22.8 C
София

Генно инженерство за бъдещи родители

 

Съвремената наука генетика и по-скоро нейното разделение, известно с наименованието епигенетика, недвусмислено доказват, че изменения във фенотипа могат да настъпят без промени в структурата на ДНК. Гените се влияят от фактори на средата като храна, вода, въздъх, ниво на замърсеност, стрес и чрез тяхното контролиране можем да влиеем върху наследствения си материал. Иначе казано, ние можем да подобрим своя генетичен материал като изграждаме навици, благоприятстващи включването на „добрите“ гени и ограничавайки влиянието на „лошите“ гени, носители на различни семейни заболявания и обремененост.

Важно е да осъзнаете, че създаването на потомство е съзидателен акт, който изисква предварителна подготовка, за да могат телата ви да изградят оптималния генетичен материал, на който са способни. Желателно е да започнете с подготовката поне 120 дни преди първия опит за зачеване, тъй като това е времето, необходимо за пълното узряване на една яйцеклетка. Всичко, с което се храните или влизате в контакт през 4-те месеца преди зачеване, оказва сериозно влияние върху бъдещото здраве на вашето бебе. Дали детето ви ще има здрава и устойчива имунна система, дали ще бъде склонно към развиване на алергии, астми, екземи и други наследствено предавани заболявания, зависи от условята, при които се развиват женската яйцеклетка и мъжките сперматозоиди през тези 120 дни. Ето защо е важно да си дадете 4 месеца за подготовка, преди да пристъпите към едно от най-значимите и вълнуващи събития във вашия съвместен живот – създаването на дете.

Ето и какво е добре да направите в рамките на тази подготовка. Започнете с изчистване на телата си.

1.      Холистичен детокс

Смисълът на детокса е да прочистите домовете, телата и съзнанието си от натрупаните токсини. Да се освободите от нездравословната храна, химическите продукти и вредните навици, да изпратите послание на вашето подъзнание, че започвате „на чисто“. Много от вас вероятно асоциират детокса единствено с ограничаване на приема на храна, но това е само част от холистичния детокс. Освен чрез храната, ние поемаме токсини и натрупваме метаболитни отпадъци от козметиката, която използваме – почистващи и измивни средства, боя за коса, лак за нокти, кремове, овлажнители, декоративна козметика, пяна за коса и т.н., от битовата химия, с която почистваме домовете си – избелващи препрати, прах за пране, омекотители, ароматизатори, спрейове за мебели и др; от водата, която използваме в домакинството си за пиене, миене и готвене; от уредите, които излъчват електромагнитна радиация – мобилни телефони и устройства за пренос на данни, телевизори, компютри, лаптопи, безжични рутери, електронни часовници и т.н.; от ежедневния стрес, на който сме подложени. За оптимален ефект по време на детокса и след него е добре да замените личната козметика и битовата химия със сертифицирани органични препарати, при които има строг контрол на качеството и е ограничено използването на съставки, които вредят на вас и на околната среда. Стандартните продукти съдържат различни токсични съставки – парабени, които се свързват с появата на рак на гърдата, натриев сулфат, за който се знае, че предизвиква преждевременно остаряване на кожата, пропилен гликол, причиняващ дерматит и много други съставки, които отключват развитие на ракови клетки и хормонални смущения. Няма по-добър момент да изхвърлите от дома си подобни съставки, от момента, в който се подготвяте за бъдещия член на семейството.

Физическият детокс на свой ред има за цел да освободи тялото ви от вещества, които натоварват имунната система, черния дроб, бъбреците и панкреаса. По време на детокса не е добре да консумирате алкохол, кафе, чай, млечни продукти, тестени изделия, захар, бял ориз, бяло брашно, бяла захар, трансмазнини, преработени храни, газирани и сладки напитки.

Много от изредените по-горе храни причиняват хранителна непоносимост в голям процент от хората. Подобна непоносимост може да се прояви като главоболие, хронична умора, запушен нос, безсъние, подуване, киселини и промени в настроението. По-сериозни прояви, за които вероятно сте чували, са лактозната и глутеновата непоносимост.

Ако имунната ви система е принудена непрекъснато да неутрализира метаболитните остатъци от храни, към които имате непоносимост, тя може да реагира враждебно към семенната течност на партньора ви или към оплодената яйцеклетка и да я унищожи. Това може да предизвика създаването на антитела спрямо сперматозоидите на вашия партньор или да ви предразположи към помятане.

