21.8 C
София

Глицеринът – какво не знаеете за него?

Глицеринът се съдържа в почти всеки продукт за грижа за кожата, но едва ли някой знае какво точно се крие зад тази съставка. Докато някои го определят като мек овлажнител за чувствителна кожа, други го обвиняват, че всъщност изсушава кожата. А и за произхода му има различни мнения. Синтетичен, животински, растителен? От всички тези неясноти, ясно е само едно – глицеринът разбунва духовете. Ние ще внесем малко светлина в мрака.

Какво е глицерин?

Описва се като като сладък сиропоообразен алкохол, получен от мазнини и масла. Безцветен, прозрачен и без миризма, глицеринът е един от най-популярните овлажнители и може да се открие в много козметични продукти: лосиони, кремове, шампоани, сапуни, балсам за устни…

Как кожата се предпазва от загуба на влажност

Това, което е мокро, обикновено изсъхва, тъй като водата се изпарява. По отношение на кожата това свойство може да се превърне в бумеранг. За да остане млада и здрава толкова дълго, колкото е възможно, кожата се нуждае от запазване на минимум 20% влага в нея. Ето защо кожата се защитава с един свой собствен трик – произвежда вещества, които действат като мини магнити, така че една част от влажността да се задържи. Към тях принадлежат уреята и глицеринът от захарен алкохол. Какво може да бъде по-добро от това вещество, така че при суха или груба кожа да се внесе отвън?

Добрите страни на глицерина

– Нетоксичен

Това важи, само ако е произведен от естествени мазнини и масла.

– Овлажнител

Глицеринът абсорбира водата от въздуха – свойство, което се нарича хигроскопичност. Това прави възможно глицеринът да приема влажността от въздуха и да я пренася върху вашата кожа. Той има толкова силни абсорбиращи свойства, че ако излеете вода върху него, не след дълго композията на чистия глицерин от 100% ще стане 80%, а останалото ще бъде вода.

– Прави кожата гладка

С напредването на възрастта кожата намалява способността си да задържа влагата, което я прави чувствителна към наранявания и зачервявания. Използвайки глицерина, тези проблеми, свързани със сухотата, могат да намалеят. Освен това глицеринът запълва микроскопичните пори в сухата кожа.

– Защитава

Поради двойното си действие да овлажнява и да запълва малките бръчици, глицеринът защитава лицето, като предпазва горния слой на кожата от външните въздействия. А този слой е важен, тъй като е естествена бариера за замърсители и организми, причиняващи заболявания.

Не толкова добрите му страни

– Времето може да въздейства в недобра посока на въздействието на глицерина. Най-важни са топлината и влажността. Така резултатите, получени от един и същ крем през есента и зимата, няма да са същите както през лятото.

– Тъй като глицеринът работи добре с водата, той се включва по-добре в маски за коса които остават в косата, отколкото в отмиващи се балсами. Същото е и за кремовете, които остават върху кожата, вместо за измиващите се продукти.

Правилната комбинация: Тайната на добрия крем с глицерин

Идеята да се включи глицеринът в продуктите за грижа за кожата е добра, но съществува един малък проблем – работи само при висока влажност на въздуха. Ако радиаторите работят на пълна мощност или леденият вятър ни свири в ушите, глицеринът извлича влажността от съединителната тъкан на кожата, така че тя отвътре навън губи жизненоважната за нея вода. Ефектът на запазване на влажността на кожата се обръща на 180 градуса. Следователно дали един глицериносъдържащ продукт хидратира или изсушава кожата, зависи изключително много от неговата добре съставена формула.

Съдържанието на захариден алкохол в никакъв случай не трябва да надвишава 10%. Освен това кремът трябва да доставя достатъчно вода, така че глицеринът да не зависи от влажността на въздуха или от съдържанието на вода в по-дълбоките слоеве на кожата. Също така е важно в крема да има достатъчно растителни масла, така че глицеринът да може да изиграе своята водозадържаща роля.

Едно вещество, много източници: произход и производство

Маслиновото масло е извлечено от маслини, екстрактът от невен – от цветовете на невена, а откъде всъщност произхожда глицеринът, който се използва в кремовете за ръце, лосионите за тяло и балсамите? Той не се среща самостоятелно в природата, но е част от много растителни и животински мазнини. Когато те се разделят, например при производството на сапуни, глицеринът се явява отпадъчен продукт. Тъй като конвенционалните сапуни са произвеждани предимно от говежда лой, дълго време грицеринът беше от животински произход. Синтетичното производство от нефт също беше много популярно за известно време. В последно време се налага производството на растителен глицерин. През последните години има и нови източници за получаване. Например като страничен продукт при производството на био горива.

Друг източник на растителен глицерин е палмовото масло. Това е добре за кожата, но не е добре за климата, защото за да се създадат насаждения от маслодайни палми, големи територии от джунглата преди това са били изсечени. Джунглата на Амазонка е застрашена, а заедно с това огромното био разнообразие с нея, а по-малкото гори променят климата, валежите и температурите.

Био красота: глицерин със „съвест“

Производителите на био козметика обикновено използват глицерин, чийто произход е от биологично отгледани растения. За сертифицираните био продукти, съставките, получени от нефтени продукти, са също такова табу, както и съставките, получени от мъртви животни. Можем да сме сигурни и за отпадъците от производството на био гориво, защото зърнените култури, от които се произвежда био дизелът, са отгледани традиционно. Произходът на този растителен глицерин не е необходимо да се доказва, защото съставките за един сертифициран био продукт не е задължително да са 100% био. Тъй като био производителите възприемат работата си много отговорно, почти всички доброволно се отказват от глицерин, получен от конвенционално отгледани растения. Ако глицеринът е получен от палмово масло, производителят на био козметика го търси приоритетно от Южна Америка, където има еко насаждения, заради които не са изсечени тропически гори. Пестицидите и торовете са забранени, а възнаграждението на работниците в плантациите е справедливо.

Related Articles

Как да бъдем еко на път?

Възможно ли е да обикаляме света, без да оставяме негативен екологичен отпечатък? Какво да направим, така че да пътешестваме устойчиво и трудно ли се...

Младежи се учат да живеят устойчиво в еко общност край село Буново

Мотивирани поддръжници на екологичния начин на живот се срещнаха през септември в българско еко селище за обмяна на идеи, опит и ноу-хау техники. Младежкият...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Stay Connected

22,037FansLike
0FollowersFollow
0SubscribersSubscribe
- Advertisement -

Latest Articles

Как да бъдем еко на път?

Възможно ли е да обикаляме света, без да оставяме негативен екологичен отпечатък? Какво да направим, така че да пътешестваме устойчиво и трудно ли се...

Младежи се учат да живеят устойчиво в еко общност край село Буново

Мотивирани поддръжници на екологичния начин на живот се срещнаха през септември в българско еко селище за обмяна на идеи, опит и ноу-хау техники. Младежкият...

Гората.бг подарява 15 000 дръвчета

Гората.бг ще раздаде безплатно 15 000 дръвчета на всички, които искат „да се събудят за доброто“. По този начин организацията ще отпразнува Деня на...

Как да предпазваме океаните с всяко пускане на пералнята

При всяко изпиране дрехите ни отделят микротъкани, които попадат във водния поток и така намират път към моретата и океаните. Това не би било...