15.8 C
София

Аюрведична помощ при проблеми с горните дихателни пътища през зимата.

Визитка: Ася Ковачева е сертифициран експерт по квантов биофийдбак – система за биологична обратна връзка. Програмите й за здраве и баланс включват биорезонанс, електроакупунктура, бахотерапия, хомеопатия, цветотерапия, кристалотерапия, билкотерапия, хипноза, НЛП, спортни терапии, аюрведа и др.

Какво разбираме под общото наименование горни дихателни пътища?

Горните дихателни пътища отговарят за здравето на цялото тяло, подпомагайки навлизането на кислорода и жизнената енергия прана от заобикалящия ни въздух в тялото ни и така насищат всяка тъкан и клетка. Здравето на дихателните пътища подпомага младостта на гласа, зрението и яснотата на ума.

Кои външни влияния върху организма най-често нарушават здравето ни в тази зона?

Климатът е основният фактор, който може да провокира дисбаланс както в тялото, така и в емоциите и ума ни. Зимата провокира водно-земните елементи около и във нас (кафа доша). Този сезон носи кафа качества – студен, тежък, влажен, а това провокира увеличаването на кафа доша в нас и оттам се стига до кашлица, настинки, простуди, запушване на синусите и дихателни проблеми. Емоциите, които тези зимни или кафа качества провокират, са прилепчивост, привързаност, алчност, мързел. Белият дроб „пази” и непревъзмогнати емоционални травми и потиснати чувства като тъга, печал, разочарование, страх от независимост, липса на щастие. Освен това, поради отоплението, въздухът в домовете ни става сух, което затруднява дишането. За да се избегне това, аюрведа препоръчва всекидневно измиване на носа с нети и след това овлажняване на ноздрите с нася олио (сусамово масло, варено с билки) или гхи (претопено краве масло). Така захранването с прана през носа не се нарушава, а оттам умът и съзнанието остават прояснени.

Според аюрведа тялото се състои от 3 органични био енергии (доши), 7 тъкани на различна дълбочина (дхату), 14 канала, а при жените са 16 (срота) и 14 големи тръби (нади). Различните канали (физически или фини) управляват здравето на отделните органи.

Друг дисбалансиращ фактор е храната – ако е тежка, мазна и много сладка като сирена, сладолед, тестени изделия, сладки хлябове, меса, банани (такава храна трябва се яде рядко и в малки количества) води до блокиране на канали, които в аюрведа се наричат сроти. Те се блокират освен от преяждане и от честото консумиране на такава храна, също и от заседналия начин на живот.

Слузта (кафа) се натрупва първо в гръдния кош, гърлото, главата, синусите, носа и устата. Чрез блокирането на определен канал (срота), който е свързан с плазмата в тялото(раса дхату), водно-земният елемент (кафа доша) прелива и се получава излишна слуз, което води до заболявания на белите дробове, слузообразуване, мокра кашлица, грип, простуда, бронхит, бронхиална астма. Дошата може да прелее от тези места и да навлезе в кръвта,  да се разпространи по тъканите, а след време да започнат да се проявяват по-сериозни болести.

Стресът, вредните излъчвания от различни източници – радиация, химикали и тежки метали, също могат да бъдат причина за заболявания на горните дихателни пътища.

Всяка хрема ли трябва да бъде лекувана?

Да. Хремата показва излишък от кафа доша и че проходимостта на определен канал (срота) е нарушен. Важно е натрупването, преливането и разпространението на дошите да се овладява и да не се случва, ако искаме да запазим здравето и младостта си. За да са проходими каналите (сротите) е нужна лека здравословна храна (аюрведичните рецепти са млечно-вегетариански), използването на джинджифил, канела, кардамон, куркума, изпотяващи процедури след масажи с билкови масла, дихателни практики, физически упражнения, чиста вода и въздух, творчество и медитация.

А всяка ангина ли означава прием на антибиотик?

