21.8 C
София

Био чаят – мисия, начин на живот, връзка с природата

Мария Янкова е завършила богословие в СУ „Св. Климент Охридски”, след което специализира в Германия. По-късно се ориентира към разпространението на чай и билки. Обожава чая като напитка и познава отлично всяка една билка, която расте в красивото и необятно село Бистрица, където живее със семейството си.

Откъде да започнем – от вкуса на чая или пък от мириса на билките, Мария?

Основното за мен е чаят като чаено растение. Тук е огромната разлика – билките са билки, а чаят е чай. Чаеното дърво е хилядолетно, в България ние сме свикнали да казваме на билките чай. Но чаят е отделно растение.

Всъщност за историята на билките може да се говори много. Тя се проследява до великите култури в Китай, Индия, Персия, Египет, Гърция и Римската империя. Римляните обединили много от познанията си с тези на гърците. В Средновековието науката за билките се разпространява и в други райони на Европа, където се култивира в манастирите. Бенедиктинският орден е посветил твърде много време на изследването и отглеждането на билки. Билките били разделени на готварски и лечебни. Така е и до ден днешен.

Корабоплаването също е допринесло много в това отношение. Търговските кораби носели невероятни съкровища от растения и подправки, които много често били смесвани с местни билки. И по това време билките са били ценени твърде много. Но едно от най-големите богатства на билковия чай е, че може да се пие в по-големи количества без ограничения, защото се използват само растения, които са полезни, лечебни и ароматни. Освен това билковият чай не съдържа кофеин, има специални смеси и билки, съобразени с нуждите дори на кърмачетата. Изборът на билки за определен вид чай влияе не само на вкуса, но и на лечебните му свойства.Често казвам, че билките са наслада без граница. Не съществува друга напитка, която да предлага такова голямо разнообразие на вкусове, като чая. Ароматен, кисел, сладък, горчив, а понякога и лют. Всяка отделна билка може да ни впечатли със своя индивидуален и страхотен вкус.

 

Защо се ориентирахте именно към този бизнес и кое беше началото?

Връзката с природата. Всичко тръгна от тук. Чаят е една натурална напитка, изключително здравословна, която ние в България някак си не ценим достатъчно. Чаят е най-продаваната напитка в света, след водата, естествено. От друга страна, освен полезните му свойства, чаят и по цена е на следващо място след водата. Приела съм го и като мисия, защото съм по-скоро обърната към благотворителна дейност и към хората, отколкото към бизнеса. И моето лого е „обиЧай чай”. Хората трябва да консумират тази напитка повече.

Началото започна така. Самата аз обичам много чай, а шефовете на съпруга ми бяха немци. Те, идвайки в България в командировка по работа, често, казваха: „Ние в България няма откъде да си купим и да пием хубав, качествен чай“. И така постепенно се появи и се реализира идеята.

 

Откъде взимате билките, с които се прави вашият чай?

Билките внасяме от Германия, защото там се гарантира качеството. Аз съм човек, който обича планината и познавам всички основни билки – мащерка, риган… Ето, дори вчера бях в планината. В България имаме много хубави билки, но основното за мен е качеството. Нашите чайове са с билки, внос от Германия, но имаме и български билки, които се сертифицират и качеството им се гарантира в Германия. Не правя компромис с това. Оказа се сега, че с био сертификатите, примерно в България, доколкото имам последна информация, законът казва, че земята не трябва три години да е обработвана с пестициди и извеждаме био производство. А в Германия – минимум 10 години не трябва да бъде обработвана земята с пестициди. Е, къде е разликата? Затова гаранцията ни са сертификатите и проверката на качеството в Германия.

Разликата също така е между опакования и насипния чай. Когато хората опитат нашата мента, казват, това е вкусът на дъвките – толкова е силен и наситен, въобще не е това, което сме свикнали. Чаят минава през сита, едрите листа и цветове се отделят за насипния чай, чак след четвъртото сито листенцата отиват в опакованите пакетчета. И тогава отива в търговската мрежа.

 

Какво е изискването, за да произвеждате и продавате био чайове? Какви са според вас проблемите с био сертифицирането?

Нашите продукти са от биологично производство. Оказва се, че супер безумието е именно, ако е произведено в България с три години без пестициди – това е биопродукт. Нашите продукти се сертифицират в Германия като био. Ние, само защото го преопаковаме, също трябва да сме био сертифицирани, което са хиляди левове и не можем да си го позволим в момента като дребен търговец. Това е основният проблем –много скъпо и освен това нецелесъобразно. Заради преопаковането да бъдем био сертифицирани. А продуктът, който предлагаме, е много по-биологичен, защото се отглежда на земя, обработвана 10 години без пестициди.