Ако подозирате, че имате хранителна непоносимост към дадена храна, е добре да го потвърдите с кръвен тест и да я елиминирате от менюто си, като осигурите на тялото си поне 3 месеца, за да се освободи от имунните реакции.

Което ни отвежда до втората стъпка от подготовката за дете, а именно:

2.      Медицински тестове

Желателно е преди опит за зачеване бъдещите родители да си направят общи кръвни, медицински и стоматологични тестове. Гинекологичният преглед е задължителен, за да се уверите, че не се налага лекуването на влагалищни гъбички или бактерии, което изисква употребата на синтетични медикаменти.

Ако имате нередовен цикъл, склонност към напълняване, студени ръце и крака, чести промени в настроението и умора, е добре да проверите и нивата на щитовидните хормони. Нередовната функция на щитовидната жлеза, която напоследък се проявява при все повече жени, може да предизвика трудности при зачеването. Добрата новина е, че в повечето случаи това състояние може да се коригира единствено с промени в начина на хранене и без намесата на лекарства и изкуствени хормони.

3.      Начин на хранене

Едва ли някой ще се учуди, че начинът ни на хранене е пряко свързан с личното ни  здраве и способността ни да заченем, износим и родим здрави деца. Независимо дали избирате да консумирате животински продукти, да бъдете вегетарианци, вегани или да се придържате към друг популярен начин на хранене, онова, което прави храненето ви здравословно, е прясната, органична, сезонна и разнообразна храна. Всички плодове и зеленчуци започват да губят полезните си вещества, витамини и ензими, след откъсването. Затова е важно да се стремим да консумираме колкото е възможно повече пресни продукти.

Пестицидите, хербицидите и другите токсични вещества, с които се пръскат неорганичните продукти, съдържат освен всичко останало множество псевдо-хормони, които могат да разстроят хормоналния баланс на телата ни и да затруднят зачеването. Затова винаги, когато е възможно, избирайте органични продукти, а във всички останали случаи измивайте внимателно плодовете и зеленчуците и никога не ги яжте с кората.

Добре е да знаете, че вашата репродуктивна система обича качествените протеини и полезните мазнини. Затова всеки ден консумирайте пълноценен растителен протеин или нетлъсто месо, добавяйте към храната си ядки и семена, съдържащи есенциално мастни киселини. Все повече жени и мъже днес изпитват дефицит на омега-3 мастни киселини, тъй като е трудно да си осигурим необходимото дневно количество единствено посредством храната. Това е едно от веществата, които е добре да си набавяме посредством качествени

4.      Хранителни добавки

Мнозина биха възразили, че хранейки се пълноценно, не би следвало да използваме хранителни добавки. Истината е, че храната днес е много различна, от тази, която са консумирали поколенията преди нас. Продължителната употребата на торове и други химикали, както и отглеждането на моно-култури е довело до изключително обедняване на повърхностния слой на почвата и до намаляване на минералния му състав. Отдалечеността на градовете от местата, където се отглеждат плодовете и зеленчуците, продължителният транспорт и складиране, причиняват загуба на цении витамини и ензими. И докато храната става все по-бедна на полезни вещества, нуждите на телата ни нарастват все повече, тъй като стреса, токсините и системното недоспиване ни изтощават и повишават необходимостта на оргазнизма от допълнителни хранителни вещества. Този факт е особено валиден по време на бременност и кърмене, при подготовка за забременяване, при възстановяване от заболяване и в моменти на силен стрес.

Онова, което е важно да знаете при избора на хранителни добавки, е че не всички витамини и минерали, предлагани на пазара, са еднакви. Голяма част от тях са със синтетичен произход, съдържат оцветители, филъри и други вещества, които ги правят частично или напълно неусвоими от организма. Затова при избора на добавки е добре внимателно да проучите качеството на продукта и да сте наясно с дефицитите на собствения си организъм, за да ги подберете правилно. При този избор е препоръчително да се консултирате със специалист по хранене.

5.      Начин на мислене

Не по-малко токсични от храната могат да бъдат и нашите мисли. Стресът, негативните мисли, неразрешените конфликти, вътрешната тревожност създават неблагоприятна за успешно забременяване среда. Животът на високи обороти е живот под стрес, при който тялото непрекъснато синтезира стресогенните хормони адреналин и кортизол. Тези хормони на свой ред потискат половите хормони естроген, тестостерон и прогестерон. Системното излагане на стрес, без прилагане на техники и механизми за снижаване му, могат да причинят спиране на овулацията и прекъсване на менструалния цикъл при жените, както и промяна в качеството и количеството на сперматозоидите при мъжете. Не пренебрегвате сигналите на тялото си, че е под стрес!