Зависи, но консултирането с лекар е задължително при всички случаи. Ето няколко аюрведични препоръки. При гнойна ангина се връзва на гърлото парче плат или марля с безсолна извара. Прави се, докато минат гнойните налепи. За ангина се препоръчва и гаргара сутрин и вечер с гореща вода, в която е разтворена ½ ч.л. сол и същото количество куркума, както и пиенето на чай от 1 ч.л. смес от женско биле (3 части), джинджифил (2 части) и канела (2 части), запарена за 10 минути в чаша вода. Този чай се пие три пъти на ден.

Кога един ринит се превръща в хроничен?

Хроничните заболявания са неизлекувани остри заболявания. Затова всяка хрема трябва да бъде лекувана. Ринитът може да бъде причинен от алергия. В аюрведа алергиите могат да бъдат 3 типа вата-алергия, питта-алергия и кафа-алергия. Кафа алергиите се изразяват в сенна хрема, запушен или течащ нос, кашлица, инфекции на синусите, астма.

А кои симптоми трябва да ни говорят вече за развитие на синузит?

Основната функция на синусите е да поддържат влажността на носната кухина. При излишък на кафа доша в тях, те могат да се запушат или инфектират. Това провокира алергия, бактериална инфекция или настинка. Освен това могат да се провокират и хъркане, главоболие, ушни инфекции, сънна апнея и лош дъх, дори менингит и други сериозни инфекции на мозъка. Всички те могат да ни показват развитие на синузит. За здравето на синусите е нужно промиването на носа със солена вода с нети и овлажняването им с нася олио.

Продължителната кашлица, протичаща без температура, трябва ли да ни притеснява?

Кашлицата най-често е натрупана кафа доша, която се опитва да се изчисти от тялото. От 6 до 8 часа сутринта и от 18 до 20 часа вечерта са кафа периоди – времето на белия дроб. Ако има натрупана слуз в него, тогава той се опитва да се самоизчисти с кашлица. Тя може да бъде провокирана от излишък на вата доша, тогава е суха. Ако е провокирана от питта, носи грип, бронхит, фибрилитет и жажда, а ако е от кафа – тогава е мокра кашлица с храчки. Доколко е сериозна и с какво да се лекува, зависи от нейния тип.

От какви симптоми се оплакват най-често пациентите, страдащи от ларингит?

Симптомите на ларингита, както и на всеки проблем в нас, ни показват коя доша е излязла извън баланс. Ако има инфекция, значи питта доша е увеличена и трябва да я балансираме. Това значи, че има токсини, натравяне, вирус, бактерии или гъбички, ако има сухота, загуба или дрезгав глас, значи, че вата доша е натрупала излишъци и трябва да ги изчистим. Това може да се е получило от студ, течение, прекалено говорене, викане и други. Ако има някакви натрупвания, отоци, подувания, значи причината е в увеличената кафа доша. В зависимост от всички симптоми, сезона, възрастта и психо-физиологичния типаж на болния, се препоръчва индивидуално лечение.

За какво могат да ни говорят пристъпите на задух?

Задухът може да има физическа или емоционална причина. Вероятно е свързан с проблеми с белия дроб. Той е седалището на кафа доша и причината може да се търси там. Може причината да бъде и затлъстяване. Възстановяването на кафа доша става с втриване в кожата на топло сусамово масло, варено със загряващи билки като канела, камфор, синап или такива киснати в спиртна основа. След масажа се препоръчват силно изпотяващи терапии, със загряващи и отхрачващи билки като джинджифил, мащерка, канела. Приемат се вътрешно лютиви билки ката трикату, чесън, лют пипер. Хапва се лека храна, намаляваща слузта (кафа доша) като задушени зеленчуци, зърнени храни като ечемик и елда, бобови храни. Намаляват се водата и соковете, увеличава се чая от загряващи билки с мед. Гладуване между 3 и 7 дни е много полезно, с намален прием на течности и увеличен на подправки, билки и мед. Трябва да се изключат захарта, сладките, мазни, млечни и месни храни. Да се избягва студа и влагата. Излагането на слънце или огън е препоръчително. Използването на топли цветове като червено, оранжево и жълто също намаляват и балансират кафа доша.

