13.5 C
София

Атопичен дерматит – можем ли да си помогнем?

Доц. Казанджиева, какво е атопичен дерматит?

Атопичният дерматит е кожно заболяване от групата на екземите. Характеризира се с генетично предразположение и характерен обрив, който изглежда различно, в зависимост от възрастта. Често пациентите с атопичен дерматит или техните роднини боледуват също така и от бронхиална астма, сенна хрема или алергичен конюнктивит.

С какви външни проявления се характеризира?

Клиничната картина е различна, в зависимост от възрастта, в която се проявява заболяването. При бебета промените по кожата са обикновено по бузите или в областта на седалището. В детска възраст обривите се разполагат най-вече в областта на гънките – под мишниците, ингвинално, по шията, зад коленете. При възрастните типичните за атопичен дерматит кожни изменения са разположени най-вече по гърба и около глезените.

Установено ли е какви са причините за възникването на това заболяване?

Установено е, че основната причина за възникването на заболяването е нарушената кожна бариера. Тя позволява на различните алергени, микроби, бактерии и дразнещи вещества да проникнат в кожата и да предизвикат възпаление. Имат значение и много допълнителни фактори – липсата на филагрин (протеин, които основно укрепва кожната бариера), променена микробна флора, сухота на кожата, увеличена загуба на вода през кожата, променен състав на кожните липиди, променено рН на повърхността на епидермиса.

Атопичният дерматит има ли наследствен характер?

Наследствеността е основен отличаващ белег при атопичния дерматит и дава възможност заболяването да се отграничи от другите видове екземи.

Диагнозата атопичен дерматит се поставя по четири основни критерия:

1. Наличие на бронхиална астма или сенна хрема в семейството или при самия пациент.

2. Характерно разположение на обривите  на определени места, в зависимост от възрастта.

3. Хроничен ход на заболяването.

4. Наличие на силен сърбеж.

С какви други диагнози е възможно да бъде сгрешен първоначално?

Опитният дерматолог обикновено поставя диагнозата веднага. Ако прегледът не е при специалист, най-честите грешни диагнози са другите видове екзема – контактен дерматит и себореен дерматит.

А среща ли се атопичният дерматит в съчетание с други алергични заболявания?

Споменахме, че атопичният дерматит много често се среща в комбинация с бронхиална астма и сенна хрема. Днес все повече се налага концепцията за атопичния дерматит като системно заболяване. В този смисъл допълнителни придружаващи заболявания може да бъдат и уртикария, алергичен конюнктивит, синдром на „неспокойните крака“.

Атопиците склонни ли са към други, бактериално-инфекциозни кожни заболявания?

Нарушената кожна бариера води до предразположение към много такива заболявания. Най-честа е инфекцията със златист стафилокок, херпесни вируси, вируса на молускум контагиозум. Съвременната теория за промени в микроорганизмите на повърхността на кожата (микробиом или микробиота) обяснява до голяма степен склонността към развитие на инфекциозни заболявания при тези пациенти.

Променя ли се клиничната картина с възрастта?

Клиничната картина е разделена в три стадия – бебе, дете и възрастен. При бебета и деца честотата на поява е много висока – до 20% в някои европейски страни. При възрастни заболяването се среща по-рядко – между 5 и 10%.

Влияе ли се атопичният дерматит по някакъв начин от ниските зимни температури?

Определено през зимата се засилва сухотата на кожата и атопичният дерматит се влошава. Допълнително значение за влошаването през зимата има носенето на вълнени дрехи и сухотата на въздуха в жилищните помещения. Препоръчва се да се ползват овлажнители на въздуха, за да се избегне негативният ефект върху кожата .Зимният сезон влияе зле и на сърбежа. Често при атопичния пациент имаме т.нар. зимен сърбеж, свързан с променените климатични условия.

От какво друго може да се влоши състоянието на пациент, страдащ от тази диагноза?

Най-общо казано – влошаването настъпва при неправилни грижи за кожата. Необходимо е да се използват специални препарати за почистване и къпане, кожата да се хидратира и омазнява поне 2-3 пъти дневно. Препоръчва се диета, като основно се избягват пикантни храни, цитрусови и мъхести плодове, ядки, шоколад.

Има ли трайно решение на този здравословен проблем?

Атопичният дерматит е хронично-рецидивиращо заболяване. Вече стана въпрос, че се касае за генетично предразположение – т.е. има наследствена склонност към кожни промени. Необходимо е пациентите стриктно да се наблюдават от дерматолог, както и да се полагат непрекъснати грижи за хидратацията и омазняването на кожата. Българското дерматологично дружество и Фондация „Екзема“ организират 4-5 пъти годишно училища за родители на деца с атопичен дерматит. По този начин съветите на специалистите достигат до всеки пациент и неговите близки.

Какви домашни грижи бихте препоръчали на нашите читатели, страдащи от атопичен дерматит?

Преди всичко профилактика на сухотата на кожата, избягване на домашния прах, носене на памучни дрехи, специални грижи за кожата препоръчани от дерматолог, в зависимост от конкретния случай.

Related Articles

Как да бъдем еко на път?

Възможно ли е да обикаляме света, без да оставяме негативен екологичен отпечатък? Какво да направим, така че да пътешестваме устойчиво и трудно ли се...

Младежи се учат да живеят устойчиво в еко общност край село Буново

Мотивирани поддръжници на екологичния начин на живот се срещнаха през септември в българско еко селище за обмяна на идеи, опит и ноу-хау техники. Младежкият...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Stay Connected

22,037FansLike
0FollowersFollow
0SubscribersSubscribe
- Advertisement -

Latest Articles

Как да бъдем еко на път?

Възможно ли е да обикаляме света, без да оставяме негативен екологичен отпечатък? Какво да направим, така че да пътешестваме устойчиво и трудно ли се...

Младежи се учат да живеят устойчиво в еко общност край село Буново

Мотивирани поддръжници на екологичния начин на живот се срещнаха през септември в българско еко селище за обмяна на идеи, опит и ноу-хау техники. Младежкият...

Гората.бг подарява 15 000 дръвчета

Гората.бг ще раздаде безплатно 15 000 дръвчета на всички, които искат „да се събудят за доброто“. По този начин организацията ще отпразнува Деня на...

Как да предпазваме океаните с всяко пускане на пералнята

При всяко изпиране дрехите ни отделят микротъкани, които попадат във водния поток и така намират път към моретата и океаните. Това не би било...