Много често източниците на стрес – кариера, финанси, трафик, проблеми с близки и приятели са фактори, които не можем да отсраним, но онова, което можем да променим, е начинът, по който реагираме на стреса. Редовното прилагане на техники за стрес-мениджмънт като медитация, визуализция, позитивни утвърждения, дихателни техники и само-хипноза, могат значително да подобрят физическото и емоционалното ни здраве, да помогнат за бързо и лесно забременяване. Прилагането им пък по време на бременността прави този период значително по-лек за жената, опосредства пренаталното общуване и спомага за изграждането на здрава психична основа в бъдещото дете.

6.      Сън и почивка

И докато техниките за стрес-мениджмънт са средство за емоционално разтоварване и презареждене, не по-малко от важни от тях са сънят и физическата почивка. По време на съня клетките в тялото ни се регенерират и възстановяват, балансира се хормоналната функция, а преживяното през деня се интегрира в нашето подсъзнание. От съществено значение за качеството на съня е подговката за него и средата. Това означава добре проветрена спалня, в която няма източници на електромагнитна радиация. Устройства като телевизор, компютър, мобилен телефон и таблет не бива да бъдат оставяни в спалнята през нощта.

От значение за добрия сън е и последното ви хранене за деня да е поне 3 часа преди лягане. Ако си легнете с пълен стомах, енергията ви ще бъде ангажирана в храносмилане, а не в клетъчно възстановяване и хормонален баланс.

7.      Движение

И последно, но не и по-важност, при подготовката за зачеване е важно да обърнете внимание върху вашата физическа активност. Все повече хора днес водят твърде статичен начин на живот и не се движат достатъчно. Добрата физическа активност помага за освобождаване от стреса, за контрол на теглото, предпазва от остеопороза и диабет тип 2, от рак на гърдата и на дебелото черво, от артрит и импотентност, от високо кръвно налягане и сърдечно-съдови заболявания, като в същото време подобрява настроението и укрепва имунната система. Ето защо редовното движение ще ви помогне да заченете по-лесно и да създадете по-здраво поколение. За целта е необходимо да отделяте по 60 минути поне три пъти седмично за спорт и всеки ден да ходите пеша поне 20 минути. Открийте вашия любим спорт – опитайте аеробика, плуване, йога, пилатес, фитнес и т.н. Отидете в залата с приятелка или с партньора си. Според статистиката хората, спортуващи по двойки, по-рядко пропускат тренировка. И дори ако в началото ви е трудно да се мотивирате да спортувате редовно, бъдете убедени, че от един момент нататък тялото ви само ще го изисква и ще ви подсеща да грабнете спортния сак на излизане от къщи.

 

Всяко важно събитие в живота ни – от избора на образование и професия до участие в спортно събитие, значим бизнес проект, или покупка на дом, изисква предварително проучване и подготовка. Създаването на дете е едно от най-значимите събития в живота на двама души и повече от всичко останало този съзидателен акт се нуждае от правилните знания и подготовка, за да се радва вашето дете на добро здраве и здрави родители!

Related Articles

Как да бъдем еко на път?

Възможно ли е да обикаляме света, без да оставяме негативен екологичен отпечатък? Какво да направим, така че да пътешестваме устойчиво и трудно ли се...

Младежи се учат да живеят устойчиво в еко общност край село Буново

Мотивирани поддръжници на екологичния начин на живот се срещнаха през септември в българско еко селище за обмяна на идеи, опит и ноу-хау техники. Младежкият...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Stay Connected

22,037FansLike
0FollowersFollow
0SubscribersSubscribe
- Advertisement -

Latest Articles

Как да бъдем еко на път?

Възможно ли е да обикаляме света, без да оставяме негативен екологичен отпечатък? Какво да направим, така че да пътешестваме устойчиво и трудно ли се...

Младежи се учат да живеят устойчиво в еко общност край село Буново

Мотивирани поддръжници на екологичния начин на живот се срещнаха през септември в българско еко селище за обмяна на идеи, опит и ноу-хау техники. Младежкият...

Гората.бг подарява 15 000 дръвчета

Гората.бг ще раздаде безплатно 15 000 дръвчета на всички, които искат „да се събудят за доброто“. По този начин организацията ще отпразнува Деня на...

Как да предпазваме океаните с всяко пускане на пералнята

При всяко изпиране дрехите ни отделят микротъкани, които попадат във водния поток и така намират път към моретата и океаните. Това не би било...