8.8 C
София

Бъдещето на кого принадлежи – на хората-роботи или на роботите-хора?

Малко преди Коледа 2013 в една болница във Франция, за един от нейните пациенти наистина се случи чудо – собственото му биологично сърце беше подменено с изцяло механично. Това е първата трансплантация на напълно изкуствено сърце на човек. Поради сантиментални причини трансплантацията на сърце е важна, но днес почти няма човек в зряла възраст, който да не е заменил някоя своя част – зъбни имланти, изкуствени стави, очни протези, гръбначни прешлени, изкуствена роговица, сърдечни клапи, да не говорим за силиконовите подобрения. В стремежа си да удължат човешкия живот, учените не спират да ни изненадват. Вече са разработени изкуствени полимерни клетки. Учени от руския град Челябинск създадоха изкуствен черен дроб. Изкуствени мускули, 100 пъти по-мощни от истинските! Бионични протези заместват изгубени или парализирани крайници, които се управляват със силата на мисълта. И скоро могат да заменят не само части, но и цялото тяло.

Първите бионични очи бяха имплантирани във Великобритания още през 2008 г. Изкуственият панкреас, например, е технология, функционален заместител на ендокринната (хормоналната) част на панкреаса. Французите разработват мозъчни импланти срещу депресия и затлъстяване. Изобретени са дори разтвори, които заместват кръвта и са способни да осигуряват кислород и хранителни вещества за изкуственото тялото и мозъка.

Според науката, човешкият мозък е в състояние да живее 200 години, а човек умира, защото тялото му не е в състояние да поддържа работата на мозъка. Създаването на изкуствено тяло може значително да удължи живота на хората, обявиха американски учени. Това вече не е само идея, по темата се работи – руският милиардер Димитрий Ицков финансира проект за създаването на изкуствено копие на човек. Според плана до 2025 г. трябва се осъществи трансплантация на мозък в животоподдържаща система, която пък ще може да се постави в разработения робот. Целта на милиардера е до 2035 г. да се създаде система, която може да съдържа цялото човешко съзнание. Ицков обаче не спира до тук – до 2045 г. трябва бъде факт и холограмата, която ще позволи на човека да напусне физическото си тяло и да се пренесе в компютъра. Ето как ще започнем все по-рядко да се сблъскваме със смъртта.

Въображението ни е бедно да си представим какво се ражда в момента в лабораториите, изброяването може да продължи още дълго. Всъщност някои от най-интересните проекти се разработват в голяма секретност. По традиция военните се интересуват живо от всичко, което може да им осигури предимство в битка. Войници, които нямат нужда от сън, нямат чуство за страх, безчуствени, със завишен праг на болката – това са част от целите, които си поставят. Не знаем доколко алтернативните войници, разработвани от военните, ще могат да се нарекат хора. Моралният аспект на тези подобрения е най-малкото спорен.

Моралната дилема, която поставя подмяната на човешкото тяло, е широко коментирана тема. Известният икономист и философ Жак Атали казва, че в нашия модел на общество, човекът е сведен до обикновен биологичен материал без душа, която се разглежда като продукт и стока. Неговото безпокойство е, че скоро ще отидем и още по-далеч, като плодът на човешката утроба ще представлява просто човешки артефакт, създаден по поръчка с предварително избрани характеристики. Може би един ден, с предварително определени памет и самосъзнание. По този начин постепенно човешките същества се превръщат, подобно на други обекти, в предмети на потребление за хората с пари (защото те се продават) и изоставяни, когато нов модел се появи на пазара.

Изкуствен човек / естествен робот

Докато от една страна учените напредват бързо по пътя към роботизирането на човека, срещу тях по същия път вървят тези, които се стремят да очовечат роботите. Докато се създава „изкуственият човек”, като заменяйки човешките части с изкуствени, роботиката има за цел да създаде „естествен робот”, като вдъхнат изкуствен интелект на машините. Срещата на резулатите от техните усилия ще настъпи в т.нар. точка на сингурлярност. Сингурлярност е точката, в която изкуственият интелект ще достигне и ще надмине човешкия разум. Американският футуролог, изобретател и автор Реймънд Курцвейл предсказва настъпване на пълна „техническа сингуларност“ през 2045 година, в резултат на която Земята ще започне да придобива образа на един гигантски компютър. Постепенно този процес ще обхване цялата Вселена. След 2045 година футурологът не може да предвиди нищо, тъй като развитието на сигулярността е непредсказуемо. Курцвейл, ръководител на инженерния отдел в Google, предвижда свят, където хора масово ще използват импланти, за да станат по-умни и да бъдат по-силни. Курцвейл смята, че до 20 години в кръвта ни ще циркулират хиляди компютърни нанороботи, които ще контролират здравословното ни състояние и ще поддържат организма ни. Дали хората ще се превърнат в киборги е въпрос от морално естество, но придобиването на новите свръхспособности ще има конкретна цена. Към 2030 г. се очаква компютър ще премине теста на Тюринг, което ще докаже наличието на разум. Това ще направи възможно компютърната симулация на човешкия мозък. Малките мобилни устройства в ръцете ни, които ни дават достъп до световната информация през мрежата, ще станат нанокомпютри, имплантирани в мозъка ни. Това ще създаде виртуална реалност, без необходимостта от каквото и да било друго оборудване. Нашият свят ще стане почти безкраен. През 2040 г. небиологичната част от мозъка ни ще е много по-мощна от биологичната и ще се ъпдейтва автоматично. Днес ние приемаме за даденост, че ако хардуерът се повреди, софтуерът да умира. Но в бъдеще нашият интелект ще продължи да съществува в киберпространството, ние ще сме се превърнали в софтуер, а хардуерът ни ще бъде заменим, ще може да се трасформира в различни форми.

