7.4 C
София

Горски мъниста боровинки – магичните природни дарове

 

Омега 3 и 6, витамини и минерали, микроелементи, антиоксиданти и флавоноиди, сред които кверцетин, хиперозид, катехин и изокварцетин, каротеноиди, фитостероли, арбутин, хидрохинон, урзолова, хлорогенова и кафена киселина – съдържанието на боровинките звучи като урок по химия. Гарантираме ви обаче, че всяко от тези вещества имат вълшебно влияние върху здравето и добрия тонус на човека.

Днес у нас се срещат най-често три основни вида боровинки – черни, сини и червени, въпреки че сортовете на плодчето всъщност са десетки.

Черни боровинки

В началото на юли вече можете да сте сигурни, че с една горска разходка ще си подсигурите не само добро количество кислород и ще подобрите физическия си тонус, но и ще можете да си наберете собственоръчно черни боровинки. Най-горещите месеци юли и август са периодът, през който тези животворни храсти раждат най-много плод – чудесен мотив да се отървете от горещините в планината, минимум на 1700 м надморска височина.

Нашите баби добре познават черната боровинка и й се доверяват за добро зрение и памет.Тя е особено важна за хора, уморяващи зрението си, докато работят – летци, шофьори, взиращи се по цял ден в компютърен монитор.

Естествено, като повечето народни лекове и черната боровинка се е доказала в съвремието. Пресните плодчета са чудесно средство срещу проблеми със стомашно-чревния тракт, включително язви на дванадесетопръстника, жлъчнокаменна болест, доказано намалява и стомашните киселини. Успешно се борят с катаракта, подобряват стомашната микрофлора и са изключително полезни при диабет.

Сини боровинки

Учените смятат, че антиоксидантите всините боровинки намаляват натрупването на лошия холестерол по артериалните стени – основният виновник за сърдечносъдови заболявания. И това не е всичко – с проучвания е установено, че по отношение на антиоксидантните си качества сините боровинки се нареждат на първо място сред 40 други плодове и зеленчуци. Боровинковите антиоксиданти доказано неутрализират вредните свободни радикали, водещи до развитие на тежки заболявания, каквито са раковите. Един от най-важните антиоксиданти в това отношение е антоцианът и той се съдържа в добро количество в ситните плодчета. Можете да консумирате боровинките не само пресни, но и ако имате замразени, сушени и консервирани. Дори и замразена, синята боровинка запазва своето количество витамин С. В кухнята с тях можете да си приготвите общо взето всичко, на което обичате да слагате стафиди – зърнени закуски, кексове и кифлички, торти и чийзкейкове.

Червени боровинки

Червените боровинки виреят нависоко – над 700 м. надморска височина. Често се срещат, тъй като са изключително издръжливи храсти – дори температури под -40°С не могат да ги унищожат.

Червенките дребосъци не са така сочни и супер вкусни, както черната и синята им сестра. Но пък са плодчето, зреещо най-късно, когато вече не могат да бъдат открити другите сортове боровинки. Вероятно това е причината от тях традиционно да се приготвят сладка и конфитюри. Естествено, не са с по-лоши витаминозни качества, даже напротив – червената боровинка е перфектен източник на важните за метаболизма Омега-3 мастни киселини. Впечатление прави и съдържанието на витамин Е и желязо, които я превръщат в перфектен детоксикатор и то със съвсем нисък гликемичен индекс.

Червената боровинка има вече доказан ефект върху редица заболявания. Сокът от нея се бори с тежки заболявания като Алцхаймер, предотвратява бързото израстване на туморите, намалява растежа на стомашната бактерия хеликобактер пилори и подобрява циститите. Дребни, на фона на изброеното, изглеждат данните, че тази боровинка се справя и с нежеланото задържане на зъбна плака и регулира успешно холестерола.

И ако сега не сте мотивирани да хванете тояжката по горската пътечка в търсене на горски разкош, не забравяйте, че дори сушени или консервирани, тези малки скъпоценности са истинска здравословна бомба за вашия организъм.

 

Related Articles

Как да бъдем еко на път?

Възможно ли е да обикаляме света, без да оставяме негативен екологичен отпечатък? Какво да направим, така че да пътешестваме устойчиво и трудно ли се...

Младежи се учат да живеят устойчиво в еко общност край село Буново

Мотивирани поддръжници на екологичния начин на живот се срещнаха през септември в българско еко селище за обмяна на идеи, опит и ноу-хау техники. Младежкият...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Stay Connected

22,037FansLike
0FollowersFollow
0SubscribersSubscribe
- Advertisement -

Latest Articles

Как да бъдем еко на път?

Възможно ли е да обикаляме света, без да оставяме негативен екологичен отпечатък? Какво да направим, така че да пътешестваме устойчиво и трудно ли се...

Младежи се учат да живеят устойчиво в еко общност край село Буново

Мотивирани поддръжници на екологичния начин на живот се срещнаха през септември в българско еко селище за обмяна на идеи, опит и ноу-хау техники. Младежкият...

Гората.бг подарява 15 000 дръвчета

Гората.бг ще раздаде безплатно 15 000 дръвчета на всички, които искат „да се събудят за доброто“. По този начин организацията ще отпразнува Деня на...

Как да предпазваме океаните с всяко пускане на пералнята

При всяко изпиране дрехите ни отделят микротъкани, които попадат във водния поток и така намират път към моретата и океаните. Това не би било...