14.8 C
София

Да се върнеш на село – Био ферма Софина

Г-н Симеонов, колко декара земя обработвате?

60 декара са зеленчуците, другото са трайни насаждения, специални тревни смески – 11 декара. Към момента общата площ е около 100 декара земя. Специалните тревни смески са за сено за храна на животни. В началото това беше семеен бизнес, но вече не е така, защото обработването на тези декари земя изисква и наемането на персонал. От началото на 2010 г. започнахме разширяването на зеленчукопроизводството и вече можем да предложим на нашите клиенти да опитат от произведените в био ферма „Софина“ зеленчуци. Също така това е и една възможност всеки да се храни с чиста, органично отгледана, прясно набрана и вкусна българска храна. От 2011 г. в отглеждането на зеленчуците прилагаме и методите на био динамичното земеделие, което допринася за качествената, здрава и вкусна реколта.

 Какво произвеждате в био ферма „Софина“?

Преди всичко салати, спанак, пресен лук, пресен чесън, целина, магданоз, репички, праз през зимния сезон, след това ще станат грахът, морковите, доматите, пиперът, бобът, патладжанът, тиквичките, царевицата и картофите. Всички наши продукти се отглеждат при стриктно спазване на изисквания за био производство. Нашият био сертификатор извършва наблюдение и необходимите проверки за издаването на био сертификат. Семената, които  използваме, са продукт на десетки години естествена селекция от натурални български сортове. В продължение на години нашите родители всяка есен грижливо са събирали и съхранявали през зимата оригиналните семена. Предавали са ги на поколенията и днес ние имаме възможността всяка пролет отново и отново да засяваме оригиналните вкусни български сортове зеленчуци.

 Какво означава понятието био зеленчуци?

В България така е прието да се казва – „био“. Има страни, където се нарича „органик“, но органично, биологично, екологично са етикети, които се поставят само на сертифицирани продукти. Био зеленчуци означава сертифицирани, контролирани, минали през всички необходими изследвания.

 Какво представлява биологичният продукт?

Според едно изследване на „Биоселена“ в световен мащаб е доказано, че биологичните продукти съдържат повече сухо вещество, отколкото вода. Ако структурата на един конвенционален продукт е 30% сухо вещество и 70% вода, в един биологичен продукт сухото вещество е 40%, а водата е 60%. Затова в био магазините всеки един откъснат биологичен продукт много бързо увяхва, защото в него има много малко вода. Когато доставям на моите клиенти био продукция, се старая тя да бъде не само чиста като производство, но и свежа, откъсната максимално прясна, за да бъде пълна с витамини. Ако правя доставката следобед, сутринта се бере, подготвят се поръчките и веднага се правят доставки до вратата на клиентите. Продуктът трябва да бъде перфектен. Виждате в момента на пазара – салатите огромни, лукът и репичките също. Всичко това е евтино, защото няма плевене, има хербицид, торене и само едно бране. Докато при производството на био зеленчуци има 3-4 операции, преди да станат готови за консумация и никога не стават толкова големи.

 Къде и как се реализира вашата продукция?

Тази продукция се предлага основно в София. Имаме редовни клиенти от 5 години. Развиваме фермерски пазари, както и мрежата, така че всеки един гражданин от София да достигне до нас и да си поръча биологични зеленчуци. След време ще предлагаме и плодове. Черешите вече почти са готови за бране, но за овошките се изисква време, докато пораснат и започнат да дават плодове, така че да има достатъчно добив за продажба.

 Свикна ли вече българинът да търси био продукти?

Все повече свиква, но голям е проблемът и че все повече се лъже, защото масово пазарите се заляха с т.нар. екологично чисти продукти, на които никой не знае какъв им е произходът. На едното обяснение на продавача едва ли може да се вярва. Много потребители не правят разлика между екологично чисти плодове и зеленчуци, несертифицирано био и истински биологичен продукт. Сега търсим професионалисти, които са наясно с биологичното отглеждане на плодове и зеленчуци – агрономи, защото една голяма част от тях знаят само химията като решение на проблемите. Естествено при биологичното земеделие добивите не могат в никакъв случай да достигнат размерите на конвенционалното производство. Има много ръчен труд, много скъпи биологични инсектициди, които са в пъти по-скъпи от конвенционалните. Например, ако с 3 лв. конвенционален препарат може да се реши проблемът за един декар, то за биологичното ви трябва разход 200 лв.

 Какви са проблемите пред био производителите днес? Ролята на държавата, получавате ли субсидии?

