9.2 C
София

Био ферма за калифорнийски червеи

 

 

Г-н Димитров, какво представлява био торът?

Биоторът, биохумусът или лумбикомпостът са имената на тора, който произвеждат червените калифорнийски червеи. Това всъщност са екскрементите на червеите. Той е органичен тор, който е разрешен за употреба в биологичното земеделие.

 Какви са особеностите на калифорнийските червеи, защо ги избрахте?

Когато чух колко бързо се размножават калифорнийските червеи, а именно за една година те могат да увеличат своята бройка осем пъти, за две години 64 пъти и това, че не боледуват, реших, че това са едни чудодейни животинки, с които може да се прави добър бизнес. Другото нещо, което ме запали, беше това, че те произвеждат тор за биологичното земеделие. Когато започнах да отглеждам червеите преди 17 години, биологичното земеделие в България едва прохождаше, но реших, че има голямо бъдеще и не сгреших. Тогава имаше само няколко такива биологични ферми, а днес са повече от 3000.

 Разкажете за технологията на отглеждане накратко.

Червеите се хранят с органични отпадъци, основно се използва оборски тор, но може всякакъв друг животински тор. Могат да преработват и други органични отпадъци. Основното обаче е те да са полуугнили. Другото нещо, необходимо за червеите, е водата, с която се поддържа влажността в лехите с червеите. Тя трябва да е около 80%. Червеите нямат зъби, те смучат храната си.

Червеите се отглеждат, както върху почва, която се застила с едно специално платно, така и върху твърда повърхност, какъвто е бетонът. Процедурата е следната.

Върху терена полагаме червеите и образуваме лехи с тях, които храним веднъж на две седмици ( още едно чудо) и поливаме лехите 1-2 пъти седмично. Това се повтаря през целия активен сезон, а именно от март-април до паднето на първия сняг. През зимата червеите са зазимени и не се полагат някакви особени грижи.

Както казах, червеите се размножават много бързо и за 3 месеца, при добри грижи, достигат максимална гъстота. Тогава делим червеите и образуваме нова леха. Готовата продукция се вади веднъж годишно.

 Кои са най-големите грешки при отглеждането на калифорнийски червеи?

Една от най-големите грешки, които се правят масово, е да се хранят червеите с повече тор, отколкото те могат да преработят. Тогава крайният продукт не се състои 100% от екскременти от червеи и съответно не притежава качествата на истинския био тор.

 Как се насочихте към отглеждането на калифорнийски червеи?

Преди 17 години прочетох за червеите в един вестник, заинтересоваха ме със своите качества, които споменах и реших, че има добри перспективи в този бизнес. Още повече, че и самият аз се бях насочил да развивам биологично земеделие. Закупих си 2 кв.м. и така, стъпка по стъпка, ги увеличих до няколко хиляди кв.м.

 Получихте ли някаква помощ при създаването на фермата – от държавата, от еврофондове?

Не тогава, когато започвах, нямаше никакви програми и фондове за финансиране. Когато стартира програма САПАРД, се борих да ги включат в тази програма, но не успях. Успях обаче да се преборя след това за Програма за развитие на селските райони и днес има много мерки, по които да се получи подкрепа за тяхното отглеждане.

 Каква е разликата при използване на обикновен и био тор за селскостопанската продукция?

Основната разлика е в много по-ниското съдържание нитрати в произвежданата продукция, както и в по-добрите й вкусови качества. Също така, при използване на био тор, растенията стават по-устойчиви на болести.

 По какъв начин можем да използваме калифорнийските червеи за домашно приложение?

Можем с тях да си преработваме домакинските отпадъци, а като резултат от тях да получаваме един чудесен тор.

Related Articles

Как да бъдем еко на път?

Възможно ли е да обикаляме света, без да оставяме негативен екологичен отпечатък? Какво да направим, така че да пътешестваме устойчиво и трудно ли се...

Младежи се учат да живеят устойчиво в еко общност край село Буново

Мотивирани поддръжници на екологичния начин на живот се срещнаха през септември в българско еко селище за обмяна на идеи, опит и ноу-хау техники. Младежкият...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Stay Connected

22,037FansLike
0FollowersFollow
0SubscribersSubscribe
- Advertisement -

Latest Articles

Как да бъдем еко на път?

Възможно ли е да обикаляме света, без да оставяме негативен екологичен отпечатък? Какво да направим, така че да пътешестваме устойчиво и трудно ли се...

Младежи се учат да живеят устойчиво в еко общност край село Буново

Мотивирани поддръжници на екологичния начин на живот се срещнаха през септември в българско еко селище за обмяна на идеи, опит и ноу-хау техники. Младежкият...

Гората.бг подарява 15 000 дръвчета

Гората.бг ще раздаде безплатно 15 000 дръвчета на всички, които искат „да се събудят за доброто“. По този начин организацията ще отпразнува Деня на...

Как да предпазваме океаните с всяко пускане на пералнята

При всяко изпиране дрехите ни отделят микротъкани, които попадат във водния поток и така намират път към моретата и океаните. Това не би било...