8.8 C
София

Ваксина или помощ от природата, за да подсилим имунната си система?

Доц. Попова, какво всъщност представлява имунната система на човека?

Човекът е заобиколен от гъсто населен живи организми свят, като много малка част от тях са видими. Имунната система на човека е призвана да разпознава вредните микроорганизми, с които влизаме в контакт и да реагира адекватно, така че да не се допусне заболяване. За разлика от другите системи, изграждащи човешкия организъм, клетките на имунната система не са групирани в ясно видим орган. Това е така, защото имунните клетки се намират на граничните повърхности, които ни свързват с околния свят. Разбира се, всеки би си помислил за кожата като подобна гранична повъхност и тя действително представлява такава. Само че нейната площ е съвсем малка – под 2 квадратни метра, за разлика от другите, за които не бихме се сетили веднага. Това са огромните площи на стомашно-чревния тракт, чрез който влизаме в досег с хранителните вещества и тази на белия дроб, през който се осъществява въздушният обмен. Именно в близост до тези повърхности, оценявани на около 300 кв.м за червата и 100 кв.м в белия дроб, са разположени имунните клетки.

 

Кога честите инфекциозни заболявания говорят за имунен проблем?

Имунните проблеми се проявяват най-често и на първо място с възникването на чести инфекции. От инфекции страдат и физически най-здравите лица, но същественото е честотата, тежестта и продължителността им. Приема се, че при възрастните над 4 инфекции годишно, наложили приложението на антибиотично лечение, тежки или продължителни инфекции с необичайна локализация или причинител, трябва да се потърси дефект в имунния отговор. За децата се допуска по-висок брой инфекции за годината, тъй като тяхната имунна система не е зряла. Особено в семейства, в които има човек с познат имунен дефицит, трябва да се потърси причината по-рано.

 

Кои проблеми с имунната система се приемат за временни и кои за трайни?

В последните години философията на диагностичния процес в медицината се промени значително. Ние, като лекари, вече свикнахме с навлизането и прилагането на строги количествени критерии за поставянето на почти всяка диагноза. По отношение на имунната система отклоненията са в две посоки – към намаление или към увеличение на имунните клетки, без да се спираме днес на тяхната качествена промяна, обуславяща честите алергични и автоимунни болести. В хода на инфекциите, имунните клетки се увеличават по брой и това е очаквана защитна и полезна промяна. Те, обаче, се завръщат към предходните стойности. Това не винаги се осъществява бързо, затова се приема, че срок от 3-6 месеца може да отграничи временните от трайните промени на имунната система. Разбира се, в много случаи се наблюдават и промени в посока надолу. Задържането на отклоненията повече от 6 месеца като цяло изисква уточняване на състоянието.

 

Как се установява наличен спад в имунната система?

В кръвната картина, която се изследва по различни поводи, участват и клетки на имунната система. Най-лесно е да се съди за нея по кръвните параметри, защото кръвта е лесно достъпен и удобен материал за изследване. В нея обаче се съдържат едва 1/10 от имунните клетки.

 

Кога на пациента е необходимо да се извършат специализирани имунологични изследвания?

Всеки общопрактикуващ лекар или специалист в друга област може да прецени има ли повишен брой клинично проявени инфекции или рентгенологично доказани пневмонии, както и патологични отклонения в броя и вида на наблюдаваните клетки в кръвната картина. Тогава има смисъл от насочването на болния към специалист имунолог и идват на помощ специализираните методи на изследване в имунологичните лаборатории.

 

Какви са факторите за такива смущения в имунитета?

Нашите изследвания имат за цел да измерят обективно количеството на имунните клетки, както и да преценят тяхната функционална годност. Целта е да преценим в кое звено на сложно организираните междуклетъчни взаимодействия е възникнал проблем и да се опитаме с нашата намеса да минимализираме неговия вреден ефект. Това, което е важно да се знае, особено за детската възраст е, че късното разпознаване на имунен дефицит, свързан с тежки и продължителни инфекции, е предпоставка за трайно увреждане на белодробното дърво и другите засегнати органи. В този смисъл, навременната и точна диагноза има и ефект на профилактична мярка за предотвратяване на трайната инвалидизация.

 

Вие какво бихте препоръчали на читателите ни, как да подсилят имунната си система, за да са здрави през студените зимни месеци?

За тези, които са склонни да приемат противогрипната имунизация, препоръчвам тя да се осъществи в есенните месеци спрямо специално подготвените за годината очаквани грипни щамове. Бактериалните инфекции най-често настъпват на фона на вирусна атака, така че ваксинацията е подготовка на организма към инфекциите в общ план. Разбира се, предлагат се и различни комбинирани бактериални ваксини, особено съществени за децата, зрялата възраст над 65 години и при пациенти с други тежки хронични болести. При лица с някои форми на имунен дефицит не се препоръчват живи ваксини.

За тези, които разчитат на собствените сили на организма, няма по-добри имуностимулатори от свежите плодове и зеленчуци в менюто ни, съчетани с разумен режим на труд, почивка и сън. Нашата природа предлага редица полезни растения, включени в различни фармацевтични препарати. Принципът е, че те имат по-добър ефект, ако се прилагат периодично – примерно 20 дни с 10 дни почивка или последователно, с избор на различни комбинации, поради факта, че те действат на различни звена на имунната система.

Не забравяйте, обаче, че усмивките и бодрото настроение са признак за здраве, но и предпоставка за оптимално функционираща имунна система!

Related Articles

Как да бъдем еко на път?

Възможно ли е да обикаляме света, без да оставяме негативен екологичен отпечатък? Какво да направим, така че да пътешестваме устойчиво и трудно ли се...

Младежи се учат да живеят устойчиво в еко общност край село Буново

Мотивирани поддръжници на екологичния начин на живот се срещнаха през септември в българско еко селище за обмяна на идеи, опит и ноу-хау техники. Младежкият...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Stay Connected

22,037FansLike
0FollowersFollow
0SubscribersSubscribe
- Advertisement -

Latest Articles

Как да бъдем еко на път?

Възможно ли е да обикаляме света, без да оставяме негативен екологичен отпечатък? Какво да направим, така че да пътешестваме устойчиво и трудно ли се...

Младежи се учат да живеят устойчиво в еко общност край село Буново

Мотивирани поддръжници на екологичния начин на живот се срещнаха през септември в българско еко селище за обмяна на идеи, опит и ноу-хау техники. Младежкият...

Гората.бг подарява 15 000 дръвчета

Гората.бг ще раздаде безплатно 15 000 дръвчета на всички, които искат „да се събудят за доброто“. По този начин организацията ще отпразнува Деня на...

Как да предпазваме океаните с всяко пускане на пералнята

При всяко изпиране дрехите ни отделят микротъкани, които попадат във водния поток и така намират път към моретата и океаните. Това не би било...