6.8 C
София

ВСИЧКИ ЗАБОЛЯВАНИЯ СЕ ЛЕКУВАТ С ПРАВИЛНО ХРАНЕНЕ

 

– Крие ли рискове навикът на съвременния човек да се впечатлява от анонимни съвети за здравето в интернет например?

– Крие огромни рискове! Наистина огромни, защото вече съм видяла негативите върху мои клиенти, хора, съсипали много сериозно здравето си. Виждала съм 20-годишни момичета, които тежат 30 кг. Моята много гореща препоръка е хората да не вярват на всичко, което четат в медиите, или виждат по телевизията. Често хората, които се изказват, не са експерти, чули са нещо някъде и дори не го пресъздават правилно.

– Когато например не можем да отслабнем – тогава ли е нужна намесата на специалист?

Да, защото понякога невъзможността да се отслабне е свързана задкулисно с някакъв здравословен проблем. Най-елементарният, за който всички се сещат, е свързан с щитовидната жлеза. Но той е само един от многото. Може да става дума за хранителни алергии, защото при тях всъщност гените, които регулират мазнините, се самоизключват, т.е. те спират да изгарят мазнини, няма как да се случи нещо друго, освен качване на килограми. Обикновено проблемът е хормонален, но хормоните са много, така че вариантите също са толкова. В основата може да е недостатъчният сън, или сън през деня, когато човек работи нощни смени. Тогава хормонът, който ни подава чувството за глад, е доста по-активен. А ако не спим добре, е нормално да ядем повече през деня и да качваме повече килограми. Но е хубаво да се направи консултация със специалист, той знае какви въпроси да зададе, за да може да елиминира, или да докаже някои от възможните причинители.

– Кои заболявания доказано се дължат от натрупване на токсини в организма?

Всички! Наистина са абсолютно всички! По принцип заболяванията в човешкия организъм имат два корена, два причинителя, извън генетическите ни заложени и не съществуват други. Това са недостигът на някакви ценни вещества в организма и излишъкът от някакви вещества. Просто не съществува друга причина за някое заболяване. Знаем как излишък от захар може да причини диабет, но излишъкът от токсини също попада в тази категория. Най-тежката диагноза, която токсините могат да ни причинят, е раковото заболяване.

Кои вещества трябва да присъстват задължително в хранителния ни режим, за да се поддържаме здрави?

За мен специално това са зеленолистните. Ако разделим животинското царство на хищници и тревопасни, думичката, която се откроява, е тревопасни, те се хранят с трева. Те са здрави, със здрава костна и мускулна структура. Всъщност в момента единствените животни, които имат нашите заболявания, са домашните ни любимци, защото ги храним с нашата храна.

През студените месеци с какво ни застрашава недостигът на витамин Д и какво можем да направим?

Витамин Д принципно е много голям проблем, недостигът му също е една от причините за качване на килограми. Попаднал в организма ни, също спомага за произвеждането на един определен хормон, а при липсата му наддаваме килограми. Лично аз бих посъветвала всеки от време навреме профилактично да приема някаква форма на витамин Д като хранителна добавка. Това е слънчевият витамин, лятно време си го набавяме с излагане на слънце за около 30 минути дневно, което е напълно достатъчно. 6 месеца обаче, в които няма такова слънце, на което да се изложим, ние самите естествено стоим повече вътре затворени и сме в недостиг на витамин Д. Една от последните статистики сочи, че 70 % от българите страдат от недостиг на този витамин.

– Има ли хора, които в никакъв случай не трябва да се подлагат на детоксикация?

– Всички здравословни проблеми могат да се решат чрез детокс, но има хора, които не бива в никакъв случай да прибягват до него. На първо място това са бременните и кърмещите жени, защото по този начин могат да навредят и на себе си, и на плода. На второ място са всички, които имат някакъв проблем с храносмилателния тракт – гастрити, язви, колити. Защото суровата храна е твърда и когато имаме налице една кървяща язва, твърдата храна ще я раздразни допълнително, дори една сурова ядка е достатъчна.

– А какво да правят тези хора, тези диагнози в повечето случаи вече са хронични?

– При тях трябва да се направи първо корекция на въпросното хронично заболяване. Това се прави с много специфичен режим и комплекс от добавки. Имам доста такива клиенти.

