21.8 C
София

Градината зарежда тялото и духа

Арх. Малинова, как се развива ландшафтната архитектура, какви са тенденциите?

Доскоро имаше голям интерес към създаването и дизайна на градини, имаше много клиенти и много работа. Но икономическата ситуация промени това. Строителството намаля, с това и създаването на зелени площи около сградите. Създавам частни градини, има по-голям избор за вдъхновение и наистина може да се прави изкуство. Има един съвременен стил, предимно геометричен, който е много изчистен. Повечето хора, когато си правят дворовете, предпочитат да има повече елементи от природата. Хит са естествените, пейзажни стилове, с много растения. Хората, които обикалят повече по света, когато си градят съвременен дом, искат да е с по-изчистена визия. И това е на мода повече от обикновените дворове, които са повече за релакс.

Все повече хора се ориентират и към енергийните градини. Повечето си представят градина по фън шуй или по индийското изкуство, но истината е, че когато човек задълбае в идеите на тези изкуства, веднага се осъзнава връзката с естествения дизайн на едно пространство. Например, когато човек сяда на пейка за отдих, винаги трябва да има гръб, за да се чувства по-комфортно, да бъде в безопасност. И точно такива принципи са залегнали в енергийните картини.

Разкажете ни повече за интериорните и екстериорни пространства, които проектирате и изграждате.

Първо трябва да видим за какво ще се ползва това пространство. Дали е представително пред офис сграда, или е пътно пространство, домашно пространство за релакс и отпускане, дали имаме деца, животни. Решавам какви елементи могат да се включат и как да се оформят, каква атмосфера трябва да създадем на това пространство. Да съобразим условията на терена и климатичните условия, за да можем да изберем най-подходящите растения.

Кое е специфичното при луксозния дизайн?

Eдно от най-важните неща при луксозния дизайн е поддръжката му. Но за това се изискват повече грижи от тези за естествената градина. Когато човек влезе в луксозното пространство, веднага усеща атмосферата. То има визия и ти диктува идеи. Не се прави лесно, освен това луксът е различен за всеки, защото ние сме различни. Хората с различна опитност и сетива го възприемат по различен начин. Затова първата ни цел е да видим и опознаем клиента, да усетим стила, който той иска и каква е сградата.

Кой стил градини ви вдъхновява най-силно?

Предимно това са китайските и японските градини, те са с древна традиция и са правени за техните учени – да се вдъхновяват от елементите и хармонията на самото пространство. Всичко там се прави с мисъл, всеки елемент, всяко камъче е сложено така, че да въздейства на човек само като го погледне. Настроението, което ти създава градината, веднага те хармонизира. Идеята е да направим пространство, където стресът да изчезне. Какво се случва, например в една чайна градина, която е така отделена от околното пространство, дори да е два метра, растенията са сложени така, че се чувстваме изолирани на друго място, в друга, естествена и релаксираща атмосфера.

Важно е авторът на една градина да има усет и талант за това и да го прави с мисъл, убеждение и дух, да създава енергия. Има един ръководен принцип – началото винаги започва от общото и се отива към подробностите. Важна е средата, в която живеем, за да бъдем вдъхновени, жизнени и ведри. От това зависи дали ще можем да се зареждаме с енергия и ще релаксираме.

Градината трябва да зарежда тялото и духа, нали?

Да, защото едно от нещата е да рекалсираме там, да премахнем стреса. Когато видим едно хармонично направено пространство, естествено е човек да се освободи и успокои. Трябва да са вкарани и петте елемента, за които говори източното изкуство, да не са остри и обли неща, да има вертикали, хоризонтали, вълнообразни линии. Защото когато например само остри камъни, тогава човек се чувства напрегнат. Когато формите са лежерни, човешкото създание много лесно се отпуска. Важна е хармонията на елементите.

Коя е превъзходната, добрата градинска среда според вас?

Там, където човек се чувства във връзка със себе си и природата и може да си почине. А не да подмине това пространство. Една градина е в хармония при близка взаимовръзка на изкуството по отношение на силите на природата. Когато се действа в съгласие с природните принципи, се запазва жизнеността и се отварят възможности за благотворно влияние, равновесие, свежест, издръжливост и стабилност. Но за да бъде градината източник на спокойствие, мир и хармония, са ни нужвни приветливи пространства, местенца и ниши, които да радват окото и сърцето. Разбира се, необходими са и допълнителни аксесоари и детайли, които да осигурят изразителността на градината и нейното позитивно влияние върху нас.

Какви растителни видове е добре да има в една домашна градина?

Много е хубаво да се използват иглолистни растения, защото изпускат фитонциди, отрицателни йони, които насищат въздуха със здраве. Те влияят и върху настроението, и върху здравето ни. Някои хора биха искали да се внесе повече жизненост и радост, цветното веднага ни активира и ни кара да се усмихваме. Важно е да използваме всички видове и широколистни и иглолистни, защото така постигаме променливия, сезониня ефект в една градина, когато тя се развива. Например през пролетта един храст или растение ще цъфне, през лятото ще прецъфти.

Какво не трябва да забравяме, когато решим да прекараме повече време в домашната градина?

Не трябва да забравяме светлината, играта с нея е важна за настроението ни. Земята – скали, камък, глина, теракотени съдове, скулптура от минерал. Водата е ключов елемент, който влияе винаги, дори и в най-затънтените кътчета на един парк можете да сложите езерце, поточе. Фонтанът възприемаме като жизненост и изобилие. Езерото е натрупана енергия, събрано безценно богатство. Всяко едно такова възприятие влияе и на психичната ни нагласа. Не трябва да забравяме и значението на орнаментите от изкуствени материали. Когато ги избираме, нека помним, че главното е да ни радват, да създават енергиен баланс и хармония, както и да бъдат привлекателни в средата, в която ги слагаме.

 

Related Articles

Как да бъдем еко на път?

Възможно ли е да обикаляме света, без да оставяме негативен екологичен отпечатък? Какво да направим, така че да пътешестваме устойчиво и трудно ли се...

Младежи се учат да живеят устойчиво в еко общност край село Буново

Мотивирани поддръжници на екологичния начин на живот се срещнаха през септември в българско еко селище за обмяна на идеи, опит и ноу-хау техники. Младежкият...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Stay Connected

22,037FansLike
0FollowersFollow
0SubscribersSubscribe
- Advertisement -

Latest Articles

Как да бъдем еко на път?

Възможно ли е да обикаляме света, без да оставяме негативен екологичен отпечатък? Какво да направим, така че да пътешестваме устойчиво и трудно ли се...

Младежи се учат да живеят устойчиво в еко общност край село Буново

Мотивирани поддръжници на екологичния начин на живот се срещнаха през септември в българско еко селище за обмяна на идеи, опит и ноу-хау техники. Младежкият...

Гората.бг подарява 15 000 дръвчета

Гората.бг ще раздаде безплатно 15 000 дръвчета на всички, които искат „да се събудят за доброто“. По този начин организацията ще отпразнува Деня на...

Как да предпазваме океаните с всяко пускане на пералнята

При всяко изпиране дрехите ни отделят микротъкани, които попадат във водния поток и така намират път към моретата и океаните. Това не би било...