Може да има проблем с трети гръден прешлен, както и чувството, че някой или нещо в живота ни задушава. За здрави бели дробове е важно да бъдем щастливи, без да изискваме от другите да ни направят такива, да обичаме себе си, без това да е свързано с чуждата обич към нас. Да успеем да харесаме и обичаме самите себе си такива, каквито сме.

Мит ли е, че студът през зимата води до увеличаването на броя на грипните и вирусните инфекции?

Не е мит. Зимата е капха сезон. Времето е студено, влажно, гъсто, облачно, статично. Въздухът е мръсен, има мъгли, а ясното и слънчево време е рядкост. Всичко това предразполага към такива заболявания.Това е периодът на острите респираторни заболявания – хрема и бронхити. Обострят се хроничните синузити, бронхитите и бронхиалната астма. Увеличават се секретите от горните дихателни пътища.

Мислите ли, че храната, която консумираме, има пряко отражение върху устойчивостта ни на сезонните вируси?

 

Да, храната може да ни разболее, както и да ни излекува, а най-мъдрото е да се храним така, че да поддържаме баланс. Такива балансиращи храни са свежите и узрели плодове и зеленчуци, всички видове ядки и семена, зърнени и бобови култури, краве и биволски млечни продукти от пасищни животни.

Вие как препоръчвате на клиентите си да повишат и поддържат своя имунитет през този сезон?

 • Да противодействат на климатичните условия чрез храни, практики и взаимоотношения с противоположни качества.
 • Да се приемат топли храни и напитки.
 • Да се пие горещ чай от джинджифил, който алкализира и така подържа здравословен баланс.
 • Да се ядат повече лютиви и стипчиви храни като люти чушки, чили, леща, боб.
 • Да се намалят сладкишите, а рафинираната захар да се замени с пчелен мед (захарта охлажда, а медът загрява).
 • Да се поддържа добра хигиена – всекидневно къпане, почистване на зъбите и езика, промивка на носа.
 • Да се отделя време за физическа активност. Ежедневната разходка в парка сред дърветата е идеална.
 • Да се внесе повече уют и топлина в дома и взаимоотношенията.
 • Да има повече ярки и топли цветове в дрехите и дома.
 • Да се слуша весела и жизнерадостна музика.
 • Да бъдем добри и състрадателни към себе си и другите, да носим любов.

Related Articles

Как да бъдем еко на път?

Възможно ли е да обикаляме света, без да оставяме негативен екологичен отпечатък? Какво да направим, така че да пътешестваме устойчиво и трудно ли се...

Младежи се учат да живеят устойчиво в еко общност край село Буново

Мотивирани поддръжници на екологичния начин на живот се срещнаха през септември в българско еко селище за обмяна на идеи, опит и ноу-хау техники. Младежкият...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Stay Connected

22,037FansLike
0FollowersFollow
0SubscribersSubscribe
- Advertisement -

Latest Articles

Как да бъдем еко на път?

Възможно ли е да обикаляме света, без да оставяме негативен екологичен отпечатък? Какво да направим, така че да пътешестваме устойчиво и трудно ли се...

Младежи се учат да живеят устойчиво в еко общност край село Буново

Мотивирани поддръжници на екологичния начин на живот се срещнаха през септември в българско еко селище за обмяна на идеи, опит и ноу-хау техники. Младежкият...

Гората.бг подарява 15 000 дръвчета

Гората.бг ще раздаде безплатно 15 000 дръвчета на всички, които искат „да се събудят за доброто“. По този начин организацията ще отпразнува Деня на...

Как да предпазваме океаните с всяко пускане на пералнята

При всяко изпиране дрехите ни отделят микротъкани, които попадат във водния поток и така намират път към моретата и океаните. Това не би било...