21.8 C
София

Всичко, което трябва да знаете за кленовият сироп

Кленовият сироп може да замести захарта във всички области на нейното приложение – като подсладител за горещи напитки или печени тестени изделия. Освен това може да се добавя не само към сладки, но и към месни или зеленчукови ястия.

Произвежданият в Канада кленов сироп има уникални свойства – вместо вредна захароза съдържа изработена от дървото сладка глюкоза и голямо количество полезни микроелементи. Интересно е, че 80% от кленовия сироп по света е произведен в канадската провинция Квебек. От 40 л естествен сок се получава средно 1 л сироп или мека кленова захар. В истинския кленов сироп не се добавят консерванти, оцветители и ароматизатори и е изключително богат на полезните елементи калий, калций и желязо.

Ползите от този сладък сироп са открили индианците още преди откриването на Америка от Колумб, но през ХVІІІ в. производството на кленова захар намалява, тъй като тогава започва масовото отглеждане на тръстика, чиято захар се произвежда по-лесно и е по-евтина. Дори в днешни дни захарният клен расте само в Северна Америка.

Освен че не вреди на организма както рафинираната захар, кленовият сироп дори е полезен, като едно от основните му качества е, че осигурява естествена защита срещу развитието на диабет и метаболитен синдром.

Популярна в последните години е диетата Master Cleanse, която включва прясно изстискан лимонов сок, лют червен пипер, кленов сироп и вода. Това е изключително ефективен метод за бързо и значително отслабване чрез очистване на организма от пестициди и химични хранителни добавки. Тази програма може да бъде спазена по различни начини:

1) При пълния детокс се консумира само и единствено напитката в продължение на 10 дни до 2 седмици. На начинаещите се препоръчва диетата да бъде с продължителност около 6 дни. При лесната програма трябва да консумирате по 1 чаша от напитката 3-4 пъти дневно, 30 мин. преди всяко хранене.

2) Друг вариант е програмата „Заместване на хранене“, като в нея 1 или 2 от храненията се заместват с 2-3 чаши от коктейла.

3) Програма за прочистване „Веднъж седмично“ представлява режим, в който напитката се консумира веднъж седмично, но се пие през целия ден.

Генералната програма включва прилагане на пълния режим 2 пъти годишно за няколко дни и програмата „Веднъж седмично“ – всяка седмица без пропускане.

Не забравяйте, че колкото по-бързо се опитвате да отслабнете, толкова по-лесно би могъл да се прояви йо-йо ефект. Ако редуцирането на килограмите се извършва стъпка по стъпка, рискът от възвръщане и дори покачване на изходното тегло след диета намалява.

Все по-често срещана практика сред някои колеги е да препоръчват т.нар. лечебно гладуване на своите пациенти, което правено вкъщи, може да се окаже много опасно. Не трябва да се забравя, че за да е наистина здравословно и напълно безопасно, гладуването се препоръчва, когато човек е под специализирано наблюдение, за да се предотврати възникването на определени заболявания и подходът трябва да се индивидуализира при всеки конкретен случай. Важно е да бъдат проверени хранителните навици на пациента и здравословния му статус (наличие на заболявания, алергии, физикално състояние), които са от съществено значение за създаването на евентуалната диета.

Задържането на целевите килограми минава през два основни етапа.

Първият етап е трайна промяна на хранителните навици към здравословен модел.

Вторият етап – постепенно и дозирано преминаване към обичаен модел на хранене под наблюдението на специалист.

Когато в продължение на 3 месеца едно тегло бъде задържано с обичайно хранене, то тогава се счита, че организмът е свикнал с новите килограми и ще ги запази. Задържането на ниско тегло се осъществява по-успешно, ако се съчетае с двигателна активност и се подкрепя с подходящи хранителни добавки за запазване на теглото.

Рецепта за хидратираща напитка за събуждане с кленов сироп

дестилирана вода

сокът на половин лимон

1 ч.л. кленов сироп

2 с.л. сок от бреза

Related Articles

Как да бъдем еко на път?

Възможно ли е да обикаляме света, без да оставяме негативен екологичен отпечатък? Какво да направим, така че да пътешестваме устойчиво и трудно ли се...

Младежи се учат да живеят устойчиво в еко общност край село Буново

Мотивирани поддръжници на екологичния начин на живот се срещнаха през септември в българско еко селище за обмяна на идеи, опит и ноу-хау техники. Младежкият...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Stay Connected

22,037FansLike
0FollowersFollow
0SubscribersSubscribe
- Advertisement -

Latest Articles

Как да бъдем еко на път?

Възможно ли е да обикаляме света, без да оставяме негативен екологичен отпечатък? Какво да направим, така че да пътешестваме устойчиво и трудно ли се...

Младежи се учат да живеят устойчиво в еко общност край село Буново

Мотивирани поддръжници на екологичния начин на живот се срещнаха през септември в българско еко селище за обмяна на идеи, опит и ноу-хау техники. Младежкият...

Гората.бг подарява 15 000 дръвчета

Гората.бг ще раздаде безплатно 15 000 дръвчета на всички, които искат „да се събудят за доброто“. По този начин организацията ще отпразнува Деня на...

Как да предпазваме океаните с всяко пускане на пералнята

При всяко изпиране дрехите ни отделят микротъкани, които попадат във водния поток и така намират път към моретата и океаните. Това не би било...