– Все повече хора разбират, че не могат да метаболират правилно фолиевата киселина, на каква храна да наблегнат? Това се дължи на един дефектен ген, който често се установява при изследване за наследствени тромбофилии, той причинява репродуктивни проблеми.

– В момента може би здрав човек не съществува. Като цяло всичките водноразтворими витамини В комплекс ги имаме в зеленолистните, т.е. те са с най-голямо съдържание на витамин К и В комплекс. Отделно хранителната мая също е много богата на витамин В, но аз лично смятам, че ако човек добави зеленолистните под някаква форма поне веднъж дневно в менюто си – дали ще е зелено смути, зелена салата, или ще си сготви спанак с ориз, това е най-хубавото нещо, което може да направи за себе си. Там има най-голяма концентрация на ценни вещества.

– Днес са изключително разпространени заболяванията на щитовидната жлеза – можем ли да й помогнем с някаква леснодостъпна за българите храна? Проблемът тук не е наличието на заболяването, а че трудно подлежи на контрол.

– В момента всеки втори човек е със Синдром на Хашимото. Разликата между традиционната медицина и нутриционистиката, е че медицината в момента прави две неща: може да подтисне симптоматиката на принципа „Боли те глава – ето ти хапче, за да спре“, и ако може нещо да се изреже – реже и маха проблема. Това прави съвременната медицина, за разлика от нея, нутриционистите се опитват да стигнат до корена на проблема, кое е причинило даденото заболяване. Защото когато махнем корена на проблема, след това нямаме проблем.

Хашимото, проблемите с щитовидната жлеза започват с излагане на радиация, затова в момента има много голям пик на регистрирано Хашимото, като това обикновено са хора на възраст 25-35 години и по време на Чернобилската авария са били на крехка детска възраст. В момента буквално всичките ми клиенти с щитовидни заболявания са на тази възрастта 25-35 години, много е страшно. На първо място е радиацията, но възниква въпросът защо не се е отключило заболяването при всеки, след като всички сме били изложени на една и съща радиация? Някои от тези хора обаче в някакъв момент са имали нарушена микрофлора на червата, т. нар. кандида, която е прераснала в множество хранителни алергии и непоносимости, които дълго не са били открити. И цялата тази верига от последствия е довела до автоимунно заболяване, какъвто е Синдромът на Хашимото.

– А може ли да има такава гъбична инфекция, която да протече без симптоматика?

– Не, всеки от нас има някаква симптоматика, на която спираме да й обръщаме внимание, свикваме с нея. При по-тежката й форма на кандидата например имаме неврологични изменения – депресивни и летаргични състояния, чести смени на настроението, изнервеност. В по-начална форма при жените се отличават постоянни цистити и вагинални инфекции, при мъжете гъбички по краката и ноктите, списъкът е с 50 симптома.

И така – първо радиацията, после гъбичната инфекция… Могат да минат години, докато се стигне до алергии и непоносимости, после самите алергии вилнеят още няколко години… Наличието на алергия е постоянен възпалителен процес, който се случва в нашето тяло. По тази причина организмът ни се бори с него през цялото време и не може да обръща внимание на нищо друго. Затова обикновето този процес води до по-сериозно заболяване. В България се прави изследване за кандида в лабораториите, другият начин е симптоматичния въпросник, т.е. човек или има симптоматиката и я игнорира, или я няма. Нямам клиент без такива симптоми, който да е развил автоимунно заболяване.

– Кои храни могат да регулират кръвното налягане?

– Има храни, които пречат на регулирането на кръвното налягане, това са тези с високо съдържание на натрий, или т.нар. трапезна сол. Човек с високо кръвно налягане трябва да спре да консумира натрий. И в тази категория, извън солта, която си слагаме, трябва много да се внимава и с периферната сол – сирена, кашкавали, маслини, всичко, което по принцип е богато на сол. Като се елиминират тези храни, се преминава към калиева сол, която е с много ниско съдържание на натрий. Той не трябва да превишава  1, 8 гр. дневно. Това е единствената корекция на високо кръвно!

– А захарта и инсулина?