На думи държавата дава вид, че се интересува от нас, но всъщност не е така. Примерно тази година сме успели да закупим площи. Близо сме до София и знаете, че тук трудно се търгува земеделската земя. Увеличили сме земеделските площи с повече от 50%, в сравнение с миналата година. И така за субсидия по мярка 214, тъй като увеличаваме производството с повече от 20%, ние трябва да поемем нов агроекологичен ангажимент. Но в момента казват, че няма пари и ние няма да можем да поемем нов агроекологичен ангажимент, което означава, че няма да получим субсидии за всички тези площи, които сертифицираме. Когато започнахме да изграждаме този бизнес, не сме си правили въобще сметката да го правим заради субсидиите. Но това подпомагане е изключително важно и наистина помага на фермера да се стабилизира през пролетта, когато му е най-важно да обработи площите, да закупи семена, да направи разсади. Имаме проект по мярка 121 – „Модернизиране на стопанството“, което е създаване на трайни насаждения, закупуване на техника (работя с един малък трактор, закупен със собствени средства), огради на зеленчуковите градини. Много е трудно да го отгледаш биологично, но доста по-трудно е да го опазиш. Но вече 10-11 месеца (затова се забавиха и трайните насаждения) нямаме никакъв отговор от държавен фонд „Земеделие“. Ще бъдат ли подписани тези договори, какво ще ни признаят, какво няма? И така малките фермери като мен отказват да участват по европейски програми. А след това тези пари, ако не се усвоят, се връщат отново към Европа, пренасочват ги към други общински мерки, а идеята е подпомагането на малки стопанство и на биологичното земеделие.

 Като млад фермер как смятате, че могат да се решат тези проблеми?

Ако държавният апарат работи както трябва по регламентите, според мен няма причина за затруднения. Ето, ако в тримесечен срок, както е по закон, бях подписал договор с Държавен фонд „Земеделие“ с проекта, през септември щях да имам нова техника и с нея да обработвам земята. Нагърбил съм се с кредит, за да може стопанството да заработи и да изплащам кредита. Аз първо трябва да инвестирам, след това да мине проверка от оторизираните институции, а през това време парите ще се забавят още 5-6 месеца. Но през това време производителят трябва да изкара парите, за да може да погасява задълженията си към банката. А към днешна дата нито съм закупил техника, нито имам одобрен проект. И се чудя как да обработвам земята, да наемам трактори, които са стари, руски, амортизирани, не обработват качествено земята. Това се отразява на абсолютно всичко, включително на добива. Общо взето се справяме със собствени средства, но не сме достатъчно ефективни в този случай. Правим земеделие, което е от 60-те години, наемаме работници, които копаят с мотики, при положение, че всичко може да бъде механизирано, да се оптимизира и да води съответно до по-добри добиви.

Важно е хората да се информират, да знаят, кой стои зад продукцията, която се произвежда, какво се произвежда, да се обръща повече внимание на фермерите, държавата да им помага, за да могат да се развиват. Това е едно малко предприятие. Основно хората пазаруват за малки деца, мислят в тази посока, затова правим и тези пазари. В Асоциацията на биопроизводителите се опитваме да направим истински биологичен пазар със сертифицирани биологични производители, за да може клиентите да са сигурни в това, което купуват.

 

Related Articles

Как да бъдем еко на път?

Възможно ли е да обикаляме света, без да оставяме негативен екологичен отпечатък? Какво да направим, така че да пътешестваме устойчиво и трудно ли се...

Младежи се учат да живеят устойчиво в еко общност край село Буново

Мотивирани поддръжници на екологичния начин на живот се срещнаха през септември в българско еко селище за обмяна на идеи, опит и ноу-хау техники. Младежкият...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Stay Connected

22,037FansLike
0FollowersFollow
0SubscribersSubscribe
- Advertisement -

Latest Articles

Как да бъдем еко на път?

Възможно ли е да обикаляме света, без да оставяме негативен екологичен отпечатък? Какво да направим, така че да пътешестваме устойчиво и трудно ли се...

Младежи се учат да живеят устойчиво в еко общност край село Буново

Мотивирани поддръжници на екологичния начин на живот се срещнаха през септември в българско еко селище за обмяна на идеи, опит и ноу-хау техники. Младежкият...

Гората.бг подарява 15 000 дръвчета

Гората.бг ще раздаде безплатно 15 000 дръвчета на всички, които искат „да се събудят за доброто“. По този начин организацията ще отпразнува Деня на...

Как да предпазваме океаните с всяко пускане на пералнята

При всяко изпиране дрехите ни отделят микротъкани, които попадат във водния поток и така намират път към моретата и океаните. Това не би било...