8.8 C
София

15 лесни и ефективни начина да пестим вода у дома

Пестенето на вода е жизнено необходима практика дори в региони, в които привидно няма проблем с липсата й. Освен че помага да спестите пари от сметката за комунални услуги, опазването на ресурса помага за предотвратяване на замърсяването на водите в околните езера, реки и местни водоизточници. Всеки от нас може да допринесе за съхраняването на водния ресурс, без да си налага кой знае какви ограничения, само като спазва няколко прости „златни“ правила.     

            1. Използвайте вашия водомер, за да засечете къде има течове

Засечете данните от водомера за 2 часа. Ако при затворени кранове няма увеличение на показанията на водомера, значи всичко е наред. В противен случай той ви подсказва, че трябва да потърсите къде е възможно да има течове.

            2. Проверете всички кранчета и тръби

Малка капка, която се процежда чешмата заради износено кранчеq може да доведе до загуба от 20 литра вода на ден. По-големите течове могат да ви струват стотици левове на година.

            3. Не използвайте тоалетната като пепелник или кошче за отпадъци

Всеки път, когато хвърляте вътре фас от цигара, използвана носна кърпичка или какъвто и да е боклук, от 5 до 7 литра вода отиват на вятъра.

            4. Проверете за загуби на вода от тоалетното казанче

За да осъществите тази цел използвайте оцветител на водата в казанчето. Ако без изпускане на казанчето, след 30 минути има оцветяване на водата в тоалетната чиния, значи има теч. Поправете или подменете казанчето.

            5. Сложете пластмасови бутилки в тоалетното казанче

За да предотвратите голямата загуба на вода от един от най-големите „разхитители“ на вода в дома – тоалетното казанче, сложете около 2 пръста камъчета и пясък в две пластмасови бутилки, за да могат по-лесно да потънат. Напълнете бутилките с вода, махнете капачките им и ги сложете в тоалетното казанче, на безопасно разстояние от движещите се части. Това може да спести над 10 литра вода на ден, тъй като водата, която остава в бутилките, дефакто е спестена. Можете и просто да си  купите казанче с по-малка вместимост.

            6. Изолирайте водопроводните тръби

Лесно и евтино е да изолирате водопроводните тръби с полиуретанова пяна. Ще получавате топла вода по-бързо и ще избегнете загубата на вода по време на затоплянето й.

            7. Инсталирайте водоспестяващи душовете или аератори

Нови иновативни душове и части за батерии предлагат възможността да се спестява над 70% от използваната вода за миене. Устройствата действат на принципа на смесването на водната струя с въздух и увеличаване на налягането, като по този начин значително намаляват разхода й. В зависимост от модела, цената на водоспестяващите душове варира между 25 и 85 лв. Според изчисленията направената инвестиция в тях се възвръща средно за около месец и половина.

            8. Спирайте водата, след като намокрите четката си за зъби

Няма нужда да оставите водата да тече, докато четкате зъбите си. Просто я намокрете, докато пълните чаша вода за изплакване на устата.

            9. Не изплаквайте самобръсначката си под течаща струя вода

Измийте самобръсначката в малко легенче с топла вода, вместо с течаща вода и така ще я почистите по-добре, при това изразходвайки по-малко от скъпоценния ресурс.

            10. Изполвайте пералнята и миялната машина, само когато са абсолютно пълни

Автоматичните миялни машини и пералните трябва да бъдат абсолютни заредени преди пускане за максималко спестяване на вода. Няма нужда да изплаквате чиниите, преди да ги сложите в миялната, достатъчно е да оберете със салфетка хранителните отпадъци. При пералните избягвайте постоянния пълен цикъл, който използва допълнителни 20 литра вода за екстра изплакване.

            11. Когато миете съдовете на ръка, не оставяйте водата да тече през цялото време, докато ги плакнете

Ако имате мивка с две отделения, напълнете едното със сапунена вода, а другото – с вода за изплакване. Ако мивката е с едно отделение, съберете в него насапунисаните чинии и ги облейте с тенджера, пълна с топла вода.

            12. Пазете бутилка с вода за пиене в хладилника

Да пуснете водата, за да я изстудите за пиене, е голяма загуба. Сложете питейна вода в хладилника в пластмасова или стъклена бутилка. Ако искате да пълните бутилките с вода от естествени водоеми на открито, обмислете закупуването на персонален филтър, който позволява да пиете вода безопасно от всеки наличен водоем. Не охлаждайте другите напитки с течаща чешмяна вода, а в хладилника. Така ще икономисате много вода.

            13. Не оставяйте кранчето да тече, докато чистите зеленчуци

Просто ги изплакнете в запушена мивка или тенджера с чиста вода. За много от зеленчуците течащата вода не е полезна. Известна тайна на добрите кулинари е, че не мият гъбите под течаща вода, защото поемат от нея и стават по-безвкусни. Гъбите, особено печурките, се мият лесно, като се накиснат във вода, в която е разбъркана шепа брашно. В рядката брашнена каша гъбите се накисват и търкат с ръка, докато падне от тях полепналата пръст. След това могат да бъдат изплакнати с вода с 1-2 капки оцет, която ги предпазва от потъмняване.

            14. Вземайте по-кратки душове

Използвайте ваната само в краен случай и се опитайте да вземате по-кратки душове. Единият от начините да се намали разхода на вода е да спирате душа, докато се сапунисвате, след което отново да го пускате. По-находчивите идеи включват „засичане“ на времето под душа с някоя от любимите ви песни с дължина под 5 минути и дори препоръчват подходящ „репертоар“ от подобни, които ще ви отмерят точно времето за вземане на душ. Това ще намали разхода за вода и ще подобри настроението ви – какво по-хубаво съчетание на полезното с приятното.

            15. Събирайте дъждовната вода

Можете да използвате събраната вода в градината или за измиване на автомобила. Това може да спести до 50% от водата за битови нужди.

Related Articles

Как да бъдем еко на път?

Възможно ли е да обикаляме света, без да оставяме негативен екологичен отпечатък? Какво да направим, така че да пътешестваме устойчиво и трудно ли се...

Младежи се учат да живеят устойчиво в еко общност край село Буново

Мотивирани поддръжници на екологичния начин на живот се срещнаха през септември в българско еко селище за обмяна на идеи, опит и ноу-хау техники. Младежкият...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Stay Connected

22,037FansLike
0FollowersFollow
0SubscribersSubscribe
- Advertisement -

Latest Articles

Как да бъдем еко на път?

Възможно ли е да обикаляме света, без да оставяме негативен екологичен отпечатък? Какво да направим, така че да пътешестваме устойчиво и трудно ли се...

Младежи се учат да живеят устойчиво в еко общност край село Буново

Мотивирани поддръжници на екологичния начин на живот се срещнаха през септември в българско еко селище за обмяна на идеи, опит и ноу-хау техники. Младежкият...

Гората.бг подарява 15 000 дръвчета

Гората.бг ще раздаде безплатно 15 000 дръвчета на всички, които искат „да се събудят за доброто“. По този начин организацията ще отпразнува Деня на...

Как да предпазваме океаните с всяко пускане на пералнята

При всяко изпиране дрехите ни отделят микротъкани, които попадат във водния поток и така намират път към моретата и океаните. Това не би било...