– Последни изследвания по темата показват, че захарта не е единственият проблем, а всичко, което е с висок гликемичен индекс. Тук влизат всички рафинирани храни – бяла захар, бяло брашно, бял ориз. Всъщност те вдигат кръвната захар и човек дори да спре само захарта, ако продължи да яде банички, кифли и бял хляб, пак няма да може да коригира инсулина.

            При началните форми на инсулинова резистентност и началната форма на диабет, най-лесният начин да се справим с проблема е да се стараем всяко едно от ястията ни да е балансирано и в него да присъства някакъв протеин.          Защото той не позволява да имаме резки пикове в кръвната захар, а това е целта.

– Как да се предпазим от пестицидите, с които са „обогатени“ зеленчуците и плодовете?

– Извън класическата препоръка да си купуваме био продукти, или да си ги произвеждаме сами, най-елементарният вариант за сваляне на пестицидите е накисването им във вода с някаква киселина. Това може да е някакъв оцет, сода за хляб, или лимонов сок. Пестицидите, с които пръскат в момента, ги правят така, че да устояват на дъжд и затова накисването на зеленчуците само с вода, което преди действаше, вече не е ефективно. Само водата не е достатъчна, трябва да се сложи и киселина – тя има свойството да отделя мазнината от водата, а пестицидите са на мастна основа. С това обаче ги отстраняваме само от горния слой на плодовете и зеленчуците, за тези вътре нищо не може да се направи.

– По колко пъти трябва да се храни човек дневно, за да е здрав, много хора пропускат закуската – какво рискуват?

– Рискуват да си забавят метаболизма за целия ден. Английската дума за закуска (breakfast), е съкращение от breaking the fast, т.е. разчупване на поста. Понеже цяла нощ нашият организъм е бил в състояние на пост и съответно е забавен метаболизмът, за да можем да си почиваме. И в първия един час след ставане, според това, дали ще разчупим поста, или няма, си определяме метаболизма за целия ден. Хората, които не закусват, абсолютно доказано с редица изследвания, качват по-лесно килограми.

– Колко пъти на ден трябва да се храним?

– В идеалния вариант човек е хубаво да се храни, когато е гладен, което обикновено е около три пъти дневно. Аз лично нямам нищо против и 1-2 междинни закуски, ако имаме нужда от тях, те не са задължителни. При инсулинова резистентност, например, е хубаво да се храним през 2-3 часа.

– Размерът има ли значение – какъв трябва да бъде грамажът на основните хранения и различен ли е за двата пола?

– Разбира се, че е различен – зависи от пола, от това колко килограма сме и какви цели искаме да постигнем. Зависи и колко хранения имаме на ден, ако приемем, че се храним 3 пъти дневно, то е добре салатите да са около 300 гр., а основното – от 200 до 300 гр. максимум. 

– Какво представлява алкалната вода, как да се снабдяваме с нея и как се използва?

– Алкална е всяка вода с PH от 7 нагоре. Като цяло в България това са всички изворни и минерални води. Чешмяната обикновено е киселинна, можем да я алкализираме, като й добавим лимон.

– А ако пием само минерална вода, рискуваме ли последици за здравето си?

– Рискуваме свръхминерализация. По принцип, когато човек пие само минерална вода и то една и съща, може да се получи дисбаланс на някои минерали в организма. Защото минералите са много важни за човешкото здраве, но не бива и да се прекалява с тях. Например натрият е минерал, а предизвиква високо кръвно налягане. Дозата прави отровата – той е полезен в малки дози. Аз бих препоръчала ротация на абсолютно всички видове води – изворна, трапезна, минерална и филтрирана от чешмата, в никакъв случай директно от чешмата. Човек трябва да пие каквото има в момента, от всички видове вода.

– А как да разберем дали пием достатъчно вода, предполагам, че точното количество, което ни е нужно, е индивидуално?

– Водата е една много сложна тема, недостигът на вода в организма пречи на детоксикацията и на отслабването. Така че вода трябва да се пие. За мен специално минимумът е 2 литра вода дневно за възрастен човек.

– Месото е пълно с всякакви добавки, хормоните в него ли са най-страшни за здравето ни?

