15.8 C
София

Възстановят традиционно сушило за сливи

Ще участват членовете на читалище „Христо Ботев 2008” – автори на проекта, местни жители и гости от партньорски читалища в Габрово. Събитието полага началото на строителството на сушило за сини сливи, възстановявано по проекта „НеЗабравено имане – 2“.

Сламата или по-точно мекината (най-дребният остатък при вършитба), с която ще бъде замесен кирпичът, ще пристигне от едноименното село в община Ситово. Ще го донесат самодейците от добруджанското село, откъдето тръгват корените на днешните балканджии в Гарван и съседните габровски села. В най-тежките години на робство преселниците изоставили плодородната си земя и се скрили във вековните гори на габровския Балкан. Векове по-късно далечните роднини от крайдунавското и балканското село Гарван ще се съберат за поредна среща, за да забъркат здравата спойка на традиционните тухли от кал, в която ще вложат и шепа дребна слама от златното жито на Добруджа.

Желанието на доброволците от „НеЗабравено имане – 2” е да възстановят старо кирпичено сушило от с. Гергини, подлежащо на премахване, и да го преместят в двора на читалището в Гарван, където да заживее своя втори живот. Възстановяването на сушилото ще възроди местната традиция за преработка и съхранение на плодове и зеленчуци, вместо варенето на компоти и конфитюри, ще даде възможност за ползването на био технологии при съхранението на храната и ще разнообрази менюто на местните, като прибави вкусни и здравословни храни.

Доброволците разчистиха терена, където вече са поставени основите на сушилото. Направена бе ограда, а стар кладенец бе възстановен и обезопасен. Постепенно се създава малък етнопарк до старото гарванско училище с читалищната библиотека, етнографската музейна сбирка и клуба на доброволеца.

Читалище „Христо Ботев 2008”, което инициира и осъществява проекта, провежда последователна дейност за запазването на местното биоразнообразие. При тяхната предишна инициатива „НеЗабравено имане” чрез ашладисване бяха съхранени около 20 вида устойчиви на вредители местни сортове овощни дръвчета, което дава възможност на стопаните да отглеждат плодове без или с ограничено ползване на вредни химикали. Сега с „НеЗабравено имане – 2” възстановяването на сушилото ще даде възможност и за здравословната преработка и съхранение на домашната био продукция.

Сушилото е начин да бъдат възродени забравени местни практики, които могат да създадат поминък на семействата от района. Чистата природа, развитието на семейното стопанство и екологичното самосъзнание на местните хора, допринасят за устойчивото развитие на малките населени места, а това е опит да се пречупи тенденцията за обезлюдаване на селата в Габровския Балкан. Чрез дейността си читалището се стреми да създава подкрепяща среда за дребното фермерство, поминъка и отдиха на жителите и собствениците на имоти.

Пряката полза от сушилото е свързана най-вече със здравето. Постепенно то ще измести традицията за варене на компоти, комфитюри и сладка с големи количества бяла захар. Освен това води до спестяване на електричество при приготвянето на храната. Не на последно място сушилото допринася за превръщането на една замърсена територия в центъра на селото в привлекателен за отдих парк. Възможността да се възползват от възстановеното сушило ще имат близо 1000 постоянни и пребиваващи жители на Гарван, както и всички от съседните населени места и областния град.

Организаторите на проекта очакват хората да използват сушилото ежеседмично през есента, когато масово се преработват плодове и зеленчуци, както и периодично от късна пролет до края на лятото – предимно за сушене на гъби и някои видове зеленчуци. Доброволците от читалището се надяват да предизвикат интереса на местните към консумацията на сушени продукти, която може да се превърне в удачна дейност за подпомагане на семейния бюджет. Сушилото ще обогати дейността на „Христо Ботев 2008” с възстановки и демонстрации и включването им в туристическите програми за гостите в региона.

До приключването на проекта през октомври предстоят още строителни работи.  Завършването им ще бъде ознаменувано с ритуал по запалване на сушилото и демонстрации. Освен сушенето на плодове ще бъде показано как се прави традиционното ястие триенца, как се пекат на жар чушки, картофи и др. Децата от района ще се включат в уъркшоп „Вкусни картини“ и ще получат информация за местните традиции, здравословното хранене и природосъобразния начин на живот. Накрая на място до сушилото ще бъде поставена информационна табела. Цялата информация относно построяването и функционирането му ще бъде включена и в брошура, която да популяризира направата на съоръжението и да привлече любителите на здравословната храна.

Related Articles

Как да бъдем еко на път?

Възможно ли е да обикаляме света, без да оставяме негативен екологичен отпечатък? Какво да направим, така че да пътешестваме устойчиво и трудно ли се...

Младежи се учат да живеят устойчиво в еко общност край село Буново

Мотивирани поддръжници на екологичния начин на живот се срещнаха през септември в българско еко селище за обмяна на идеи, опит и ноу-хау техники. Младежкият...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Stay Connected

22,037FansLike
0FollowersFollow
0SubscribersSubscribe
- Advertisement -

Latest Articles

Как да бъдем еко на път?

Възможно ли е да обикаляме света, без да оставяме негативен екологичен отпечатък? Какво да направим, така че да пътешестваме устойчиво и трудно ли се...

Младежи се учат да живеят устойчиво в еко общност край село Буново

Мотивирани поддръжници на екологичния начин на живот се срещнаха през септември в българско еко селище за обмяна на идеи, опит и ноу-хау техники. Младежкият...

Гората.бг подарява 15 000 дръвчета

Гората.бг ще раздаде безплатно 15 000 дръвчета на всички, които искат „да се събудят за доброто“. По този начин организацията ще отпразнува Деня на...

Как да предпазваме океаните с всяко пускане на пералнята

При всяко изпиране дрехите ни отделят микротъкани, които попадат във водния поток и така намират път към моретата и океаните. Това не би било...