда, Места, Велека, Янтра, Бели и Черни Вит и най-вече Струма, преминаваща през Кресненското дефиле. Разположено на 130 км южно от София, Кресненското дефиле е предпочитана дестинация на рафтърите у нас, а река Струма предлага отлични условия, живописни пейзажи, различни по дължина и трудност маршрути както за начинаещи, така и за по -опитни рафтъри. Набралият популярност екстремен спорт е достъпен благодарение на многото и най-различни по естество клубове, предлагащи разнообразни като маршрути и сложност излети.

Степените на трудност на маршрутите са по скалата от 1 до 6.

Първа степен: Зони от реката с по лека степен на трудност, характеризиращи се със много слабо течение, малко скални участъци, лесни за маневриране и изискващи базисни познания от участниците.

Втора степен: Участъци от реката с повече бързи и скални масиви, по-технични за маневриране, за които базовите познания са напълно достатъчни за участниците.

Трета степен: Части от реката с леко разпенени води, малки вълни и скални участъци, за които е необходимо по-добро маневриране от страна на участниците и съответно по-добър опит в гребането.

Четвърта степен: За преминаването на участъци от четвърта степен е необходим значителен опит в гребането, поради наличието на средни по големина вълни, бързеи и доста повече скални зони.

Пета степен: Големи вълни, силно разпенени води, много скални участъци и падове. Необходим е сериозен опит и много добра физическа и техническа подготовка.

Шеста степен: Почти невъзможни за преминаване участъци от реката, много трудни за маневриране, силно разпенени води, много скали, падове, малки водопади. Изключително трудни за преминаване, изискват отлично гребане, подготовка и добре стикован екип.

Рафтингът е един алтернативен начин за туризъм, комбиниращ в себе си различни по трудност и вид умения. Практикуващите го хора много често го комбинират с други екстремни спортове като алпинизъм, планинско колоездене, скално катерене, парапланеризъм.

Рафтингът е подходящ спорт както за обикновени хора така и за търсачите на силни усещания. Спорт, хоби или мания, той ни дава възможност да се отървем от градската среда и сивото ежедневие по един природосъобразен начин в приятната обстановка на живописни гледки, чист въздух и добри приятели.

Като екстремен спорт е за хора над 18 години, като се допускат и на 16, но само в присъствието на родител. Не се допускат страдащи от сърдечни проблеми и хора с необходим постоянен лекарски контрол, тъй като опасностите не са за подценяване. Всички участници преминават задължителен курс по безопасност, биват запознати с основните правила и команди при спускане.

Уникалното съчетаване на високо адреналинови преживявания, красиви гледки, бурни води и приятни моменти, прави рафтинга привлекателен и достъпен за все по-голям кръг от хора. Сблъскалите се веднъж с „Бялата вода” ентусиасти се заразяват от  магията и силата на природната стихия, неподлежаща на контрол, караща ги да търсят предела на своите възможности. Ако обичате предизвикателствата, не се боите от новото и непознатото, ако приключенският дух във вас е жив и търсите начин да се разтоварите от ежедневието, то рафтингът определено е спортът, който отговаря на горе изброените критерии.

Вълнението от неизвестността, приливът на адреналин от силата на водата, блъскаща около вас, объркването на сетивата от непрестанно променящите картини на спокойни води и бързеи, искащи да преобърнат лодката ви, моментите, в които се чувствате  малки и незначителни, каращи сърцата ни да бият лудо, са малка част от емоциите, които спускането с лодка по бели води ни носи. Чувството е красиво и неописуемо! То ни кара отново и отново да се връщаме край реката.

Related Articles

Как да бъдем еко на път?

Възможно ли е да обикаляме света, без да оставяме негативен екологичен отпечатък? Какво да направим, така че да пътешестваме устойчиво и трудно ли се...

Младежи се учат да живеят устойчиво в еко общност край село Буново

Мотивирани поддръжници на екологичния начин на живот се срещнаха през септември в българско еко селище за обмяна на идеи, опит и ноу-хау техники. Младежкият...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Stay Connected

22,037FansLike
0FollowersFollow
0SubscribersSubscribe
- Advertisement -

Latest Articles

Как да бъдем еко на път?

Възможно ли е да обикаляме света, без да оставяме негативен екологичен отпечатък? Какво да направим, така че да пътешестваме устойчиво и трудно ли се...

Младежи се учат да живеят устойчиво в еко общност край село Буново

Мотивирани поддръжници на екологичния начин на живот се срещнаха през септември в българско еко селище за обмяна на идеи, опит и ноу-хау техники. Младежкият...

Гората.бг подарява 15 000 дръвчета

Гората.бг ще раздаде безплатно 15 000 дръвчета на всички, които искат „да се събудят за доброто“. По този начин организацията ще отпразнува Деня на...

Как да предпазваме океаните с всяко пускане на пералнята

При всяко изпиране дрехите ни отделят микротъкани, които попадат във водния поток и така намират път към моретата и океаните. Това не би било...