– За мен най-страшният враг в месото е антибиотикът. В световен мащаб 80% от производството на антибиотици е за животни, ние от аптеките изкупуваме едва останалите 20%. Животни и риби, много е важно да уточним, защото хората, като започнат да се хранят здравословно – минават на риба и си мислят, че е по-чиста. Тези 80% антибиотици са в рибата и месото. Проблемът е, че на тях не им се дава антибиотика, когато се разболеят, а им се дава с превантивна цел, в някои случаи ежедневно. Много голям проблем за България е, че във фуражните смески, които можеш да си купиш, за да си храниш собственото прасенце на село, има антибиотик. Моето образование акцентира основно върху произхода на храната, той е изключително важен. Така че ако ядем месо, то трябва да сме сигурни, че в него ги няма въпросните хормони и антибиотици, което означава, че човек трябва да си го отгледа, или да си го купи домашно, но да не е хранено с готовите фуражни смески. Много е сложно…

– Кога, как, колко и какви плодове да консумираме, за да са ни полезни?

– По принцип смятам, че човек може да живее и без плодове. Те са нещо като десерта – сладкото в ежедневието ни. Можем да изядем 1-2 плода дневно, можем и да не изядем, по наша преценка. Но аз не съм привърженик на режимите, според които хората се хранят само с плодове.

– А теорията, че не трябва да се консумира плод като десерт, защото ферментира в храносмилателния тракт?

– Да, вярна е! Плодовете е хубаво да се ядат само на междинни закуски и задължително непосредствено преди и след тях да няма хранения.

– Какво на етикета на дадена храна трябва да ни накара да я върнем на рафта?

Всичко, което не можем да произнесем и не знаем какво означава. Вече има „Е“ означение и на витамините, и на безвредните съставки в храните, но разликата е, че когато са обозначени с „Е“ обикновено са създадени по химичен път, а не са извлек от растение. Дори думичката екстракт в масовия случай, например екстракт от морков означава, че това е морков, създаден в лаборатория, а не е извлек от истински морков.

– Има ли отношение стресът и липсата на почивка към интоксикацията на организма?

– Има, разбира се, връзката не е за пренебрегване  и е много важно човек да се научи да разтоварва и то да го прави всеки ден. Но това вече е строго индивидуално за различните хора. Много зависи от това, какво точно правим, например аз се разтоварвам от стреса, като покопая малко в градината. Може да е 10 минути на ден, но ми е напълно достатъчно. За съпруга ми – това е разходка в парка, в гората, някъде сред зелено, 15-30 минути. За други хора може да е гледането на едно забавно сериалче, за трети може да е четене на книга, при всеки е индивидуално. Има хора, които се разтоварват с готвене. Може да бъде нещо типично ежедневно, което така или иначе трябва да правим, но ако го правим с нагласата, че то в момента ни доставя много голямо удоволствие, по този начин си почиваме.

– Къде е по-детоксикиращо да се почива – на планина или на море?

– Според мен и двата варианта са подходящи. По-важно е с кого ще ходите на почивка. Защото има хора, които биха ни пречили да детоксикираме, а има хора, които биха го правили с нас.

Related Articles

Как да бъдем еко на път?

Възможно ли е да обикаляме света, без да оставяме негативен екологичен отпечатък? Какво да направим, така че да пътешестваме устойчиво и трудно ли се...

Младежи се учат да живеят устойчиво в еко общност край село Буново

Мотивирани поддръжници на екологичния начин на живот се срещнаха през септември в българско еко селище за обмяна на идеи, опит и ноу-хау техники. Младежкият...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Stay Connected

22,037FansLike
0FollowersFollow
0SubscribersSubscribe
- Advertisement -

Latest Articles

Как да бъдем еко на път?

Възможно ли е да обикаляме света, без да оставяме негативен екологичен отпечатък? Какво да направим, така че да пътешестваме устойчиво и трудно ли се...

Младежи се учат да живеят устойчиво в еко общност край село Буново

Мотивирани поддръжници на екологичния начин на живот се срещнаха през септември в българско еко селище за обмяна на идеи, опит и ноу-хау техники. Младежкият...

Гората.бг подарява 15 000 дръвчета

Гората.бг ще раздаде безплатно 15 000 дръвчета на всички, които искат „да се събудят за доброто“. По този начин организацията ще отпразнува Деня на...

Как да предпазваме океаните с всяко пускане на пералнята

При всяко изпиране дрехите ни отделят микротъкани, които попадат във водния поток и така намират път към моретата и океаните. Това не би било...