 

Кое е важното за производството на био чай?

Качеството с документ и печат. Все повече хора се ориентират към насладата, живота в синхрон с природата, здравословното хранене. За да задоволят този все по-важен стремеж на клиентите, ние, вносителите на чай, непрекъснато търсим нови специалитети от контролирани биологични райони. Предлаганите от нас чайове се контролират съгласно Наредба 834/2007 от контролен орган. Тази наредба изисква производството и обработката не само на чая, но и на всички суровини и съставки на чаените смеси, да бъдат без пестициди, минерални торове, генно-технически модификации или облъчване. Естествено, се провежда регулярен контрол на процесите, на складовите и производствените помещения. А сертификатът се получава, едва когато са изпълнени всички тези изисквания.

 

От кои билки най-често се търси чай в България?

Мента, липа, лайка, шипка. Това са основните билки, а търсенето на био чайове през последните години се увеличава постоянно. Това, естествено, оказва влияние и на градините за отглеждане на чай. Преди години, когато първите опити за биологично отглеждане на даржилинг в Индия се увенчаха с добър успех, много плантации промениха начина, по който отглеждат чай. Даржилинг се превръща с всеки изминал ден в първата цялостна плантация за биологично отглеждане на чай.

 

Подходящ ли е чаят за деца и бебета от най-ранна кърмаческа възраст?

Да, по време на кърменето кърмачетата си набавят достатъчно количество течности, посредством кърмата на майката. Но винаги могат да се предложат на бебето някакви дози неподсладен билков чай, например, при появата на колики, или пък при някакви инфекции. Новородените понасят вкуса на чая много добре. От петия месец може да им се дава плодов чай, който както и билковият, е вкусен, освен това по този начин се набавят витамини и минерали. Може да бъде също така и ананасов или цитрусов, но е важно правилното приготвяне на чая с вряла вода. За кърмачета се препоръчва билков чай от семе от копър, който помага при колики, също така и нарязан билков чай, който благоприятства храносмилателната система при кърмачетата.

За бебетата на над 5-месечна възраст се препоръчва билков чай от шипка. Добре влияе при стомашно-чревни и бронхиални проблеми. Също така децата на тази крехка възраст могат да пият и билков чай от биологично производство, който съдържа анасон, семе от копър, кора от портокал, лимонена маточина, мента и лайка.

За бебета над 6-месечна възраст се използва и плодова смес – детски плодове от биологично производство. Това е богат на витамини био чай, съдържащ парченца ябълка, кора от шипка, стафиди, частици от ягода и малина, цвят хибискус.

 

Кандидатствали ли сте по програми на Министерство на земеделието и храните за допълнително финансиране и развитие на бизнеса? Какви са проблемите на хората, които произвеждат чай?

Не, замислям се, но не съм кандидатствала. А и не знам много. Само това, че сам не можеш да напишеш проект. Трябва да наемеш фирма да го направи, за да може да се придвижи в институциите. А това за мен не е оправдано. Трудно ни е категорично, защото ние работим чисто, сърдечно, абсолютно законно, всяка една пратка дори за 5 лева излиза с касов бон. За да се спази тази законова регламентация в България и да се изплува в бизнеса, е много трудно. Оказва се, че законовата база не ни помага, а ни възпрепятства непрекъснато наистина с някакви детайли, които обхващат нас по-дребните търговци.

 

Нека да поговорим за чая като световна тенденция и за вас като човек, който обича природата, познава разнообразието от билки у нас и се е насочил именно към този бизнес?

Да, чаят е световна тенденция. Повечето хора вече в европейски и световен мащаб се отказват от кафето и се насочват към чая. В никакъв случай това не е пропаганда срещу кафето. Аз съм противник на всякакви крайности. Човек може да изпие едно кафе сутрин, ако обича вкуса му, и след това, през деня, да пие чайове с различен аромат и вкус – полезно и различно. Затова често казвам, че световна тенденция на човечеството е обръщането му към чая. В България, всичко пристига по-бавно, но категорично и при нас това съвсем скоро ще се превърне в тенденция. Бавно и трудно се развива, но статистиката показва, че хората все повече, и в нашата страна, се обръщат към природосъобразния начин на живот.

 

Вие самата водите ли природосъобразен начин на живот?