Основният проблем пред създаването на интелигентния робот е създаването на изкуствения интелект. За сега това е непосилна задача, но в бъдеще е сигурно, че няма да е така. Кога ще се случи това бъдеще и какво ще се случи след него? Само можем да гадаем. Фантастиката ни е обрисувала множество възможни сценарии – от непримирими битки между хора и роботи, до обезсмъртяването ни чрез тях. В един от тези сценарии неизбежно се стига до война на хората с роботите, изходът от която не е сигурно, че ще е благоприятен за хората. Експоненциалният (бел. ред. бързо нарастващ) ръст на технологиите предизвиква колапс на икономиката и колапс на обществата. Но технологиите, както и преди се е случвало, ще се развиват без оглед на това как могат да навредят на хората или да ги оставят без работа, казва ученият от Университета на Уисконсин Бил Хибард. Роботи вече са заменили промишлените работници и скоро хората просто няма да успяват да издържат конкуренцията с тях. Според някои учени вече се намираме в сингурлярност – хората са се отказали от способностите за навигация, запомняне и изчисления и може да загубят всички свои способности, като регресират до точка, в която само ще предоставят енергия за машините.

Изучавайки човешката еволюция, един ден роботите може би ще поискат да се размножават. Според специалиста по изкуствен интелект Джордж Заркадакис еволюцията на киборгите включва размножаване чрез секс, за да могат да еволюират и да създадат по-добро потомство. Сексът между роботи може да стане реалност само след 30 години. В началната фаза роботите ще „принтират“ своето потомство на триизмерни принтери. Заркадакис смята, че е възможна кръстоска между хора и машини, която ще роди нов хибриден вид. Друг британски учен, проф. Ноел Шарки от университета в Шефилд твърди, че роботите няма да имат нужда да се чифтосват молекулярно. На тях ще им бъде достатъчно да си разменят софтуер. Програмите им ще се комбинират, за да се създаде тяхно потомство. Според него този процес ще отнеме доста години. И това обаче изобщо не е сигурно, защото още през 2005 г. изследователите от Университета Корнел Зиков и Липсон  създоха експериментални роботи, които могат да се самовъзпризвеждат сами! Те смятат, че такива роботи могат да бъдат използвани в ситуации, които изискват самостоятелни ремонт и възпроизводство. Въпреки че са далеч от биологичните системи, те доказват, че машинното самовъзпроизвеждане е възможно и не е запазена марка само на биологията.

Всъщност роботите вече са част от живота ни, основателно напомня физикът Марк Тилдън, който е дизайнер на роботи в лаборатория в Лос Аламос. Те записват филмите ни, готвят храната ни, свирят музиката ни и карат колите ни. Ние не го осъзнаваме, защотото не можем да ги видим, понеже те нямат лице, което да видим и задник който да сритаме. Бъдещето е днес. В университетите, в автомобилните компании, производителите на играчки, учените се състезават в създаването на хуманоидни роботи, правейки ги по-пъргави и независими. Съществуващите вече такива, могат да бягат, танцуват и говорят. В бъдеще те ще станат по-полезни като пожарникари и медсестри.

Роботите днес изглежда са точно там, където самолетите са били преди един век. Вече сме постигнали излитането, въпрос на здрава работа и на време е да се постигне мислеща машина на достъпна цена. Някои експерти смятат, че до 10 години ще сме видели наистина полезен хуманоиден робот. Но всички са съгласни, че страховете от вилнеещи наоколо роботи са неоснователни. Еволюцията на роботите вдъхва страх за много неща, но според Марк Тилдън, човек работил години с роботи, те нямат намерение да стават хора.

За разлика от естествената еволюция, където съзнанието и интелигентността еволюират късно като странични продукти на мозъчното развитие при бозайниците, в роботизираната еволюцията интелектът ще бъде водеща сила. Мозъкът ще дойде преди тялото. Роботизираната еволюция ще бъде интелигентна. Въпросът не е дали това може да се случи или не, а дали ние ще искаме това да се случи. За сега ние можем да разчитаме на нашите интелигентни машини, за да ни помагат да извършваме трудни задачи, но въпреки техните сложни функции и програмиране, не можем да ги наречем живи. Пред учените все още има много работа. Един ден всички машини ще могат да се възпроизвеждат и развиват сами, без човешко въздействие. Хората просто ще седят и чакат еволюцията да си свърши работата.

Related Articles

Как да бъдем еко на път?

Възможно ли е да обикаляме света, без да оставяме негативен екологичен отпечатък? Какво да направим, така че да пътешестваме устойчиво и трудно ли се...

Младежи се учат да живеят устойчиво в еко общност край село Буново

Мотивирани поддръжници на екологичния начин на живот се срещнаха през септември в българско еко селище за обмяна на идеи, опит и ноу-хау техники. Младежкият...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Stay Connected

22,037FansLike
0FollowersFollow
0SubscribersSubscribe
- Advertisement -

Latest Articles

Как да бъдем еко на път?

Възможно ли е да обикаляме света, без да оставяме негативен екологичен отпечатък? Какво да направим, така че да пътешестваме устойчиво и трудно ли се...

Младежи се учат да живеят устойчиво в еко общност край село Буново

Мотивирани поддръжници на екологичния начин на живот се срещнаха през септември в българско еко селище за обмяна на идеи, опит и ноу-хау техники. Младежкият...

Гората.бг подарява 15 000 дръвчета

Гората.бг ще раздаде безплатно 15 000 дръвчета на всички, които искат „да се събудят за доброто“. По този начин организацията ще отпразнува Деня на...

Как да предпазваме океаните с всяко пускане на пералнята

При всяко изпиране дрехите ни отделят микротъкани, които попадат във водния поток и така намират път към моретата и океаните. Това не би било...