Да, естествено, това за мен е ежедневие и едно от най-важните неща в живота на семейството ми. Това е огромна нужда на човечеството, защото в противен случай сме загубени – с тези машини, с този забързан и стресов начин на живот. Това е тенденция и срещам все повече хора, които се обръщат към природата, към натуралното, истинското, неподправеното. Имаме нужда от истински емоции, защото вече сме толкова модифицирани от компютри и таблети, а без природата сме загубени.

 

Мария, какво ви дава природата?

Преди всичко натуралност, естественост, въздух, аромат на истинско.

 

Научиха ли се и българските деца да пият чай?

Да, интересен въпрос и много важен. Наистина трябва да научим и децата си да пият чай и да променят отношението си към тази напитка. Масово се пият изкуствени газирани напитки, натурални сокове, пълни с консерванти. Дъщеря ми е на 7 години и много отдавна я отказахме от натуралните сокове, които се продават в търговската мрежа на страната.

 

Можем ли вкъщи да си приготвим студен чай, като една по-полезна и ароматна напитка? Споделете с читателите на нашето списание една рецепта.

Много лесно в къщи се приготвя студен чай – с най-обикновени билки, които имаме. Сега ще ви кажа една наша рецепта. Чаят, с предпочитаните от нас билки, които имаме в дома, се запарва, в зависимост от вида му. Билките се запарват на 100°С в продължение на 7 минути. Ако стандартно за 200 мл вода са ни необходими 2 грама чай, за студения е необходимо двойно количество чай в концентрация. Така ще се получи концентрат, който се излива върху леда. По този начин, изливайки горещата напитка върху леда, се запазват полезните качества на чая. Получава се страхотен студен чай, приготвен домашно, натурален. Дали ще се подслади, или не, зависи от личното предпочитание. Докато е топъл, може да се добави подсладител. С леда се случва застопоряването на полезните свойства на билките и чая. В рамките на 10 минути можем да направим страхотна напитка – пресен, студен чай за децата и цялото семейство.

 

Тук, в околностите на софийското село Бистрица, където живеете и работите, има много билки, берете ли за себе си?

Естествено, всеки има предпочитания, но за мен мащерката е най-ароматната билка. За мен тя ухае на уют, семейство, топлина, на любов дори, на камина, на натурално, на това, което съхранява традициите ни, ако щете. Аз съм част от Ансамбъл „Бистрица”, който е наследник на „Бистришките баби” и „Бистришката Четворка“ – първият оркестър на Българското Национално Радио. Традициите са много ценени от нас. Ако не запазим тази традиция, просто няма да остане история от нашите предци. Връзката с природата и традициите в Бистрица са уникално преживяване. Не заменяме родното ни място за нищо друго! И като се каже „квартал Бистрица“, винаги възразяваме: „Не, това е село Бистрица, независимо от това, че сме толкова близо до големия град.“

През декември всяка година тук, в нашия двор, правим Ден на отворените врати. Идват хора не само от София, но и от цялата страна. Усещат мириса на билките, тишината на гората, наслаждават се на величествеността на боровете на Бистрица и аромата на различните видове чай. Хората стават част от природата. Това е натуралното, това е  природата, автентичното и естественото в живота.

Related Articles

Как да бъдем еко на път?

Възможно ли е да обикаляме света, без да оставяме негативен екологичен отпечатък? Какво да направим, така че да пътешестваме устойчиво и трудно ли се...

Младежи се учат да живеят устойчиво в еко общност край село Буново

Мотивирани поддръжници на екологичния начин на живот се срещнаха през септември в българско еко селище за обмяна на идеи, опит и ноу-хау техники. Младежкият...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Stay Connected

22,037FansLike
0FollowersFollow
0SubscribersSubscribe
- Advertisement -

Latest Articles

Как да бъдем еко на път?

Възможно ли е да обикаляме света, без да оставяме негативен екологичен отпечатък? Какво да направим, така че да пътешестваме устойчиво и трудно ли се...

Младежи се учат да живеят устойчиво в еко общност край село Буново

Мотивирани поддръжници на екологичния начин на живот се срещнаха през септември в българско еко селище за обмяна на идеи, опит и ноу-хау техники. Младежкият...

Гората.бг подарява 15 000 дръвчета

Гората.бг ще раздаде безплатно 15 000 дръвчета на всички, които искат „да се събудят за доброто“. По този начин организацията ще отпразнува Деня на...

Как да предпазваме океаните с всяко пускане на пералнята

При всяко изпиране дрехите ни отделят микротъкани, които попадат във водния поток и така намират път към моретата и океаните. Това не би било...